Afbetaling hypotheek

Deppe123
Topic Starter
Berichten: 33
Juridisch actief: Nee

Afbetaling hypotheek

#1 , 17 sep 2023 23:30

Sinds 6 maanden zijn mijn ex feitelijk gescheiden.
Omdat zij nog niks wil regelen, staat er dus nog niets op papier.

Op dit moment verblijft zij in het gezamenlijk huis (eigendom 50/50), en woon ik in een huurhuis.
Zij betaalt het volledige hypotheekbedrag alleen, daar ik mijn huur te betalen heb.

Daarentegen weet ik dat ik normaal recht zou hebben op een bezettingsvergoeding (toevallig zou dit ongeveer evenveel bedragen als de helft van de hypotheek).
Deze vergoeding krijg ik niet en vraag ik ook niet.

Aangezien dat bedrag van die vergoeding integraal door mijn ex gebruikt wordt om mijn deel van de hypotheek te betalen, kan ik er dan van uit gaan dat de hypotheek gewoon op mijn naam ook verder wordt afbetaald?

Dus m.a.w. hoe langer zij niets wil regelen en in onverdeeldheid wil blijven, hoe hoger het uitkoopbedrag voor haar wordt, aangezien de hypotheek steeds meer wordt afbetaald?

Ik heb bij mijn vertrek in onwetendheid wel een berichtje naar haar gestuurd met te zeggen dat ik het wel normaal vind dat ik qua hypotheekbedrag wordt afgeklokt op het moment dat ik vertrok. Dat was voor bleek dat zij echt van plan is om jaren in onverdeeldheid te blijven (en ik aansprakelijk blijf voor het huis), en voor ik me hierover begon te informeren. Kan zo'n bericht tegen me gebruikt worden? Ik kan me voorstellen dat zowel bank als notaris bij de uiteindelijke verdeling geen boodschap hebben aan zo'n berichtjes en daar dus geen rekening mee moet gehouden worden?

Sirkii
Berichten: 5482

#2 , 19 sep 2023 00:07

Nu betaal je elk de helft van de hypotheek. Zij betaalt je een halve huur. Die halve huur komt overeen met uw helft van de lening die zij betaalt.

Na verkoop betaal je alle kosten (inkorten hypotheek, ev makelaar, etc) : wat overblijft is elk de helft wegens 50/50 inbreng.

Thomas_A
Berichten: 2536
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 sep 2023 02:48

Hoe u het omschrijft is de vrij standaard situatie.

De partij die in de woning blijft wonen lost de hypotheek volledig af, maar op het moment van de stopzetting van de lening wordt er gewoon verdeeld.

Tussen de regels lijk ik te lezen dat u vindt eigenlijk nog recht te hebben op een bezettingsvergoeding (ook al vraagt u deze niet). Dat is natuurlijk niet het geval. Dit is net gecoverd doordat de persoon die in de woning blijft wonen de volledige aflossing doet.

Reclame

Deppe123
Topic Starter
Berichten: 33
Juridisch actief: Nee

#4 , 19 sep 2023 19:35

Tussen de regels lijk ik te lezen dat u vindt eigenlijk nog recht te hebben op een bezettingsvergoeding (ook al vraagt u deze niet). Dat is natuurlijk niet het geval. Dit is net gecoverd doordat de persoon die in de woning blijft wonen de volledige aflossing doet.
Neenee, dat bedoel ik. Het kan natuurlijk geen en/en-verhaal zijn. Het moet net eerlijk blijven.

Maar ik had me laten duidelijk maken dat, in theorie dus, ik de helft van de hypotheek nog dien te betalen (aangezien ik eigenaar ben en de hypotheek op mijn naam staat), maar ik dan ook recht heb op een bezettingsvergoeding (aangezien ik er als eigenaar niet meer woon en zij wel), ter waarde van de helft van de verhuurwaarde (in dit geval ongeveer evenveel als de helft van de hypotheek).

Aangezien ik de hypotheek niet mee betaal op dit moment, is het ook logisch dat ik geen aanspraak kan/moet/wil maken op die bezettingsvergoeding.


Maar als ik het goed begrijp... stel dat op moment van mijn vertrek er nog 300,000€ af te betalen is, maar het nog een jaar op deze manier verder gaat (zij betaalt alleen de hypotheek en ik krijg dus niet die vergoeding) en de hypotheek dan nog 280,000€ bedraagt, er enkel naar dit laatste bedrag gekeken wordt bij de verdeling?

Ondertussen betaal ik nog kadaster mee, reparatie verwarmingsketel, schuldsaldo,...

Thomas_A
Berichten: 2536
Juridisch actief: Nee

#5 , 19 sep 2023 19:56

Klopt in principe inderdaad. Ik kan niet inschatten wat de impact van uw eerdere bericht aan uw ex-partner is.

Deppe123
Topic Starter
Berichten: 33
Juridisch actief: Nee

#6 , 20 sep 2023 09:09

Bedankt voor uw reactie.

Ik denk zelf niet dat ik veel rekening moet houden met dat bericht. De situatie is ondertussen ook zo veranderd, met dat zij van plan is om zeer lang in onverdeeldheid te blijven.

En dan nog, als zij het daarover voor een rechtbank zou trekken... Ik ben maar leek en ken niet veel van die materie. Zij is ex-advocate met specialisatie fiscaliteit. Zij kent die materie wel en heeft er dus voor gekozen om me niet op de hoogte te brengen van de exacte regels. Zoiets komt ook niet goed over in een rechtbank natuurlijk. Maar kom, zo ver komt het hopelijk niet...

Terug naar “Echtscheiding”