Oud domicile adres verwijderen na scheiding zonder nieuw adres te hebben gevonden

connac
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Oud domicile adres verwijderen na scheiding zonder nieuw adres te hebben gevonden

#1 , 28 jun 2020 01:47

Beste leden,

Ik schrijf dit op in naam van een vriend die nu de kluts kwijt is en geen energie meer kan vinden om zelf een oplossing te zoeken voor dit probleem.

Deze man is recent gescheiden. Ik ga niet ingaan op de manier waarop, maar laten we zeggen dat hij een erg naief persoon is en zich op een koude, kille manier figuurlijk heeft laten afslachten door zijn ex vrouw. Hierdoor heeft hij zijn kinderen en zijn huis en inboedel moeten achterlaten. Hij heeft een beperkt inkomen en kan zich mede door de alimentatie die hij betaalt geen dure huur veroorloven. Hij is ook van vreemde origine waardoor hij moeilijk een appartement/studio kan vinden, en al zeker voor zijn budget, 600 eur per maand maximaal. Geloof me, we hebben mee zitten zoeken voor hem, maar het blijkt toch een stuk moeilijker om een woning te vinden indien je naam niet Vlaams klinkt en je budget laag is.

Soit, we kennen hem en zijn gezin al jaren en we bieden hem tijdelijk een onderdak aan tot hij terug een woning vindt. In ruil heeft hij aangeboden om te helpen met de renovatie van ons woning, al hebben we het nooit gevraagd, het is een trotse man en wil zijn steentje bijdragen.

Nu dient hij natuurlijk van zijn oud domiciliadres uitgeschreven te worden. Het is niet de bedoeling dat hij dat bij ons gedomicileerd wordt, de huidige regeling is tijdelijk. Hoe sneller hij weer op eigen benen kan staan hoe beter.

Hoe kan hij uitgeschreven worden van zijn oud adres zonder dat hij nog over een nieuw adres beschikt? We hebben ons geïnformeerd en het is blijkbaar mogelijk om voor een periode van 3 maanden een tijdelijk domicilie/post adres te krijgen via het OCMW. Het is enkel een administratief adres dat dient om te vermijden dat mensen in nood administratief in de problemen komen. 3 maanden zou genoeg moeten zijn tot hij een nieuw woning kan vinden.

Door de corona maatregelen draait zowel het gemeentehuis als het OCMW op een laag pitje en gebeuren de meeste contacten per telefoon waardoor het erg onduidelijk is wat er moet gebeuren om dit gedaan te krijgen. Het enige wat de sociaal assistente kwijt kon is dat hij uitgeschreven dient te worden op zijn oud adres voor hij gebruik kan maken van een tijdelijk administratief domicilieadres.

Iemand al ervaring met een dergelijk situatie? Hoe kan hij zich uitschrijven zonder dat hij een nieuw domicilieadres heeft?

We zijn erg dankbaar voor alle advies!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Masty
Berichten: 88

#2 , 28 jun 2020 09:29

Ik vermoed dat je het ocmw moet vragen om een referentieadres voor hem te regelen, ik denk niet dat je een domicilie kan opzeggen zonder een andere te hebben. Al denk ik ook dat het een beetje van de goodwill van het ocmw afhangt.

Franciscus
Berichten: 38592

#3 , 28 jun 2020 15:38

Er is een vonnis inzake de scheiding ...wat staat daar in inzake woonst en alimentatie.
Is die alimentatie voor de kinderen of ook voor de echtgenote?
Blijven die in de woning wonen en is die woning eigendom of een huurwoning.
Indien huurwoning huurcontract op beider naam.
Staat in vonnis dat hij daar weg moest?

Reclame

LeenW
Berichten: 12825

#4 , 28 jun 2020 16:34

Een referentieadres kan niet als die persoon een (al dan niet tijdelijk) vast verblijf heeft. Correct is dat hij bij u wordt ingeschreven tot hij iets nieuw heeft.

connac
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#5 , 28 jun 2020 17:08

Bedankt voor de reacties.
Ik ken niet alle details van de echtscheiding, maar hij moest wel de woning afstaan aan zijn echtgenote omdat zij het hoederecht heeft gekregen over de kinderen. De scheidingsaanvraag kwam blijkbaar onverwacht aa en hij is zo naief geweest om akkoord te gaan met zowat alles wat zijn echtgenote vroeg behalve dat er wel een regeling is getroffen voor de kinderen waarbij ze om de week (denk ik) 3 dagen bij hem mogen verblijven, op voorwaarde dat hij een geschikte woning heeft. Alimentatie is enkel voor de kinderen (3) en het gaat om een huurwoning. De gezamenlijke rekening werd door de echtgenote leeggehaald net voor de scheiding. Ze hebben een krediet openstaan waar beiden voor getekend hadden, maar ook dat betaalt hij vandaag alleen af omdat zijn echtgenote doet alsof haar neus bloedt (aangetekende brieven haalden tot nu toe niets uit). Dat maakt dat hij een zware financiële last heeft, ook al verdient hij redelijk goed zijn brood.

Wat betreft een referentieadres: kunnen we dat ook bij ons laten doen? Zijn er risico’s aan verbonden voor ons? We helpen graag, maar we willen zelf geen risico’s nemen natuurlijk.

En kan hij dan zichzelf laten schrappen van z’n oud domicilieadres bij de gemeentehuis?

Hij zal in de problemen geraken met zn huidig job als hij administratief niet in orde geraakt en dan vrezen we dat hij dan nog enkel dieper de put in zal geraken. En langer dan een paar maanden opvang bieden willen we liever niet, hij woont in een deel van het huis dat momenteel verbouwingen ondergaat, binnenkort gaat hij sowieso ergens anders moeten wonen/verblijven.

LeenW
Berichten: 12825

#6 , 28 jun 2020 17:30

In feite hebt u daar geen keuze in, als die man effectief bij u woont, moet zijn domicilie wettelijk daar staan. Enkele maanden is geen logeerpartijtje meer he.

Franciscus
Berichten: 38592

#7 , 28 jun 2020 21:58

Sedert 13 april 1995 bestaat hoederecht niet meer in de BE wetgeving maar is het co-ouderschap.
En co-ouderschap is ook de standaard regeling 50/50 bij elke ouder
Hij kan best een naar het dichtbijzijnde www.caw.be gaan en daar info vragen

connac
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#8 , 30 jun 2020 18:47

Bedankt voor alle reacties.
We hebben ondertussen besloten om gespecialiseerd advies in te winnen .

Topic mag gesloten worden!

Terug naar “Echtscheiding”