Feitelijke scheiding.

Heirebaut
Topic Starter
Berichten: 2

Feitelijke scheiding.

#1 , 11 okt 2008 19:32

Welke stappen zijn er te ondernemen bij een feitelijke scheiding ?

Moet de persoon die verhuist zijn domicilie veranderen om in
orde te zijn met de belastingen, alimentatie enzovoort ?
Welke voordelen en nadelen heeft het niet of wel veranderen
van domicilie ?

Kan men een feitelijke scheiding onderling afspreken, daarna
op schrift zetten wat er afgesproken is, ook indien er
onroerende goederen zijn, met de voorwaarde
dat als één van beide partijen niet langer akkoord is met de
gemaakte afspraken dat men dan verder gaat met de
echtscheiding ?

Moet bij de notaris aangevraagd worden om in
'onverdeeldheid' te blijven bij feitelijke scheiding of
mogen wij dit gewoon zelf zo doen ?

Als de echtgenoot alimentatie betaalt, onderling
afgesproken, mag hij dit dan zomaar inbrengen
bij het invullen van de belastingbrief of moeten wij naar
adv of notaris om die alimentatie 'officieel' te laten maken ?

Is het financieel erg nadelig als er bij 2 kinderen ten laste
één op de moeder en één op de vader ten laste staat,
dit als tegemoetkoming naar de vader omdat hij
alimentatie moet betalen of beter minder alimentatie
en toch kinderen allebei op de moeder ten laste ?

Bedankt voor uw reactie !

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 13 okt 2008 10:34

“Art.223.Indien...beveelt de vrederechter, op verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen. Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten, indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Dit staat onderlinge afspraken niet in de weg.

Zo lang het huwelijk duurt is er ‘gemeenschap’ van goederen en geen ‘onverdeeldheid’.U kan echter tijdens het huwelijk een huwelijksovereenkomst ‘scheiding van goederen’ sluiten via een notaris.

“Art.104.Binnen de grenzen en onder de voorwaarden bepaald in de artikelen 107 tot 116, worden van het totale netto-inkomen de volgende bestedingen afgetrokken, in zover zij in het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald :1° 80 pct. van de onderhoudsuitkeringen die de belastingplichtige regelmatig heeft betaald aan personen die niet deel uitmaken van zijn gezin, wanneer ze zijn betaald ter uitvoering van een verplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek of van de wet van 23 november 1998 tot invoering van de wettelijke samenwoning, zomede 80 pct. van de kapitalen die zulke uitkeringen vervangen...”(Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).

‘Hij die de aftrek van een onderhoudsuitkering vraagt, moet bewijzen dat die uitkering aan zijn echtgenote wordt gestort ter uitvoering van een verplichting waartoe hij wettelijk gehouden is. Dat bewijs kan anders dan door het overleggen van een gerechtelijke beslissing worden verstrekt, doch bij gebreke van dergelijke beslissing, moet de requirant alle bewijskrachtige elementen voorbrengen, inzonderheid aangaande de rechtmatigheid van de feitelijke scheiding ‘(Brussel, 5.12.1957, Muschart, La Revue Fiscale, 1958, blz. 42).

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...§ 4. De aangifte bedoeld in § 1 moet binnen acht werkdagen gebeuren nadat de nieuwe woning EFFECTIEF betrokken werd...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar.Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister)

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”