Alimentatie na overlijden betaler

callmejondo
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Alimentatie na overlijden betaler

#1 , 24 jul 2020 20:52

Beste

Persoon A (betaler) betaald, volgens een vonnis, iedere maand een alimentatiebedrag X aan persoon B (ontvanger). Dit vonnis duidt dat dit moet gebeuren gedurende de duur van het net afgesloten huwelijk (33 jaren). Hiervan zijn al 7 jaren gepasseerd, dus nog 24 jaar betalen.

Nu komt persoon A te overlijden en valt persoon B zonder alimentatie en zonder inkomen.

Moeten de erfgenamen (3 personen) nu verder blijven betalen aan persoon B of valt de alimentatie plicht nu weg?

Heeft iemand hier ervaring mee? Want zowel de advocaten van de overlevende ouder als de notaris heeft hier geen antwoord op.

Groetjes.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5926
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 24 jul 2020 21:02

Indien niets andersluidend afgesproken gaat het over op de nalatenschap.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 25 jul 2020 10:27

Ik vermoed dat het niet gaat om een echtscheiding bij onderlinge toestemming, want u spreekt van een vonnis dat veroordeelt tot betaling van onderhoudsgeld.
Burgerlijk Wetboek
Art. 301
§ 10. De uitkering is niet meer verschuldigd bij overlijden van de uitkeringsplichtige, maar de uitkeringsgerechtigde mag levensonderhoud vorderen ten laste van de nalatenschap volgens de in artikel 205bis, § 1 en §§ 3 tot 6, bepaalde voorwaarden.

Art. 205bis. § 1. De nalatenschap van de eerststervende echtgenoot, al was hij gescheiden van tafel en bed, is levensonderhoud verschuldigd aan de langstlevende, indien deze ten tijde van het overlijden behoeftig is.
[...]
§ 3. De uitkering tot onderhoud is een last van de nalatenschap. Zij wordt opgebracht door alle erfgenamen en, zo nodig, door de bijzondere legatarissen, naar evenredigheid van hetgeen zij genieten.
Indien echter de overledene verklaard heeft dat bepaalde legaten bij voorkeur boven de andere moeten worden voldaan, dragen die legaten in de uitkering tot onderhoud slechts bij voor zover de inkomsten van de andere daartoe niet voldoende zijn.
§ 4. Indien het levensonderhoud niet als kapitaal uit de nalatenschap wordt genomen, wordt aan de rechthebbende voldoende zekerheid verschaft om de uitkering van het onderhoud te waarborgen.
§ 5. De termijn waarbinnen de uitkering tot onderhoud gevorderd moet worden, is een jaar, te rekenen van het overlijden.
§ 6. De nalatenschap is van de in §§ 1 en 2 bedoelde verplichting vrijgesteld indien de eiser onwaardig is om tot deze nalatenschap te komen, ongeacht of hij daadwerkelijk tot de nalatenschap geroepen is of niet.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 jul 2020 10:42

Schorpioen, het aangehaalde artikel uit het B.W. spreekt over scheiding van tafel en bed, d.w.z. m.i. dat het huwelijk niet werd ontbonden door echtscheiding. T.S. is niet helemaal duidelijk in zijn uitleg. Ook niet of het hier al dan niet om achterstallen gaat. De allerbelangrijkste vraag in deze is dan ook of het huwelijk al dan niet werd ontbonden door echtscheiding. In geval het huwelijk niet werd ontbonden door echtscheiding ontstaat er mogelijk een recht op een overlevingspensioen. Gaat het om een ambtenaar, dan kan er ook na ontbinding huwelijk door echtscheiding recht op een overlevingspensioen ontstaan voor de wettig gescheiden niet-meer-gehuwde ex-partner. Tenslotte wens ik ook te wijzen op de onderhoudsplicht van kinderen t.a.v. hun ouder(s). Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 jul 2020 12:03

Art. 301 BW handelt wel degelijk over de onderhoudsuitkering na echtscheiding.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Terug naar “Echtscheiding”