Pagina 1 van 1

Alimentatie verhogen en gevolgen voor mij.

Geplaatst: 8 maand 5 dagen geleden (13 jun 2019 09:36)
door 2Malika
Hallo, mijn ex wil de alimentatie voor de kinderen verhogen. De kosten van de kinderen die we nu delen (schoolkosten, dokterskosten, . . . . ) zouden dan gedekt worden door een hogere alimentatie. Reden: hij kan dit aftrekken van de belastingen. De oudste gaat volgend schooljaar op kot. De helft van de kosten hiervan wil hij mee betalen via de alimentatie. Mijn vraag: wat zijn de gevolgen voor mij? Momenteel krijg ik voor de kinderen een studietoelage. Kan die wegvallen als de alimentatie verhoogt wordt omdat ik dan een hoger inkomen heb? Wordt het bedrag van de alimentatie bij mijn inkomen berekend voor de belastingen? Stel dat ik hierdoor in een hogere schijf zou komen, dan moet ik meer belastingen betalen. Zijn voordeel mag niet mijn nadeel worden.
Mvg.

Re: Alimentatie verhogen en gevolgen voor mij.

Geplaatst: 8 maand 5 dagen geleden (13 jun 2019 10:06)
door Evi (Odos)
Het is niet nodig om de buitengewone kosten op te nemen in de alimentatie. Ook buitengewone kosten mag hij aftrekken van zijn belastingen.

Betaalde alimentatie voor je kinderen moet jij nooit aangeven als een inkomen van jezelf. Je betaalt er dus geen belastingen op en je kan niet in een hogere schijf komen.

Maar aangezien alimentatie beschouwd wordt als een inkomen van de kinderen zou hun inkomen wel verhogen. Als ze ook nog studentenjobs doen, moet je opletten dat ze nog ten laste kunnen blijven. Meer info:https://odos.be/web/over-fiscaliteit/#kind-ten-laste

Re: Alimentatie verhogen en gevolgen voor mij.

Geplaatst: 8 maand 4 dagen geleden (13 jun 2019 10:23)
door 2Malika
Bedankt van je bericht Evi! :-)

Re: Alimentatie verhogen en gevolgen voor mij.

Geplaatst: 8 maand 4 dagen geleden (13 jun 2019 12:35)
door kristin
Voor een studietoelage telt de alimentatie wel mee. Die dien je dan aan te geven