onderhoudsplicht huwelijk ex partner

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

onderhoudsplicht huwelijk ex partner

#1 , 27 nov 2019 17:33

Beste,

ik ben inmiddels een 5 tal jaar uit elkaar met mijn ex-vriendin ( niet getrouwd ), waarmee ik 2 minderjarige kinderen heb. Er is een akkoordvonnis opgesteld op de familierechtbank waarin oa. bepaald is dat ik alimentatie aan de mama moet betalen voor onze 2 kinderen, de mama de fiscale ten laste neming krijgt en de domicilie van de kinderen. De verblijfsregeling is week-week.
Nu ben ik onlangs te weten gekomen dat mijn ex-vriendin recent getrouwd is. Volgens een artikel op notaris.be (
https://www.notaris.be/nieuws-pers/deta ... ge-relatie )
lees ik dat de man van mijn ex-vriendin onrechtstreeks door hun huwelijk onderhoudsplicht heeft naar zijn stiefkinderen ( mijn wettelijke kinderen dus ).
Ik ben nog steeds alleenwonend. De alimentatie en andere financiële afspraken zijn bepaald obv de situatie waarbij zowel de mama als ik beiden alleenstaand waren. Deze situatie is dus nu veranderd langs de kant van mijn ex. Zij is immers nu getrouwd en samenwonend met haar man.
Ik heb 2 vragen:
- Hoe uit zich dat in de praktijk, die onrechtstreekse onderhoudsplicht van mijn ex haar man naar onze kinderen via hun huwelijk?
- kan ik een herziening van onze financiële regeling vragen aan de familierechtbank nu haar financiële situatie veranderd is tov het moment dat wij ons akkoordvonnis hebben opgesteld?

Bedankt om dit te bekijken.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 27 nov 2019 17:55

Uw rechtstreekse onderhoudsplicht vermindert niet.
Alimentatie blijft dezelfde.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#3 , 27 nov 2019 18:07

Beste Thomas,

kan u ook antwoord geven op mijn eerste vraag?
Ook graag een verduidelijking van uw antwoord wat betreft alimentatie en rechtstreekse onderhoudsplicht.
Dit wordt toch berekend obv een financiële situatie op een bepaald moment ( die nu gewijzigd is, oa. haar inkomen is gestegen door verandering burgerlijke stand alleenstaand naar gehuwd, oa. ander belastingsstelsel )?
Ook kostendelend samenwonend heeft invloed? Kinderbijslagfonds houdt ook rekening met burgerlijke stand ( alleenstaand vs niet-alleenstaand ).

Bedankt.

Reclame

eylis
Berichten: 8840

#4 , 27 nov 2019 19:27

er is géén onderhoudsplicht voor de stiefouders mbt de kinderen van zijn/haar nieuwe echtgenoot. De plicht om de kosten van het huwelijk mede te ondersteunen zijn absoluut makkelijk te scheiden van wat de kinderenkosten. Lees: partners bekostigen samen de woonst en energie. Maar dat zal dan toch niet de kosten in 2 zijn. Zo ook voor voeding etc. Trouwens hoe en wie zal de stiefouder op de vingers tikken dat hij niet genoeg in de kosten van het huwelijk voorziet?

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 27 nov 2019 19:38

De nieuwe man van uw ex heeft geen enkele onderhoudsplicht jegens uw kinderen. Nergens in het Burgerlijk Wetboek is dat voorzien!

Enkel bij overlijden van de biologische ouder dient de stiefouder de stiefkinderen te onderhouden gesteld dat ze gehuwd waren. In dat geval erft de stiefouder het vruchtgebruik van de nalatenschap en moet in ruil de stiefkinderen onderhouden.

