alimentatie

janalleman
Topic Starter
Berichten: 93
Juridisch actief: Nee

alimentatie

#1 , 04 nov 2019 09:34

Een amtenaar met hoog pensioen(4000 euro) is met een jong buitenlandse vrouw gehuwd .(nooit gewerkt) 9j huwelijk ,eu paspoort.
Is die persoon bij echtscheiding vrij van alimentatie indien heeft echtscheiding heeft met onderlinge toestemming ?
De ocmw draait voor alle latere kosten op .(leefloon)

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Marcus Aurelius
Berichten: 1718
Juridisch actief: Nee

#2 , 04 nov 2019 10:22

Neen.

Bij ambtenaren geldt het principe van feitelijke scheiding NIET. Dit betekent dat de andere huwelijkspartner ingeval van echtscheiding enkel aanspraak kan maken op een deel van het pensioen ingevolge een vonnis/arrest of ingevolge een onderlinge overeenkomst.

De huwelijkspartner zonder eigen inkomen moet dan ook via EOT beroep doen op onderhoudsgeld.

Gelieve betrokkene dringend te verwijzen naar het OCMW zodat het OCMW mevrouw kan bijstaan om haar rechten op onderhoudsgeld uit te putten.

Laat ons niet vergeten dat leefloon geen sociale zekerheidsuitkering is, maar wel een bijstandsuitkering, dus na uitputting van alle andere rechten.

6.2. Rechten op onderhoudsgelden laten gelden
Bovendien kan het OCMW van betrokkene eisen dat hij zijn rechten laat gelden op onderhoudsgeld van de daartoe gehouden personen, deze laatste beperkt zijnde tot: de echtgenoot of, in voorkomend geval, de ex-echtgenoot; de ascendenten en descendenten in de eerst graad; de adoptant en de geadopteerde

Men kan echter aan de betrokkene vragen om zijn rechten te laten gelden ten opzichte van personen die onderhoudsplichtig zijn ingevolge de regels van het Burgerlijk Wetboek.

Het OCMW kan van rechtswege handelen namens of ten voordele van de betrokkene om de rechten van betrokkene te laten gelden

De overeenkomst over onderhoudsgeld die de betrokkene heeft gesloten kan niet aan het OCMW tegengeworpen worden

Het OCMW kan het recht op leefloon weigeren of intrekken indien de betrokkene in de echtscheidingsovereenkomst zonder reden nalaat een onderhoudsgeld te vragen.

Hierbij is het belangrijk dat het OCMW preventief de nodige informatie verstrekt, meer bepaald de betrokkene verwittigt dat hij het recht op onderhoudsgeld niet uit het oog mag verliezen en dit gelet op de onveranderlijkheid van de echtscheidingsovereenkomsten met onderlinge toestemming.

Enkele andere zeer belangrijke aandachtspunten:

- welke nationaliteit heeft mevrouw?
- voldoet zij ingeval van echtscheiding nog aan de verblijfsvoorwaarden?
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

janalleman
Topic Starter
Berichten: 93
Juridisch actief: Nee

#3 , 04 nov 2019 11:54

Russische met paspoort uit Frankrijk . Verblijfsvergunning in Belgie .
vrouw verblijft in vluchthuis van ocmw .
Ze heeft overeenkomst getekend zonder onderhoudsgeld . Dat die man daar zo mee wegkomt ? Daar er geen taalkennis is ze zeer onder druk gezet met valse bedreigingen van uitwijzing . Dikke advocaat tegen pro-deo advocaat .

Reclame

janalleman
Topic Starter
Berichten: 93
Juridisch actief: Nee

#4 , 04 nov 2019 17:28

Ze heeft intussen al 2 aangeboden woningen van ocmw geweigerd . Ze moet niet meer naar ocmw omdat ze daar op ramkoers zit . Ze wil hier luxe stijl op kosten van ocmw op pijl houden .

Terug naar “Echtscheiding”