Is zelfstandig worden DE oploss. om onderuit te kunnen alime

Fabi
Topic Starter
Berichten: 440

Is zelfstandig worden DE oploss. om onderuit te kunnen alime

#1 , 21 jan 2009 19:35

Mijn vriendin haar man is zelfstandig geworden, en geeft natuuuuuurlijk zéér weinig aan, is bij een nieuwe vriendin waarvan de inboedel en huis op haar naam staan enz....zijn adres staat bij haar maar alles is ook van haar! (zegt de gelukkige)Is hij opzettelijk zelfstandig geworden om onderuit te kunnen????
Hij betaalt reeds 3 maanden niks meer voor zijn 3 kids, en er zitten reeds 2 bij die middelbaar doen en zware kosten meebrengen...
Wat nu?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
citroentje
Berichten: 228
Locatie: oostkamp

#2 , 21 jan 2009 23:09

Zelfstandig zijn of niet de allementatie moet hij verder betalen.
Mijn vriend is ook zelfstandig voordien niet wel hij moet betalen.

In u vriendin haar plaats zou ik toch verder gaan om aan de allementatie te geraken.
Haar ex kan zich ook loon uitschrijven vanuit zijn zelfstandige beroep.Bij ons is het zo wij zijn zelfstandig maar wij krijgen loon uitbetaald via onze vennoodschap terwijl het wel ons bedrijf is.

Fabi
Topic Starter
Berichten: 440

#3 , 22 jan 2009 23:05

Hallo, ja maar dat is waarschijnlijk een vennootschap, dit is een éénmanszaak, ik weet het niet! Maar ze kunnen allesinds niks aanslaan.... ERG!

Reclame

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#4 , 23 jan 2009 08:18

B.W. art 203 § 1 "De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen."

Het bewust zichzelf onvermogend laten worden heeft daar geen invloed op.
Hoe is de alimentatie beschreven in de EOT of in het vonnis? Hij heeft de plicht zich daaraan te houden en jij hebt het recht en de mogelijkheid om dit bedrag te innen.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 23 jan 2009 13:29

“Art.391bis.Met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van vijftig (euro) tot vijfhonderd (euro) (meer de opdeciemen) of met een van die straffen alleen, onverminderd de toepassing van strengere straffen, indien daartoe grond bestaat, wordt gestraft hij die, na door een rechterlijke beslissing waartegen geen verzet of hoger beroep meer openstaat, te zijn veroordeeld om een uitkering tot onderhoud te betalen aan zijn echtgenoot, aan zijn bloedverwanten in de nederdalende of in de opgaande lijn, meer dan twee maanden vrijwillig in gebreke blijft de termijnen ervan te kwijten...Art.391ter.Wanneer een persoon meer dan twee maanden in gebreke is gebleven te voldoen aan een van de verplichtingen op de niet-nakoming waarvan door artikel 391bis straf is gesteld, kan hij voor de vrederechter worden opgeroepen op verzoek van belanghebbenden of van het openbaar ministerie. De oproeping geschiedt door middel van een aangetekende brief, door de griffier getekend en verzonden met een bericht van ontvangst. De vrederechter neemt de verklaringen van de partijen af en maakt van een en ander een proces-verbaal op, dat hij aan de procureur des Konings doet toekomen.”(Strafwetboek).

U kan dat verzoek tot oproeping indienen bij de vrederechter van uw woonplaats.

INDIEN de procureur geen strafvordering instelt : "Art.63.Hij die beweert door een...wanbedrijf te zijn benadeeld,kan daarover bij de bevoegde onderzoeksrechter klacht doen en zich burgerlijk partij stellen..."(Wetboek Strafvordering).

‘De onderzoeksrechter bij wie een benadeelde zich aanmeldt kan de zaak zelf niet naast zich neerleggen of zonder gevolg klasseren,of zelf een beslissing nemen aangaande zijn onderzoeksverplichting‘(Cass. 20 maart 1882,Pas. 1883,I,28).

“Art.6.De onderhoudsgerechtigde kan de tegemoetkoming van de Dienst voor alimentatievorderingen aanvragen indien de onderhoudsplichtige zich gedurende twee, al dan niet opeenvolgende termijnen in de loop van de twaalf maanden die aan de aanvraag voorafgaan, geheel of ten dele onttrokken heeft aan de verplichting tot betaling van het onderhoudsgeld.”(21 FEBRUARI 2003. - Wet tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de FOD Financiën).

Er dient onderzocht of u voldoet aan de inkomensvoorwaarden vermeld in die wet.

Indien ja,ga dan verder naar http://www.minfin.fgov.be/portail1/nl/cadrenl.htm >‘De DAVO kan u helpen’ > Aanvraag tot tegemoetkoming
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Fabi
Topic Starter
Berichten: 440

#6 , 27 jan 2009 10:56

Is dat nu een grap? Deze info is van het jaar stillekes, er is nog nooit iemand in de gevangenis beland voor het niet betalen van alimentatie hoor!
De advocaat heeft reeds een info gegeven, je kan er iets aan doen via het gerecht, maar het kost tijd en geld, dus weer es money money!
Ze heeft daar nu weinig aan, moet zelf de eindjes aan elkaar knopen, anders niemand met zo'n ervaring?
Davo kan later loonsbeslag doen, maar omdat hij zelfstandig is kunnen ze dit niet!
Maar dit duurt eveneens zeker 1 jaar eer je van Davo iets ziet...
Dank u!

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#7 , 27 jan 2009 17:42

Ik begrijp dat je gefrustreerd raakt door een vorig antwoord, maar de feiten zijn vrij simpel.
Als er alimentatie toegekend is via een vonnis of bekrachtigd in een EOT, dan is dit uitvoerbaar.
Wendt je met die uitspraak rechtstreeks tot een deurwaarder om beslag te laten leggen op ALLE mogelijke (bronnen van) inkomsten.

Ter info, ik heb toch weet van diverse personen (lees: mannen) die een tijd in de gevangenis beland zijn door het NIET betalen van alimentatie.

Franciscus
Berichten: 39692
Juridisch actief: Nee

#8 , 29 jan 2009 18:30

die info is niet van het jaar stillekes maar dat is de bestaande wetgeving en die wordt - neem het van mij aan - toegepast ( het duurt wel wat lang soms maar uiteindelijk trek je toch aan het korste eind).

Een bevel tot gevangeneming wordt zonder meer uitgevoerd hoor

Terug naar “Echtscheiding”