Pagina 1 van 1

zoon wil naar ex

Geplaatst: 20 aug 2008 13:15
door MamaVanVier
Beste,

Ik heb een vraagje, weet niet tot waar ik mij moet richten.
Mijn zoon die 18 word in oktober wil bij zijn vader gaan wonen. Hij gaat wel nog naar school.
Ik zou daar eventueel mee akkoord kunnen gaan als ik dat met een proefperiode zou kunnen doen, dus op papier. Omdat mijn zoon eigenlijk twijfeld maar dit niet aan zijn vader durft zeggen Nu weet ik niet in hoeverre mijn ex al ergens met een procedure bezig is, Even nog vlug situatie schetsen, ik heb drie kinderen met mijn ex, 19, 18 en 16. Ik ben opnieuw getrouwd met scheiding van goederen ( weet niet of dit terzake doet), en wij samen hebben ook nog een kindje van nu 3.
Mijn ex woont samen met een vrouw die ook een kind heeft uit een andere relatie.
Ik werk al jaren 3/5 omdat ik een groot gezin heb en dit anders niet haalbaar is.
Mijn ex heeft een heel goed betaalde baan, 3 keer mijn loon dus.
We zijn gescheiden met EOT, en daarin ben ik akkoord gegaan met een gemiddelde allimentatie. Schoolkosten moet hij ook niet meebetalen, en dat is nu een hele grote kost. Onze 19jarige zit op kot en moet nog 3 jaar studeren. Dus deze kost is volledig voor mij. Wat te verwachten valt is dat onze 16jarige ook verder zal studeren. De zoon die naar mijn ex toewil zal waarschijnlijk moeten stoppen van school bij mijn ex omdat hij het minder doet op school.
Nu komt het waar ik mijn twijfels bij heb, (sorry voor mijn lange verhaal), mijn ex wil nu maar voor 1 kind meer betalen. Hij gaat er vanuit dat als de tweede zoon bij hem komt wonen, hij dus maar voor 2 meer moet betalen, en aangezien hij denkt dat ik dan aan hem allimentaie moet voor de tweede is zijn berekening dus snel gemaakt. Dus dan wil dit zeggen dat hij nog 144 euro zal betalen voor de twee die nog thuis zijn, waarvan dus een kotstudent, en mijn dochter die ook nog schoolloopt. Als dit het geval zou zijn dan verlies ik niet alleen 300euro allimentatie maar ook nog eens meer dan 200euro kindergeld, dan zou dit rampzalig zijn voor de andere twee. Ik kan dit niet blijven betalen dan.
Dit kan toch niet dat hij evenveel allimentatie eist dan hetgeen hij moet betalen aangezien onze lonen zo verschillend zijn. Als ik dat zeg dan zegt hij dat mijn man ook moet meebetalen maar dat is nu al het geval nog meer zou niet eerlijk zijn. Nu vraag ik mij af of ik mij dan ook kan beroepen op dat zijn vriendin moet meebetalen aangezien zij ook een royaal inkomen heeft.
Ik weet niet waar ik mij moet richten, en ik weet al helemaal niet of ikzelf iets moet opstarten of mijn ex het moet doen. Wat ik wel weet is dat ik nie graag voor verassingen kom te staan, zoals terugvorderingen van het kindergeld en dergelijke, aangezien onze zoon nu al bij zijn pa is.
Kunnen jullie mij verderhelpen met een beetje info, of doorsturen waar ik met mijn vragen terecht kan.
Met dank

Geplaatst: 21 aug 2008 22:17
door Lex
Zodra uw zoon 18 jaar is kan hij gaan en staan waar hij wil, stopt hij met school lopen dan zal hij zelf voor zijn onderhoud moeten zorgen en zal u voor hem geen onderhoudsgeld moeten betalen.

Verder dienen partijen zich houden aan wat in de EOT akte werd overeengekomen.

Geplaatst: 22 aug 2008 09:57
door j.demoor
“Art.388.De minderjarige is de persoon van het mannelijke of vrouwelijke geslacht die de volle leeftijd van achttien jaren nog niet bereikt heeft.”(Burgerlijk Wetboek).

‘Mijn zoon die 18 word in oktober’ houdt in dat hij dan als meerderjarige vrij zijn woonst kan kiezen.

“Art.1288...Wanneer nieuwe omstandigheden buiten de wil van de partijen hun toestand of die van de kinderen ingrijpend wijzigen,kunnen de beschikkingen bedoeld in het 2°(ouderlijk gezag) en het 3°(onderhoudsbijdrage) van het voorgaande lid na de echtscheiding worden herzien door de bevoegde rechter.”(Gerechtelijk Wetboek).

“Art.69.§ 1 De kinderbijslag en het kraamgeld worden uitgekeerd aan de moeder.Als de moeder het kind niet daadwerkelijk opvoedt, wordt de kinderbijslag betaald aan de natuurlijke of rechtspersoon die deze rol vervult.Wanneer de twee ouders die niet samenwonen het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen in de zin van artikel 374 van het Burgerlijk Wetboek en het kind niet uitsluitend of hoofdzakelijk door een andere bijslagtrekkende wordt opgevoed, wordt de kinderbijslag integraal aan de moeder uitbetaald. Toch wordt de kinderbijslag op zijn vraag integraal aan de vader uitbetaald, wanneer het kind en hijzelf dezelfde hoofdverblijfplaats hebben...Op verzoek van de beide ouders kan de uitbetaling gebeuren op een rekening waartoe zij beiden toegang hebben. Wanneer de ouders niet overeenkomen over de toekenning van de kinderbijslag, kunnen zij de arbeidsrechtbank vragen om de bijslagtrekkende aan te duiden en dit in het belang van het kind...”(19 DECEMBER 1939. _ Samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Geplaatst: 22 aug 2008 12:56
door MamaVanVier
bedankt voor de reacties.
Ondertussen weet ik al dat hij pas vanaf zijn 18 kan beslissen waar hij gaat wonen, voordien is er een vonnis nodig.

Wat betreft de kosten tja de situatie zal idd ingrijpend veranderen.
Ik vermoed dat mijn ex zelf een procedure zal moeten opstarten als hij iets van mij wil. Hij wil dus dat ik betaal voor de zoon die bij hem zal wonen, maar volgens ik begrijp is er daar ook een vonnis voor nodig.

Zijn adres veranderen kan toch ook niet zomaar? Toch niet voor hij 18 is dacht ik? De kinderbijslag zal waarschijnlijk dus ook een vonnis vragen vermoed ik.

Geplaatst: 29 aug 2008 10:46
door MamaVanVier
Iemand een bevestiging van mijn vermoedens?

Geplaatst: 29 aug 2008 11:13
door Lex
bedankt voor de reacties.
Ondertussen weet ik al dat hij pas vanaf zijn 18 kan beslissen waar hij gaat wonen, voordien is er een vonnis nodig.

Wat betreft de kosten tja de situatie zal idd ingrijpend veranderen.
Ik vermoed dat mijn ex zelf een procedure zal moeten opstarten als hij iets van mij wil. Hij wil dus dat ik betaal voor de zoon die bij hem zal wonen, maar volgens ik begrijp is er daar ook een vonnis voor nodig.

Zijn adres veranderen kan toch ook niet zomaar? Toch niet voor hij 18 is dacht ik? De kinderbijslag zal waarschijnlijk dus ook een vonnis vragen vermoed ik.
Mits beide partijen overeenkomen volstaat het uw EOT te wijzigen, zoniet kan uw ex zich wenden tot de jeugdrechtbank.