zomaar ter aanvulling
Vandaag de dag in Belgie (nog)
niet van toepassing, maar geef even mee wat op komst kan zijn...
1) De Sharia
2) Een voorbeeld
*********************************************************
15/09
Sharia-rechtbanken legaal in Groot-Brittannië
Islamitische sharia-rechtbanken kunnen een weinig bekende clausule in de Britse wetgeving uitbuiten, waardoor hun verdicten wettelijk zijn.
Advocaat Sheikh Faiz-ul-Aqtab Siddiqi: "We realiseerden ons dat we onder de 'Arbitration Act' straffen kunnen uitspreken die bekrachtigd kunnen worden door een hooggerechtshof."
Momenteel zijn er al vijf sharia-rechtbanken in het Verenigd Koninkrijk; in Londen, Bradford, Manchester, Birmingham en Nuneaton. De verdicten van de sharia-rechtbanken die bindend zijn onder de Britse wet gaan van echtscheidingen en financiële disputen tot huiselijk geweld.
Zo'n 100 beklaagden werden inmiddels al berecht. In 6 gevallen ging het om huiselijk geweld. De rechtbank stuurde de daders naar een zelfbeheersingscursus, maar sprak verder geen straf uit.
Gelijkheid
In Groot-Brittannië heerst verdeeldheid over de kwestie. Sommigen vrezen dat het principe van gelijkheid ondermijnd wordt. Bij een erfeniskwestie in Nuneaton kregen de zonen bijvoorbeeld dubbel zoveel als de dochters. Voor een gewone rechtbank zouden alle nakomelingen evenveel krijgen.
Critici menen eveneens dat mannen een lichtere straf zullen krijgen dan bij een gewone rechtbank, terwijl vrouwen net strenger behandeld zullen worden.
bron HBVL
http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/de ... 6F5A84FAAC
***************************************************
2)
Binnen maand uitspraak over steniging Nigeriaanse vrouw
Nu.nl, 27 augustus 2003
KATSINA - Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft woensdag bepaald dat hij binnen een maand beslist over de eventuele doodstraf voor Amina Lawal. Dat werd woensdag duidelijk na het horen van de partijen in hoger beroep. De alleenstaande moeder wordt verdacht van overspel.
Een lagere islamitische rechtbank veroordeelde de 31-jarige Lawal vorig jaar augustus tot steniging omdat ze naar het oordeel van de rechters te kort na haar echtscheiding een kind van een andere man had gekregen.
'Slapend embryo'
In hoger beroep heeft haar advocate nu aangevoerd dat het kind mogelijk door haar vorige partner is verwekt. In de islamitische wetgeving, de Sharia, wordt de mogelijkheid van een zogenoemd "slapend embryo" opengehouden. Dit betekent dat pas vijf jaar na de bevruchting een embryo tot ontwikkeling zou kunnen komen.
Als het beroep wordt afgewezen, zal het doodvonnis van Lawal waarschijnlijk worden bekrachtigd. Overigens is het niet zeker dat dit door steniging zal gebeuren. Een van de aanklagers zei woensdag dat ook executie of ophanging mogelijk zijn.
De islamitische rechtspraak geldt in twaalf van de 36 staten van Nigeria. De centrale regering en de christelijke gemeenschap zijn daar tegen. Het West-Afrikaanse land is ongeveer gelijk verdeeld over christenen en moslims.
RR