Co-ouderschap eenzijdig opgezegd met brief advocaat... is dit wetti

CBL
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Co-ouderschap eenzijdig opgezegd met brief advocaat... is dit wetti

#1 , 26 jun 2018 21:32

Onderwerpen samengevoegd JurecaBe moderator


Mijn man heeft een zoon van 15 uit een vorige relatie. Deze verbleef in een week-om-week-regeling bij ons. In de tussentijd hebben mijn man en ik samen nog twee kleintjes gekregen.
Stiefzoon is momenteel aan het puberen en het contrast tussen beide gezinnen wordt nu uitgespeeld (druk gezin met regels en werkende ouders tegenover alleenstaande werkloze moeder waar hij de man in huis is).
Twee weken geleden kregen wij ineens een brief van de advocaat van de ex dat stiefzoon voltijds bij haar wil blijven. Uiteraard ging dit gepaard met ook nog absurde financiële eisen.
Sindsdien wordt ieder contact tussen vader en zoon onmogelijk gemaakt. Onze advocaat vroeg om een overleg met beide partijen en in de tussentijd de gemaakte omgangsplanning te volgen.
Hun advocaat reageerde met een aantal idiote argumenten (zoon verveelt zich, zoon is eenzaam, zoon heeft de vakantiebestemming niet mogen kiezen, zoon wordt gestalkt sinds de brief van de advocaat) die zeer gemakkelijk te ontkrachten zijn. Er zijn geen conflicten geweest. Wel kunnen we begrip opbrengen dat hij moet wennen aan het nieuwe gezin. Daarom deden wij nooit moeilijk als hij eens een paar dagen extra naar zijn moeder ging.
De advocaat van de tegenpartij vraagt om een time-out en wil dat er voorlopig geen contact is. Ondertussen vertrekken wij binnen de week op gezinsvakantie zonder stiefzoon (waarvoor wel geboekt en betaald). Onze advocaat is zelf een week met verlof.
Mijn vraag is dus eigenlijk: kan de moeder dit maken? Is een brief met een eis van haar advocaat voldoende om bindend te zijn? Wat kunnen we hier aan doen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 26 jun 2018 21:50

Is er een vonnis?
of een EOT overeenkomst?
Dan kan de vader al aangifte doen bij politie van niet toepassen vonnis. Wel kkpie van vonnis en overeenkomst of vonnis zelf ook meenemen. Mogelijk bruikbaar voor annulatieverzekering ( lees dit zeker al na)
Als de zoon bij jullie ingeschreven stond zorg dat moeder zoon al niet kan afschrijven op jullie adres.
Heeft jullie advocaat geen confrater die tijdens zijn afwezigheid kan inspringen.
Waarom de brief naar jullie als tegenpartij weet dat u een advocaat hebt?
Laat eventueel de advocaat al weten dat de vader wenst dat moeder zich houdt aan het vonnis en dat zoon zoals gepland mee op vakantie kan.

Op de uitspraken of eisen van advocaat gaat u niet in.
Persoonlijk zou ik de brief in AS naar de moeder sturen en niet naar de advocaat.

eylis
Berichten: 8837

#3 , 26 jun 2018 21:58

Was deze verblijfsregeling vastgelegd via een rechterlijk vonnis of een EOT? Dan is de oorspronkelijke verblijfsregeling bindend en kan die enkel gewijzigd worden bij gezamenlijk akkoord of een nieuw rechterlijk vonnis. De advocaat van de andere ouder wéét dat ook en zou zijn/ haar client ook degelijk ter zake moeten informeren wat mag en wat niet. Wellicht speelt hier de strategie van imponeren en onder druk zetten in de hoop dat de vader hierin toegeeft zonder dat er gerechtelijke stappen moeten ondernomen worden. Ik zou zelf zeer formeel reageren. Beantwoord de advocaat met de volgende mededeling (per AS) en verstuur dezelfde bried in CC naar de moeder: Dat de vader niet wenst dat de moeder uit onwetendheid een misdrijf begaat dat voorwerp kan uitmaken van een gerechtelijke vervolging. Dit met betrekking tot de wettelijke rechten en plichten zoals vastgelegd in de verblijfsregeling én de Belgische wet. Dat de vader er op rekent dat de advocaat zijn client terdege inlicht en adviseert welke gevolgen het niet naleven van een vonnis kan tweegbrengen. Meldt in deze brief ook dat de vader de gebruikte argumentatie met aandacht en zorg bekeken heeft maar hierin geen dwingende redenen ziet om zijn opvoedingsplicht/recht te staken. Meldt ten laatste dat bij verhindering van dit omgangsrecht de geijkte procedure ondernomen zal worden. En dat de advocaat dit misschien ook uitlegt aan zijn cliënt. Ps: en wat practisch voor jullie nog betreft: van zodra de vader zijn zoon niet op de vastgelegde tijdstippen meekrijgt: leg meteen klacht neer bij de politie mét een copij van de gerechtelijke verblijfsregeling erbij zodat dit bij de PV gevoegd kan worden. De familierechters nemen dit soort inbreuken heel ernstig en na een PV, zal de moeder door een agent verhoord worden betreffende deze zaak; Misschien is dat al voldoende om dit te stoppen.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38583

