Notarisakte huis in onverdeeldheid nodig of niet bij EOT?

binneke
Topic Starter
Berichten: 14

Notarisakte huis in onverdeeldheid nodig of niet bij EOT?

#1 , 27 jul 2008 18:28

Beste,


Kan iemand me info verstrekken of een notarisakte noodzakelijk is als men een huis in onverdeeldheid zonder termijn wenst te behouden?
Ik heb in een brochure gelezen dat een EOT huisovereenkomst soms voldoende is en men geen (dure) notarisakte moet laten maken voor een huis in onverdeeldheid zonder termijn.
Mijn ex echtgenoot en ik zijn samen tot een akkoord gekomen betreffende het huis en de inboedel en hebben ook samen de 2 overeenkomsten van de inboedel en het huis waar ik alleen blijf wonen beschreven.
Nu is mijn vraag is dit voldoende voor de rechter of moet er toch nog een notarisakte bijgevoegd worden voor de EOT?

Alvast bedankt voor uw respons,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 27 jul 2008 19:08

Burgerlijk Wetboek Art. 815. <W> Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst.
Men mag echter overeenkomen de verdeling voor een bepaalde tijd uit te stellen; zodanige overeenkomst kan voor niet langer dan vijf jaren verbindend zijn; maar zij kan vernieuwd worden.
Die overeenkomst kan aan derden worden tegengeworpen. Zij moet in de registers van de hypotheekbewaarder worden overgeschreven, indien zij op een of meer onroerende goederen slaat.

Enkel de notariële akte kan in de registers van de hypotheekbewaarder worden overgeschreven.

scorpioen

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 jul 2008 11:07

Ik ga ervan uit dat het huis thans eigendom is van het gemeenschappelijk huwelijksvermogen van beide echtgenoten.Door de echtscheiding wordt dit huis van rechtswege een onverdeeldheid waarvoor geldt:
-“Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt :§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
-“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst.Men mag echter overeenkomen de verdeling voor een bepaalde tijd uit te stellen; zodanige overeenkomst kan voor niet langer dan vijf jaren verbindend zijn; maar zij kan vernieuwd worden.Die overeenkomst kan aan derden worden tegengeworpen. Zij moet in de registers van de hypotheekbewaarder worden overgeschreven, indien zij op een of meer onroerende goederen slaat.”(B.W.).
Dergelijke overschrijving vereist een authentieke akte.

Bovendien geldt :
De authentieke vorm is verplicht,voor de regeling van de respectieve rechten bij een echtscheiding met wederzijdse toestemming wanneer sprake is van een overeenkomst tot overdracht of aanwijzing van zakelijke onroerende rechten.De echtgenoten hebben bijgevolg niet het recht om dergelijke overeenkomsten op te maken bij onderhandse akte,om deze als dusdanig voor te leggen aan de voorzitter van de rechtbank en om later bij authentieke akte vast te leggen dat de onroerende toewijzingen definitief geworden zijn ten gevolge van de uitspraak van de echtscheiding,om zo de voordelen van de hypothecaire openbaarmaking te genieten...’,[Rb.Luik 30 maart 1999,J.L.M.B. 2000,817,Rev.not.b. 2000,330;Antwerpen 4 juni 2003(V. en V.),R.W.2004-05,431-432.].

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”