Indien het gezin in een woning van de nieuwe man woont moet die bv wel toestaan dat zijn stiefkinderen daar ook mogen wonen en niet buiten in kartonnen dozen moeten slapen. Maar dat alles staat los van het onderhoudsgeld dat u persoonlijk moet betalen.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#6 , 27 nov 2019 19:52

Beste Thomas,

In het artikel op notaris.be staat nochtans dat de nieuwe gehuwde partner onrechtstreeks mee in staat voor de opvoeding en onderhoudskosten van de kinderen. Vandaar mijn eerste onbeantwoorde vraag, hoe uit zich dat, deze wettelijke onrechtstreekse onderhoudsplicht?
Ik betwist niet dat mijn onderhoudsplicht verdwijnt, echter vraag ik mij af of het bedrag kan herzien worden door de gewijzigde financiële toestand van mijn ex partner, zoals aangehaald in mijn vorig antwoord ( impact van huwelijkstelsel op oa. persoonlijke belastingen, kindergeld ( die extra geven voor alleenstaanden met min.inkomen ). Het is complexer dan enkel te stellen dat de nieuwe partner geen partij is. Hij krijgt als gehuwde ook rechten ( zoals vruchtgebruik op de erfenis van onze kinderen ) dus ook plichten. Kan u daarom trachten de gestelde vragen volledig te beantwoorden daar ik begrijp dat wel kennis van zaken heeft.

Bedankt.

Bedankt voor uw antwoord

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#7 , 27 nov 2019 19:56

Als aanvulling op mijn eerste vraag, citeer ik de stelling op notaris.be, met de nadruk op 'kost van opvoeding en het levensonderhoud'

'Een gehuwde partner heeft wél de verplichting om bij te dragen in de lasten van het huwelijk. De kost van de opvoeding en het levensonderhoud van niet-gemeenschappelijke kinderen die in het gezin wonen hoort daarbij. Een stiefouder heeft dus wel degelijk een financiële verplichting, maar deze verplichting vloeit voort uit zijn huwelijk of zijn samenwoning.'

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#8 , 27 nov 2019 20:01

Aan Eylis, er staat wel degelijk dat de nieuwe gehuwde partner mee in staat voor de kosten van de kinderen. Deze dus scheiden zoals u stelt, gaat in tegen deze stelling op notaris.be.

En in hoeverre zal dan het gezamenlijk instaan voor energie en elektriciteit geen impact mogen hebben op de alimentatie berekening? Houd men hierbij dan geen rekening met kostendelend samenwonend zijn?
Waarom maakt het kinderbijslagfonds hier dan wel een onderscheid in ( alleenstaand of niet ) om het kindergeld te bepalen? Is dit niet meten met 2 maten en gewichten?

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#9 , 27 nov 2019 20:09

"Hij krijgt als gehuwde ook rechten ( zoals vruchtgebruik op de erfenis van onze kinderen ) dus ook plichten."
Daar heb ik toch duidelijk op geantwoord wat daar de gevolgen van kunnen zijn.
Uw alimentatie is geen bijdrage in de kosten van de huishouding van uw ex. Dus omgekeerd kan de bijdrage in de kosten van de huishouding door de nieuwe echtgenoot nooit een vermindering rechtvaardigen van het bedrag van uw alimentatie.
Je mag geen appelen met peren vergelijken.

De regels voor het berekenen van kinderbijslag gelden niet voor het vaststellen van alimentatiebedragen. Het zijn twee verschillende zaken.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#10 , 27 nov 2019 20:23

U begrijpt me verkeer in geval kindergeld. Ik bedoel dat de overheid vindt dat een gehuwde minder kindergeld moet krijgen dan een alleenstaande. Dus de overheid houd wel rekening met het al dan niet gehuwd zijn. Waarom wordt dit principe niet verder doorgetrokken naar alimentatie. En bij alimentatie berekening houd men wel degelijk rekening mee wie en hoeveel het kindergeld krijgt. Logisch toch daar dit samen met het inkomen en de fiscale ten laste neming de balans moet vormen voor een rechtvaardige verdeling. Kijk maar naar de berekening van Reynard.

