Pagina 1 van 1

aankoop van de woning door 1 betrokkene

Geplaatst: 14 okt 2008 14:09
door ddnl
Beste,

Mijn partner en ex zijn uiteengegaan in aug. 2005.
Sindsdien bewoont hij de woning, aangekocht in gemeenschap van goederen en betaalt hij de lening. Over de bewoning en de lening wordt geen afspraak gemaakt. Het kan aanzien worden als een huurbijdrage.
Binnenkort gaan ze naar de notaris om de echtscheiding te regelen. Mijn partner en ik zullen de woning aankopen en nemen het restant van de lening over.
De vragen :
- tijdens het huwelijk hebben ze het electriciteitsnet zelf vernieuwd, volgens ingenieursplan, maar niet goedgekeurd.
Dient dit te gebeuren ivm. de verkoop? En zo ja, wie bekostigt dit?

- een tijd na het uiteengaan breekt haar ex de garage af, die in slechte staat was, zonder mijn partner daarover in te lichten. Mijn partner zou de garage hersteld hebben. Kan zij hierover iets inbrengen bij de notaris ?

- verder is er ook een lek geweest. De ex heeft het zelf hersteld, maar persoonlijk heb ik er geen vertrouwen in. Dient hij dat te laten nakijken door een loodgieter vóór de verkoop ?

- tenslotte vragen we ons ook af of haar ex ook voor de nodige attesten dient te zorgen, zoals bodemattest, energieattest, … Zijn er nog andere? En wie dient die te bekostigen?

Mijn partner is nl. tegelijk (mede-)eigenaar, maar toch ook aankoper.
Ik ben mede-aankoper.

Vriendelijke groet en alvast bedankt,
Dirk Deklerck

Geplaatst: 16 okt 2008 11:15
door j.demoor
" Art. 276. Controlebezoek van laagspanningsinstallaties vóór elke verzwaring van de aansluiting op het openbaar verdeelnet of bij elke overdracht van eigendom van de betrokken wooneenheid...De verkoper van de betrokken wooneenheid laat te zijnen laste het in het eerste lid beoogde controlebezoek uitvoeren en bezorgt vervolgens het proces-verbaal van onderzoek aan de notaris. De overeenkomst van overdracht van eigendom vermeldt de overhandiging van het origineel van het proces-verbaal van onderzoek. "(Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties bindend verklaard bij koninklijk besluit van 10 maart 1981).

”Art.1416.Het gemeenschappelijk vermogen wordt bestuurd door de ene of door de andere echtgenoot die de bestuursbevoegdheden alleen kan uitoefenen, onder gehoudenheid voor ieder van hen om de bestuurshandelingen van de andere te eerbiedigen.”(Burgerlijk Wetboek).

Uit ‘een tijd na het uiteengaan breekt haar ex de garage af, die in slechte staat was’ leid ik af dat dit gebeurde TIJDENS het huwelijk.
Een bestaand lek bepaalt mede de verkoopprijs.

“Art.101.§ 1. Voor het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden moet de overdrager of desgevallend de gemandateerde bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver...§ 2. De onderhandse akte waarin de overdracht van gronden wordt vastgelegd, bevat de inhoud van het bodemattest.§ 3. In alle akten betreffende de overdracht van gronden, neemt de instrumenterende ambtenaar de verklaring van de overdrager of desgevallend de gemandateerde op dat de verwerver voor het sluiten van de overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest. De instrumenterende ambtenaar neemt tevens de inhoud van het bodemattest in de akte op. Art.116.§ 1. De verwerver kan de nietigheid vorderen van de overdracht die plaatsvond in strijd met de bepalingen van afdeling I(=art.101)...Art.117. In de akte houdende overdracht van de gronden vermeldt de instrumenterende ambtenaar dat de bepalingen van dit hoofdstuk werden toegepast.”(27 OKTOBER 2006. - Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.

“Art.4.Een eigenaar die een residentieel gebouw wil verkopen, moet over een energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen beschikken. De eigenaar moet op eenvoudig verzoek van een kandidaat-koper deze een geldig energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Bij de verkoop van een residentieel gebouw draagt de eigenaar aan de koper een geldig energieprestatiecertificaat over.“.(11 JANUARI 2008. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende de invoering van het energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de uitvoering van de energieaudit)

Geplaatst: 16 okt 2008 11:50
door ddnl
Hartelijk dank Mr. J. Demoor!
Het bezoek zeer binnenkort aan de notaris is oa. om de echtscheiding en verkoop te regelen. Ze zijn dus 3 jaar enkel feitelijk uit elkaar. Mijn partner is die tijd mede-eigenaar gebleven.
Vandaar is het mij nog niet duidelijk of er hier sprake is van een werkelijke aankoop voor mijn partner. Voor mij geld dit wel, ook al zijn wij momenteel samenwonend zonder contract.
Ik meen echter uit uw antwoord te mogen afleiden dat dit alles geen rol speelt, maar dat de regelgeving zich baseert op diegene die verkoopt.
Klopt deze conclusie?
Met vriendelijke groet,
Dirk Deklerck