ik kom zot

waffles
Topic Starter
Berichten: 2

ik kom zot

#1 , 02 jul 2010 14:38

heel ingewikkelde situatie blijkt :

gehuwd met scheiding van goederen
voor mijn huwelijk erfde ik ouderlijke woning.
dit huis heb ik verkocht en mijn geld werd gebruikt om grond/bouw te kopen (op beide namen) + geld éénmanszaak partner
problemen in huwelijk
huis wordt verkocht
we beslissen samen te blijven, maar gezien financieel geklungel echtgenoot, beslis ik nu woning te kopen op mijn naam, om problemen in de toekomst te vermijden (partner heeft zaak - ik had schrik in geval faillissement - ...).
voor deze woning op mijn naam werd ook nog een lening (op beide namen afgesloten) - omdat het moeilijk is om met 1 loon een lening te krijgen - lening wordt via mijn rekening betaald - echtgenoot stort maandelijks geld op mijn rekening om dagelijkse kosten van gezin te helpen betalen.

er komt toch een scheiding van en is er miserie :
kan ex-partner toch nog geld eisen ? geld dat in dit huis werd gestoken komt oorspronkelijk (via gezamelijk huis) van verkoop van mijn ouderlijke woning & lening werd via mijn rekening betaald (lening stond wel op beide namen)

Is het feit dat oorspronkelijk een eigen vermogen inbracht voldoende ?

Ik heb advocaat, de ene keer ben ik overtuigd dat ik mij geen zorgen moet maken, de andere keer dan weer wel.

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelp

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 04 jul 2010 09:45

‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak. Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming. Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).

Wat u erfde blijft uw eigen vermogen,ook al investeert u dit in een onverdeeldheid,die verkocht wordt. U dient die feiten echter te bewijzen met alle middelen van recht.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

waffles
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 12 jul 2010 15:00

is het feit dat dit huis op mijn naam werd aangekocht en vóór de aankoop een contract is met scheiding van goederen dan niet voldoende ?
mijn ex heeft ingebroken bij mij en vele papieren gestolen, ook dat van het huis en rekeninguittreksels, er bestaat een pv van.

Reclame

lucgescheiden
Berichten: 2810

#4 , 28 jul 2010 03:04

dergelijke documenten kan je dan toch opnieuw aanvragen? ( gezien u een p.v. hebt zelfs op kosten van uw ex)
Handige documenten voor Personenrecht

Terug naar “Echtscheiding”