Mijn vraag is nog steeds onbeantwoord. Hoe uit zich de financiële verplichting door de nieuwe gehuwde partner op het onderhoud en opvoeding van onze kinderen?
Onderhoud betekent oa. voeding, woonkost en opvoeding oa. schoolfacturen, dokterskosten, hobbies.
Er staat zeer duidelijk op notaris.be dat de nieuwe gehuwde partner hierin moet tegemoet komen. Vandaar mijn vraag, hoe uit zich dat?
Hoeveel en wat moet hij dan betalen en hoe wordt dit mee in rekening gebracht voor het bepalen van de totale onderhoudskosten van de kinderen die bijgevolg de alimentatie bepalen?

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#11 , 27 nov 2019 20:33

Ik begrijp u niet verkeerd. De toekenning van gemeenschapsgelden via de kinderbijslag volgt nu eenmaal andere paden dan de alimentatieplicht die op de schouder van een ouder rust.
Wat u meent te lezen op de website van de notarissen laat ik voor uw rekening en die van de notarissen.
Het staat u vrij via gerechtelijke weg een herziening van de alimentatie te eisen.
Ik kan enkel herhalen dat het Burgerlijk Wetboek niet voorziet in "de financiële verplichting door de nieuwe gehuwde partner op het onderhoud en opvoeding van onze kinderen".
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#12 , 27 nov 2019 20:41

Dus mag ik concluderen dat u geen antwoord kan geven wat bedoeld wordt met de stelling van de notarissen? Waar halen zij dit dan?

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#13 , 27 nov 2019 20:45

Laten we het anders stellen.
Neem dat een kind per maand 500eur kost. Deze kost wordt verdeeld tussen de 2 exen volgens de verhouding van hun inkomen. De bedoeling is dat beide ex partners voldoende draagkracht behouden. Obv van het inkomen van mijn ex wordt dan mijn bijdrage bepaald. De totale kost die mijn ex dan moet dragen is berekend in de veronderstelling dat zij die alleen betaalt ( enkel haar inkomen is in rekening gebracht voor de berekening ). Maar haar kost wordt plots mede gefinancierd via de huishoudelijke gezinslast zoals u het noemt door de nieuwe gehuwde man. Dit kan toch niet correct zijn.

Stel een factuur van 100eur. Laten we voor de eenvoud ervan uitgaan dat we beide evenveel verdienen. Ieder de helft obv deze verdeelsleutel. Dus zij moet 50 EUR betalen. Maar door haar huwelijk krijgt ze hier de helft van terugbetaald door haar man via het huwelijk en gemeenschappelijke gezinslast. Dus heeft zij maar 25eur moeten betalen.
Ik 50 en zij 25. Dit is niet evenredig verdeeld. Vandaar mijn vraag, hoe uit zich dat, die financiële verplichting op onderhoud en opvoeding van de gehuwde man en wat is impact op de alimentatie daar hij plots mee bij moet leggen via het huwelijk.

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#14 , 27 nov 2019 20:50

Ik geef het op!!
Een pastoor doet ook geen vijf missen voor hetzelfde geld.
Herlees ook het antwoord van Eylis..
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

jurixplorer
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

#15 , 27 nov 2019 21:07

Beetje zwak om niet toe te geven dat u het antwoord niet weet. Weet u het beter of de notarissen? Er is niks mis mee om te stellen dat u het niet weet. U hoeft hiervoor niet te schofferen. Ik zoek gewoon een duidelijk antwoord op mijn vraag. En misschien is er een nieuwe strekking binnen de rechtspraak en notarissen gaande die rekening houdt met de nieuwe samenlevingsvormen. Of zijn er mogelijks tegenstrijdigheden in het wetboek ( onderhoudsplicht natuurlijke ouders versus nieuw huwelijk ). Eylis' antwoord is ook niet dekkend.

Terug naar “Echtscheiding”