Pagina 1 van 1

Aansprakelijkheid ex

Geplaatst: 23 aug 2008 13:02
door marver
Korte samenvatting.

M'n oudste zoon (ondertussen 18 geworden) had een beroepsopleiding en wou verleden schooljaar z'n stage gaan doen waar zijn pa woont (begrijpelijk, hij had daar een vriendinnetje). Dus iedere donderdagavond vertrok hij naar z'n pa (50km hier vandaan), tot zondagavond of maandagmorgen.

Wat ik niet wist, m'n zoon had geen uur van gaan of komen en heeft daar een paar serieuze fouten begaan, hem laten beinvloeden door slechte vrienden. Hij is voor de jeugdrechter moeten verschijnen en natuurlijk was ik aanwezig (pa niet), ik heb m'n zoon meegekregen en hij had huisarrest gekregen bij mij (dit omdat ik kon aantonen dat alles daar gebeurt is en hij hier geen problemen heeft), mocht niet meer naar z'n pa gaan. Ondertussen is dit alles wel achter de rug en wil m'n zoon zelfs niet meer naar daar gaan.

Natuurlijk, hij woont hier, dus nu valt alles onder mijn verantwoordelijkheid, nochtans is hij hier héél anders, maar hier zijn ook regels en wetten - opvoeding.

Nu is bemiddeling hier verleden week geweest, er hangt natuurlijk een serieus kostenplaatje aan enz..

Nu mijn vraag, ik weet in eerste instantie dat ik alles moet regelen en betalen, maar ... aangezien dat alles hier 50km vandaag gebeurd is en eigenlijk door de gemakzucht van z'n pa, kan ik later alles verhalen op z'n pa ?

Geplaatst: 25 aug 2008 10:09
door j.demoor
Ik ga ervan uit dat u uit de echt gescheiden bent van of nooit getrouwd was met de vader van het betrokken kind.

“Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan...De vader en de moeder zijn aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hun minderjarige kinderen...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek)

‘Het vermoeden van aansprakelijkheid van de ouders berust hetzij op een fout in de opvoeding,hetzij op een fout in het toezicht,zonder dat echter de aanvoering van beide fouten vereist is‘(Cass. 28 april 1987,R.W. 1987-88,434-435;Cass. 3 februari 1987,R.W. 1987-88,434).

‘Het vermoeden van aansprakelijkheid van de ouders geldt enkel t.a.v. derden.De ouders kunnen dus een verhaal uitoefenen t.a.v. hun kinderen’(Cass. 20 januari 2000,R.W.2001-02,631).

Hieruit kan afgeleid wordend dat de ene ouder ook verhaal kan uitoefenen t.a.v. de andere ouder,mits te bewijzen dat laatstgenoemde alleen of overwegend aansprakelijk is voor de door hun minderjarig kind veroorzaakte schade.

“Art.1251.Indeplaatsstelling geschiedt van rechtswege :...3° Ten voordele van hem die, met andere of voor anderen tot betaling van een schuld gehouden zijnde, er belang bij had deze te voldoen“(Burgerlijk Wetboek).

U kan dus in ieder geval hetgeen u meer dan de helft betaalt als schadevergoeding verhalen op de vader van uw kind.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Geplaatst: 25 aug 2008 11:40
door marver
Ok, dank u.

Ik ben idd. uit de echt gescheiden.