Scheiden van een zelfstandige na 29 jaar

Naiefje
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Scheiden van een zelfstandige na 29 jaar

#1 , 27 jul 2019 23:31

Ben dus 29 jaar getrouwd met zelfstandige, hebben samen twee volwassen kinderen. Heb altijd mee gewerkt in de zaak+daarbij de kinderen, het huishouden, de Facturatie, opvolging van de betalingen, en heel vaak dag en nacht de baan op voor de zaak van m’n man. Ben nooit ingeschreven geweest, heb wel sociale bijdrage betaald als meewerkende echtgenote. Mijn man zal binnenkort 67 worden en denkt niet aan pensioen, ik ben bijna 59 en ben helemaal op. Hebben nog 1 krediet lopen op een tweede verblijf vlak naast de echtelijke woning.
Hebben ook een huwelijkscontract, waar de eigendommen van voor het huwelijk zijn ingebracht.
Wat zijn mijn rechten en plichten bij scheiding?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 28 jul 2019 07:20

Voor wat het pensioen betreft, zal u in geval van wettige scheiding enkel rechten kunnen openen op basis van eigen pensioengerechtigde bijdragen en afgeleide rechten wettige scheiding loopbaan echtgenoot over de jaren van huwelijk en dit ten vroegste op de wettelijke pensioenleeftijd gezien u bijna zeker niet voldoet aan de loopbaanvoorwaarde voor een vervroegd pensioen. In geval van feitelijke scheiding heeft u enkel recht op de helft van het gezinspensioen aan de man indien u aan de betaalvoorwaarden van een rustpensioen voldoet. Het pensioen aan de man moet dus betaalbaar zijn. Gezien de man ouder is dan 65 jaar, stel ik me toch wel de vraag waarom hij nog geen rustpensioen neemt gezien hij toch onbeperkt mag bijverdienen. In geval van wettige scheiding heeft u geen recht op een overlevingspensioen indien uw man komt te overlijden.

In geval van scheiding zal u dus beroep moeten doen op onderhoudsgeld om de periode te overbruggen. In geval u ziek bent, kan u beroep doen op ziekte-uitkeringen.

Voor wat uw "zakelijke" rechten betreft, dit laat ik over aan de andere specialisten op dit forum.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”