‘uit elkaar gaan’ is geen echtscheiding, zodat het huwelijk tijdens dit uit elkaar gaan voortduurt,inclusief de eruit volgende rechten en plichten.
Dit houdt in dat u zoals voorheen ‘ontlener’ blijft inzake hypothecair krediet en dat de woning eigendom blijft van de
huwelijksgemeenschap.
“Art.104.Binnen de
grenzen en onder de
voorwaarden bepaald in de artikelen 107 tot 116, worden van het totale netto-inkomen de volgende
bestedingen afgetrokken, in zover zij in het belastbare tijdperk
werkelijk zijn betaald :...9° interesten en betalingen voor de aflossing of wedersamenstelling van een hypothecaire lening die specifiek is gesloten om een in artikel 12.§3, bedoelde enige woning te verwerven of te behouden...”(Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).
Zodra u een afzonderlijke belastingaanslag ontvangt zullen voornoemde bestedingen afgetrokken worden bij wie ze werkelijk betaalt.
“Art.104.Binnen de
grenzen en onder de
voorwaarden bepaald in de artikelen 107 tot 116, worden van het totale netto-inkomen de volgende bestedingen afgetrokken, in zover zij in het belastbare tijdperk
werkelijk zijn betaald :1° 80 pct. van de onderhoudsuitkeringen die de belastingplichtige regelmatig heeft betaald aan personen die niet deel uitmaken van zijn gezin, wanneer ze zijn betaald ter
uitvoering van een verplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek of van de wet van 23 november 1998 tot invoering van de wettelijke samenwoning, zomede 80 pct. van de kapitalen die zulke uitkeringen vervangen...”(Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).
‘Hij die de aftrek van een onderhoudsuitkering vraagt, moet bewijzen dat die uitkering aan zijn echtgenote wordt gestort ter uitvoering van een verplichting waartoe hij wettelijk gehouden is. Dat bewijs kan anders dan door het overleggen van een gerechtelijke beslissing worden verstrekt, doch bij gebreke van dergelijke beslissing, moet de requirant alle bewijskrachtige elementen voorbrengen, inzonderheid aangaande de rechtmatigheid van de feitelijke scheiding ‘(Brussel, 5.12.1957, Muschart, La Revue Fiscale, 1958, blz. 42).
Ga volledigheidshalve naar
http://www.fisconet.fgov.be/
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/