bewijs betalingen kindrekening?

davidbowie
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

bewijs betalingen kindrekening?

#1 , 20 feb 2021 18:30

Hallo

Ik betaal maandelijks alimentatie, de kinderen wonen full time bij mijn ex, ze komen wekelijks bij mij op bezoek, er is ook een kindrekening, mijn ex haalt daar regelmatig geld vanaf, ik krijg dan een whatsapp bericht, voorbeeld: 50 euro bureaumateriaal, 120 euro kleding,.... Mijn vraag: kan ik systematisch (dus voor elke betaling) een betalingsbewijs vragen / een kassaticket of overschrijvingsbewijs? Ik heb t gevoel dat er nu te pas en te pas geld van de rekening gaat zonder dat er iets is aangekocht. Kan ik haar verplichten dat ze me voor elke aankoop van de kindrekening, binnen de week een bewijs van betaling bezorgt? Ens als ik geen betalingsbewijs krijg, mag ik dan dat bedrag terug van de kindrekening op mijn eigen rekening storten?

eylis
Berichten: 7945

#2 , 20 feb 2021 19:59

U heeft het recht op inzage in de betaalbewijzen die de uitgaves rechtvaardigen. Door de band maakt de ouder die de alimentatie geniet een maandelijks overzichtje met de uitgaves met daarbij de betaalbewijzen. Indien de ouder inzage weigert, kan u haar melden dat u de maandelijkse bijdrage op de kindrekening voorlopig op een aparte rekening stort totdat u de betaalbewijzen kan consulteren.

davidbowie
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

#3 , 20 feb 2021 20:40

Er is geen maandelijkse bijdrage op de kindrekening want er staat een erg aanzienlijk bedrag op deze rekening. Mag ik dan ook stoppen met alimentatie te betalen als ze me geen inzage in de betalingsbewijzen verleent?

Reclame

eylis
Berichten: 7945

#4 , 20 feb 2021 21:40

nee dat mag u niet, maar u zou de alimentatie voorlopig op een aparte rekening kunnen storten en melden dat u dat bedrag doorstort als u maandelijks inzage krijgt in de uitgaven. U oefent nog steeds samen met de andere ouder het ouderlijk gezag uit over de kinderen en dat houdt ook in dat u toezicht op de financien van de kindrekening moet kunnen volgen.

mava105
Berichten: 20211
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 21 feb 2021 09:21

Kan je niet aan de bank vragen, waar de kindrekening is geopend, toegang te hebben tot deze rekening, enkel ter controle? Je kan deze volmacht niet gebruiken voor betalingen of afhalingen.

eylis
Berichten: 7945

#6 , 21 feb 2021 09:58

@mava: dat is niet helemaal een oplossing. Een ouder heeft wettelijk gezien sowieso inzage in een kindrekening. Poster meldt dat de andere ouder vaak gewoon geld afhaalt van de kindrekening en daarmee aankopen doet voor de kinderen. Dan zie je nog niet wat er met dat geld gebeurt.

davidbowie
Topic Starter
Berichten: 36
Juridisch actief: Nee

#7 , 21 feb 2021 19:14

Dus de alimentatie blijf ik gewoon verder betalen, maar stel nu dat er bijvoorbeeld 50 euro van de kindrekening afgaat, mededeling: "kantoormateriaal", ik krijg daar geen betalingsbewijzen van, mag ik dan niet gewoon 50 euro van de kindrekening op mijn rekening storten met als mededeling : "niet bewezen uitgaven "kantoormateriaal"?

Terug naar “Echtscheiding”