#4 , 26 jun 2018 23:36

Dat kan je ook zo doen - is zelfs ineens wat duidelijker dat u niet met u laat sollen.

CBL
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 03 aug 2019 14:52

Na een omslachtige procedure bij de familierechtbank is er in juni een vonnis uitgesproken ivm de verblijfsregeling van mijn stiefzoon (net 16 jaar).

Ex van mijn man heeft jaren haar kind tegen zijn vader en mij opgezet uit jaloezie.

Nu, gezien hij 16 is, heeft de rechter, ondanks duidelijke ouderverstoting, beslist dat stiefzoon zelf mag kiezen waar hij verblijft. Uiteraard zien wij hem sinadien niet meer. Elke vorm van contact wordt door de moeder zoveel mogelijk tegengewerkt.

Nu de belangrijkste vraag.
Gezien de moeder al jaren een uitkering krijgt (deels 'invalide') dienen wij ook onderhoudsgeld te betalen, alsook 2/3 van de bijzondere kosten.
Tien dagen geleden kregen we via haar advocaat een lijst van bijzondere kosten door ons terug te betalen.
Deze lijst stond vol met uitgaven die wij niet horen te betalen.
Er werd tot vijf maal toe dezelfde factuur dubbel aangerekend.
Onder het mom van jeugdbeweging en sportclub werden er zonder overleg grote uitgaven gedaan (5 paar gewone sportschoenen, truien en broeken voor dagelijks gebruik, sokken, zelfs vrouwenkleding (voor moeder zelf). Deze bedragen lopen op tot bijna 1000 euro.
Daarnaast wordt er ons ook een dure gamepc aangerekend die hij nodig zou hebben voor school. Alles boven 700 euro heeft stiefzoon zelf wel moeten opleggen. Rekening van 700 euro zou grotendeels voor ons zijn. Stiefzoon heeft echter twee jaar geleden laptop voor schoolwerk gekregen en heeft op zijn kamer hier een goed uitgeruste desktop met alle nodige programma's voor school (3 jaar oud). Volgens schuldvordering is de laptop gekocht na opstart procedure, terwijl wij kunnen aantonen met sms-en van stiefzoon en originele aankoopbon dat de aankoop dateert van maanden daarvoor.

Er wordt ons ook een badmintonabonnement met uiteraard voor honderden euro's materiaal (weer een hele resem kledij en schoenen) aangerekend). Allemaal mooi, maar stiefzoon is nooit op de training geweest en we kunnen aantonen met mails van bestuur en trainer dat hij zich inderdaad heeft aangemeld en toen niet meer is komen opdagen. M.a.w. inschrijvingsgeld betaald om probleemloos kosten op onze kap te kunnen maken.

We hebben deze foutieve kosten dan ook schriftelijk betwist en gemotiveerd. Geen enkele uitgave is met ons overlegd, ook niet NA het vonnis dat dit wel vooropstellen.

Het achterstallige onderhoudsgeld en de aanvaarde buitengewone kosten zijn door ons netjes betaald.

De ex dacht dat we gisteren op vakantie vertrokken (door omstandigheden vertrekken we een paar dagen later) en stuurde uiteraard dan ook een mail met dreigementen naar ons met haar raadsheer in cc. Zij dreigt om een gerechtsdeurwaarder op ons af te sturen indien wij de betwiste kosten niet overmaken binnen de week. De timing is bewust gekozen waarschijnlijk.

Let wel, over geen enkele uitgave ivm medische kosten en school doen we moeilijk. Ook lidgeld, kampgeld en dergelijke hebben we niet betwist.

Moeten we hierop reageren en kunnen we iets ondernemen indien ze dit doordrijft?

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#6 , 03 aug 2019 15:01

Juridisch forum, het lijkt me aangewezen dat de topics van TS worden samengevoegd.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Echtscheiding”