Uit ellkaar gaan .

prado
Topic Starter
Berichten: 155

Uit ellkaar gaan .

#1 , 17 jul 2019 20:15

Mijn vriendin is na 30 jaar samenwonen aan de deur gezet voor iemand anders .
Ze waren wettelijk samenwonend Moet ze kiezen voor dezelfde notaris , of mag ze zelf eentje kiezen .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38596

#2 , 17 jul 2019 22:18

Beide kunnen een eigen notaris nemen. Zeker als er samen kinderen en eigendommen zijn.

prado
Topic Starter
Berichten: 155

#3 , 17 jul 2019 23:14

Dank u .
Kinderen zijn er niet .
Wel eigendommen .

Reclame

Franciscus
Berichten: 38596

#4 , 22 jul 2019 23:27

ook bij wettig samen wonen kan men niet aan de deur worden gezet als men daar zijn domicilie heeft.
Enkel rechtbank kan dat bevelen in een vonnis.
Overeenkomen of zelf weggaan kan wel.
Als persoon weg is uit gemeen, eigendom heeft deze recht op 1/2 van de fictieve huur.
Eigenaarskosten zijn ook voor 1/2 voor haar.

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#5 , 23 jul 2019 07:29

Gaat het hier om gemeenschappelijke eigendommen? Heeft mevrouw haar domicilie behouden? Indien zij elders verblijft moet zij haar domicilie aanpassen aan de feitelijke situatie.

Hoe ga je uit elkaar?
Indien je wettelijk samenwonend bent maar een einde aan je relatie wil stellen, zijn er twee mogelijkheden om uit elkaar te gaan:

in onderling akkoord
éénzijdig
Om de wettelijke samenwoning officieel te beëindigen, moeten partners, samen of één van hen, een verklaring afleggen bij het gemeentebestuur. Doet slechts één van de partners de verklaring, dan vraagt de ambtenaar van de burgerlijke stand aan een gerechtsdeurwaarder om deze verklaring kenbaar te maken aan de andere partij.
Partners die wettelijk samenwonen kunnen ook feitelijk uit elkaar gaan zonder een verklaring af te leggen bij het gemeentebestuur. De rechten en plichten als wettelijke samenwoner blijven dan bestaan, tot één van hen beslist daaraan een einde te stellen.

Wat met dringende en voorlopige maatregelen?

Je hebt als wettelijk samenwonende de mogelijkheid je tot de vrederechter te wenden voor dringende en voorlopige maatregelen.

Zolang de wettelijke samenwoning bestaat is de vrederechter bevoegd om dringende en voorlopige maatregelen te bevelen (art. 1479, lid 1 B.W.)
Na beëindiging van de wettelijke samenwoning kan de vrederechter dringende en voorlopige maatregelen nemen die gerechtvaardigd zijn ingevolge de beëindiging (art. 1479, lid 3 B.W.), maar die moeten we binnen de drie maanden na de beëindiging worden aangevraagd.
Deze voorlopige maatregelen kunnen bv. gaan over wie in de gezinswoning mag blijven, wie de huur moet betalen, welke goederen worden toegewezen en waar de kinderen zullen verblijven.

De maximumduur van deze maatregelen die de vrederechter bepaalt, is een jaar.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Franciscus
Berichten: 38596

#6 , 24 jul 2019 20:33

https://www.notaris.be/faq/huwen-samenw ... amenwoning


Art. 1479.[1 Indien de verstandhouding tussen de wettelijk samenwonenden ernstig verstoord is, beveelt de familierechtbank, op verzoek van één van de partijen, de dringende maatregelen die analoog zijn met die waarin de artikelen 1253ter/5 en 1253ter/6 van het Gerechtelijk Wetboek voorzien.
De rechtbank bepaalt de geldigheidsduur van de maatregelen die zij oplegt. Hoe dan ook vervallen die maatregelen op de dag dat de wettelijke samenwoning, zoals bedoeld in artikel 1476, § 2, zesde lid, wordt beëindigd, behalve wanneer deze maatregelen de gemeenschappelijke kinderen van de wettelijk samenwonenden betreffen.
Na de beëindiging van het wettelijk samenwonen en voor zover de vordering binnen drie maanden na die beëindiging is ingesteld, gelast de rechtbank de dringende en voorlopige maatregelen die ingevolge de beëindiging gerechtvaardigd zijn. Zij bepaalt de geldigheidsduur van de maatregelen die zij oplegt. Die geldigheidsduur mag niet langer dan één jaar bedragen, behalve wanneer deze maatregelen betrekking hebben op de gemeenschappelijke kinderen van de wettelijk samenwonenden.
De rechtbank beschikt overeenkomstig de artikelen 1253ter tot 1253octies van het Gerechtelijk Wetboek.]1

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#7 , 24 jul 2019 21:50

Franciscus, u heeft gelijk. De wetgeving is inderdaad gewijzigd. Het is de familierechtbank die bevoegd is. Dit houdt in dat in mijn antwoord het woord vrederechter moet vervangen worden door familierechtbank.
Sorry voor het misverstand.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Echtscheiding”