Bilocatie - 16 jaar.

Oude Belg
Topic Starter
Berichten: 3192

Bilocatie - 16 jaar.

#1 , 18 jan 2020 18:44

Mijn dochter woont samen met een man die een dochter heeft met zijn ex. Die dochter is 15, wordt binnenkort 16 en heeft vernomen van een advocaat dat ze vanaf die leeftijd zelf haar domicilie mag kiezen (momenteel bilocatie), zonder naar een rechter te moeten stappen. Klopt dat?
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Evi (Odos)
Berichten: 354
Juridisch actief: Ja
Locatie: Vlaanderen
Contacteer: Website Facebook Twitter

#2 , 19 jan 2020 09:57

Nee, een minderjarige kan nooit zelf beslissen bij welke ouder ze wil wonen.
Vanaf 12 jaar is er wel de mogelijkheid dat ze gehoord wordt door de familierechter, die dan daarna zal beslissen.
Odos vzw - Ouders die opnieuw starten
Familiale bemiddeling en juridisch advies bij scheiding, overlijden en nieuw samengesteld gezin.
Alle verhalen en vragen welkom in de besloten facebookgroep www.facebook.com/groups/odosvzw

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 jan 2020 13:34

Art. 1004/1.[1 § 1. [2 Elke minderjarige heeft het recht gehoord te worden door een rechter in materies die hem aanbelangen aangaande de uitoefening van het ouderlijk gezag, de verblijfsregeling en het recht of het persoonlijk contact. Hij heeft het recht om te weigeren gehoord te worden.]2
§ 2. De minderjarige die jonger is dan twaalf jaar wordt gehoord op zijn verzoek, op verzoek van de partijen, van het openbaar ministerie of, ambtshalve, van de rechter. De rechter kan, middels een door de omstandigheden van de zaak gemotiveerde beslissing, weigeren de minderjarige die jonger is dan twaalf jaar te horen, behalve wanneer dat verzoek van deze laatste of van het openbaar ministerie uitgaat. Tegen die beslissing van weigering kan geen rechtsmiddel worden aangewend.
§ 3. De minderjarige die twaalf jaar oud is, wordt door de rechter ingelicht [2 ...]2 over zijn recht om gehoord te worden overeenkomstig artikel 1004/2. Bij die informatie wordt een antwoordformulier gevoegd.
§ 4. Indien de minderjarige in de loop van de rechtspleging of in een vorige aanleg reeds is gehoord, zelfs voor een andere rechtbank, is de rechter niet verplicht op het verzoek in te gaan, indien er geen nieuw element is dat een verhoor rechtvaardigt.
§ 5. De rechter hoort de minderjarige op een plaats die hij geschikt acht. Tenzij de rechter hier bij een met redenen omklede beslissing van afwijkt, vindt het onderhoud plaats buiten de aanwezigheid van wie ook.
Het verslag van het onderhoud wordt bij het dossier van de rechtspleging gevoegd. Het geeft weer wat de minderjarige heeft gezegd. De minderjarige wordt geïnformeerd over het feit dat de partijen er kennis van kunnen nemen. [2 De rechter informeert de minderjarige over de inhoud van het verslag en gaat na of het verslag de mening van de minderjarige verwoordt.]2.
De minderjarige ondertekent het verslag niet. Indien de rechter tijdens het onderhoud vaststelt dat de minderjarige niet over het nodige onderscheidingsvermogen beschikt, maakt hij hiervan melding in het verslag.
§ 6. Het onderhoud met de minderjarige heeft niet tot gevolg dat hij partij in het geding wordt.
Aan de mening van de minderjarige wordt passend belang gehecht in overeenstemming met zijn leeftijd en maturiteit.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2013-07-30/23, art. 158, 130; Inwerkingtreding : 01-09-2014>
(2)<W 2014-05-08/02, art. 70, 132; Inwerkingtreding : 01-09-2014>

Art. 1004/2..[1 De Koning stelt het model van informatieformulier voor de minderjarige vast.
Het formulier vermeldt het recht om gehoord te worden door de rechter, de manier waarop het onderhoud plaatsvindt en de manier waarop het onderhoud aanvaard of geweigerd wordt. Het vermeldt eveneens dat het verslag over het onderhoud bij het dossier van de rechtspleging wordt gevoegd, dat de partijen er kennis van kunnen nemen en dat de inhoud van dit verslag tijdens deze rechtspleging kan worden gebruikt.
In het formulier wordt bovendien gepreciseerd dat de rechter bij het horen van de minderjarige niet verplicht is zich te schikken naar de door de minderjarige gedane verzoeken.
Het formulier wordt in voorkomend geval gericht aan het adres van elk van de ouders [2 , aan het adres waar het kind verblijft indien het geplaatst is of aan de woonplaats van het kind indien het niet gedomicilieerd is bij één van zijn ouders]2.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2013-07-30/23, art. 159, 130; Inwerkingtreding : 01-09-2014>
(2)<W 2014-05-08/02, art. 71, 132; Inwerkingtreding : 01-09-2014>

Zie ook: https://legalnews.be/gerechtelijk-recht ... advocaten/

https://www.scriptiebank.be/sites/defau ... rige_0.pdf

https://www.scriptiebank.be/node/6437
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Oude Belg
Topic Starter
Berichten: 3192

#4 , 19 jan 2020 13:49

Bedankt, dat dacht ik ook. Ik stelde de vraag omdat het meisje in kwestie haar vader (bij wie ze permanent wil wonen) vertelde dat een advocate, gespecialiseerd in familierecht, dit verklaard had. Dat bracht me een beetje aan het twijfelen. Dus : ofwel weet de advocate dat niet (zeer onwaarschijnlijk) of de dochter neemt haar wens aan voor waarheid en heeft een andere interpretatie van het gesprek. Bedankt dus voor de bevestiging van mijn vermoedens!
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Terug naar “Echtscheiding”