Pagina 1 van 1

Ondershoudsgeld

Geplaatst: 08 aug 2019 10:11
door Calogero
Dag
Ik ben al sinds meer dan 10 jaar Officieel gescheiden (In Tongeren) mijn EX vrouw woont in Duitsland sinds onze feitelijke scheiding in 2002, er is na onze wettelijke scheiding nooit over een onderhoudsgeld gesproken Voor ons scheiding was zij samen wonend en werkte als Kuisvrouw. Nu na meer dan 10 jaar wettelijke scheiding ontvangt een brief waarop zijn nu een onderhoudsgeld vraag. Tot op heden overal gezocht nergens staat er geschreven dat zij nu wel recht heeft op onderhoudsgelds dit na meer al 10 jaar scheiding
Zij zou geen recht hebben volgens sommigen omdat zij
1. Tijdens onze scheiding was zij al samenwonend
2. Had tijdens de scheiding al een onderhoudsgeld moeten vragen
3. als kuisvrouw werkte in Duitsland
3. Officieel zou zij in België een advocaat moeten nemen niet alleen omdat wij hier in Belgié gescheiden ben maar omdat ik tevens in België woont
4. zij nu geld problemen heeft ik daarvoor zou moeten opdraaien
Anders gezegd zou ik nu met mijn salaris niet rondkomen omdat ik mijn werkt verlies of geldproblemen hebt na 10jaar scheiding mijn Ex-vrouw mij onderhoudsgeld zou moeten betalen??
ik hoop hier meer antwoord te vinden op mijn vraag

Re: Ondershoudsgeld

Geplaatst: 08 aug 2019 10:20
door Marcus Aurelius
Werd er in het vonnis van echtscheiding een onderhoudsgeld toegewezen? Indien dit niet het geval is, zal zij onderhoudsgeld na echtscheiding moeten vorderen. De rechtbank zal dan een beslissing treffen of zij al dan niet recht heeft op onderhoudsgeld. Indien er geen onderhoudsgeld werd toegewezen in een vonnis heeft zij geen uitvoerbare titel.

Alimentatieplicht – onderhoudsbijdrage voor gezinsleden
De regels voor alimentatie verschillen van land tot land. Maar er gelden wel bepaalde EU-regels als u in een ander EU-land alimentatie moet betalen of vanuit een ander EU-land alimentatie moet ontvangen.
Waar kunt u een alimentatieverzoek indienen?
Over het algemeen kunt u een verzoek om alimentatie indienen:
 bij een rechtbank in het land waar uw ex-partner woont
 bij een rechtbank in het land waar u woont
 bij de rechtbank die de scheiding heeft uitgesproken of die over het ouderlijk gezag en de verblijfsregeling heeft beslist, voor zover uw verzoek daarmee verband houdt
U mag, als uw ex-partner daarmee instemt, onder bepaalde voorwaarden zelf kiezen welke rechtbank uw zaak behandelt, tenzij het gaat over de alimentatie voor een minderjarig kind.
Welk recht is van toepassing?
Bij zaken waarbij twee of meer EU-landen betrokken zijn, is de geldende wetgeving niet automatisch het recht van het land waar u uw alimentatieverzoek indient.
Ga na welk recht op uw alimentatieverzoek van toepassing is , wat u kunt doen bij rechtsconflicten en wat de eventuele gevolgen zijn.
Als u een alimentatieverzoek in het buitenland moet indienen, kan de bevoegde centrale instantie in het EU-land waar u woont, u daarbij helpen: centrale instanties voor alimentatiezaken .
Hoe kan ik de alimentatie in het buitenland invorderen?
Een uitvoerbaar verklaarde rechterlijke uitspraak over alimentatie uit een EU-land is ook in elk ander EU-land uitvoerbaar.
Uitzondering: Denemarken
Voor rechterlijke uitspraken uit Denemarken kunt u de uitspraak via een vereenvoudigde procedure alsnog uitvoerbaar laten verklaren.
De bevoegde centrale instantie in het EU-land waar u woont, kan u helpen de alimentatie in te vorderen: centrale instanties voor alimentatiezaken .
Kies een land om te lezen hoe de inning van alimentatie daar in zijn werk gaat:
Kies een land:
Veelgestelde vragen
• Veelgestelde vragen - Alimentatieplicht – onderhoudsbijdrage voor gezinsleden
EU-wetgeving
• Jurisdictie, erkenning en uitvoering van beslissingen in burgerlijke en handelszaken
• Onderhoudsverplichtingen
Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?
Vraag het aan de nationale instanties
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag advies aan experts
Vraag hulp of advies

Re: Ondershoudsgeld

Geplaatst: 08 aug 2019 11:46
door eylis
Zoals ik uw post lees, schrijft deze ex-partner zelf een verzoek voor alimentatie. Het is geen advocaat die dit verzoek aan u richt. Dat is al een interessant détail dat mogelijk wijst op de onvatbaarheid van haar "eis". Het is ook interessant te onderzoeken of die samenwoning van haar na jullie echtscheiding, een wettelijke samenwoning was (geregistreerd bij de gemeente in Duitsland)

Hoe je dat moet nagaan weet ik niet precies. Indien ze na uw huwelijk bewijsbaar (wettelijk) samenwoonde is er (denk ik) weinig grond om nog een alimentatievergoeding te eisen, 10 jaar na de feiten én een oorspronkelijk vonnis zonder alimentatieverplichting. (Het zou me wat worden als iedereen aan elke ex-ex-ex nog eens alimentatie zou gaan vragen, de rechtbanken raken oververhit).

Kortom, reageer in eerste instantie niet op die brief.
Strikt genomen hoeft u niet te reageren op een persoonlijke brief van iemand. Als het van een advocaat of deurwaarder komt, zou ik dat wel doen. Ik neem aan dat ze uw mailadres niet heeft.
Houden zo. Wacht eerst af hoe het verder loopt. Ik heb zo het vermoeden dat ze gewoon probeert om aan een gratis inkomen te komen en dat ze daar zeker geen gerechtskosten voor zal willen ophoesten. :-)