recht op kinderbijslag na scheiding

carinevandraege
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

recht op kinderbijslag na scheiding

#1 , 07 jun 2019 09:57

Even de situatie schetsen:
Mijn vriend leeft al 12 jaar gescheiden (waren niet getrouwd) van zijn ex-vriendin. Ze hebben een zoon die deze zomer 15 jaar wordt.
Op zijn 12 jaar heeft de zoon een brief gestuurd naar de vrederechter dat hij bij zijn papa wilt wonen (vader had tot dan omgangsrecht om de 14 dagen een weekend). De rechtzaak loopt nog steeds. Op 14 september 2019 moet het terug voorkomen.
De zoon woont nu al sinds september 2018 bij zijn papa.
Nu mijn vraag: tot vorig jaar was het voldoende dat het kind bij de vader gedomicilieerd was om dan schriftelijk het kinderbijslag op te vragen. Sinds 01/01/2019 is de wetgeving daarrond veranderd en daar zijn voor hem nog onduidelijkheden. Op het internet vinden we ook niet direct terug hoe dat nu met de nieuwe wetgeving zit. Tot nu toe komt de kinderbijslag nog steeds bij de moeder toe en zij stort dit niet door.
Wat is er nodig om als vader het kinderbijslag te kunnen ontvangen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Mathieu Rutten

#2 , 07 jun 2019 11:22

Wie ontvangt de kinderbijslag in geval van scheiding?
De situatie van minderjarige kinderen verschilt van die van meerderjarige:

Is het kind minderjarig ?

Minderjarige kinderen (< 18 jaar) blijven doorgaans onder het gezamenlijk ouderlijk gezag (= co-ouderschap). Het kinderbijslagfonds gaat wel na of de rechter niet aan een van de ouders het exclusief ouderlijk gezag heeft toegekend.
Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag doorgaans aan de moeder betaald. De vader kan die echter ontvangen als hij tegelijkertijd aan de volgende voorwaarden voldoet: hij moet de kinderbijslag uitdrukkelijk aanvragen EN het kind moet bij hem gedomicilieerd zijn.

Vely
Berichten: 72

#3 , 08 jun 2019 20:31

Het antwoord klopt voor de algemene kinderbijslag wetgeving. Helaas zitten we nu in het groeipakket.
Zoals ts zegt is er momenteel geen manier voor de vader om de kinderbijslag te ontvangen zonder vonnis.
Vanaf 2020 kan een aanvraag worden ingediend om over te gaan naar de behunstigdenkern. Dit betekent dat beide ouders samen de kinderbijslag ontvangen. Ze moeten overeen komen op welke rekening de KB uitbetaald moet worden. Indien er geen akkoord is, beslist de jongste. Betalingen per cheque gaan naar de jongste ouder.
De sociale toeslag wordt dan 50-50 over beide ouders verdeelt tenzij blijkt dat er geen gelijkverdeelde huisvesting is uit een vonnis . ( Hiervoor kan elke ouder een ander rekeningnummer opgeven)

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 08 jun 2019 22:31

Overgangsperiode
Elk kind geboren voor 1 januari 2019 blijft ook na 1 januari dezelfde basisbedragen ontvangen als voordien (incl. de leeftijdstoeslagen op 6, 12 en 18 jaar).
Maar deze kinderen kunnen wel onmiddellijk genieten van de schoolbonus, de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag en de schooltoeslag (vanaf schooljaar 2019-2020) uit het Groeipakket.
Voor wie al een zorgtoeslag of een sociale toeslag kreeg, blijven de bedragen uit de oude regeling behouden. Wie nog geen sociale toeslag kreeg in de oude regeling, kan mogelijk in de nieuwe regeling wel in aanmerking komen.
Elk kind geboren vanaf 1 januari 2019 krijgt onmiddellijk het volledige Groeipakket.
In één gezin kunnen er dus zowel kinderen zijn die bedragen ontvangen volgens het oude systeem als kinderen die het volledige Groeipakket krijgen.
Procedure
Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 kunt u het Groeipakket aanvragen bij één van de 5 uitbetalers van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfondsen). U kunt zelf kiezen bij welke uitbetaler u het Groeipakket aanvraagt.

Als u zelf geen keuze maakt, wordt uw kind automatisch aangesloten bij Fons, de uitbetaler van de Vlaamse overheid, zodra uw kind geboren is. Als u bij Fons aangesloten wordt, kunt u na 3 maanden kiezen om van uitbetaler te veranderen.

Vely
Berichten: 72

#5 , 08 jun 2019 23:01

Overgangsmaatregel betreffende de bedragen ja, maar nog steeds onderdeel van het groeipakket . Akbw is sinds 1/1/2019 niet meer van toepassing.
Vonnis of wachten tot 1/1/2020 is het enige dat werkt.. of de domicilie van kind(eren) nog eens aanpassen ( en dan is het afhankelijk van welke ouder de jongste is)

Art 225 groeipakketdecreet:

§1. De bijslagtrekkende voor het rechtgevende kind op 31 december 2018 blijft de bijslagtrekkende voor dat kind, tenzij een wijziging in het ouderlijk gezag of in de opvoedingssituatie van het kind zich voordoet. In dat geval worden de bepalingen voor de aanwijzing van de begunstigden en de regels van de uitbetaling overeenkomstig boek 2, deel 4, titel 1, hoofdstuk 1, en boek 2, deel 4, titel 2, hoofdstuk 1, toegepast. De bepalingen van boek 2, deel 4, titel 2, hoofdstuk 3, zijn van toepassing zowel op de bijslagtrekkende als de begunstigde.

De wijziging in het ouderlijk gezag wordt vastgesteld door de bevoegde rechtbank.

De bijslagtrekkende die de forfaitaire pleegzorgbijslag, ... (Niet van toepassing)

De bijslagtrekkende kan van bankrekening veranderen mits naleving van de regels opgelegd door artikel 64.

§2. ... ( Niet van toepassing)

§3. Vanaf 1 januari 2020 kan een bijslagtrekkende of een mogelijke begunstigde die dat wil, in afwijking van paragraaf 1 en met een schriftelijk verzoek, de uitbetalingsactor vragen om de bepalingen over de aanwijzing van begunstigden en over de regels over de uitbetaling, vermeld in boek 2, deel 4, titel 1, hoofdstuk 1, en deel 4, titel 2, hoofdstuk 1, toe te passen.

In afwijking van het eerste lid kan een bijslagtrekkende niet vragen om de bepalingen inzake begunstigden toe te passen wanneer onder toepassing van artikel 210, §5, nog een proportionele verdeling loopt. Deze kan wel van bankrekening wijzigingen onder toepassing van paragraaf 1, vierde lid, en van uitbetalingsactor wijzigen overeenkomstig artikel 227, §2, van dit decreet.

Terug naar “Echtscheiding”