Beëindiging wettelijk samenwonen met gemeesch. huis

Creatief
Topic Starter
Berichten: 2521

Beëindiging wettelijk samenwonen met gemeesch. huis

#1 , 03 jul 2008 09:39

Dino, in een vorig topic heb ik een fout gemaakt. Het betreft hier een jong koppel (zonder kinderen) die wettelijk samenwonend zijn. Ze hebben een huis aangekocht, ieder voor de onverdeelde helft in volle eigendom.
Partner X heeft voor 40 % van eigen kapitaal geïnvesteerd, terwijl partner Y slechts voor 5 %. Het overige werd gemeenschappelijk geleend.
Partner Y heeft de relatie beëindigd, maar wil deze scheiding niet bekend maken op het gemeentehuis. Partner X wil echter het wettelijk samenwonen wel opzeggen.

Bijkomende informatie: Het huis is slechts gedurende 1 maand in het bezit van het jonge koppel. Door het niet willen erkenen van eigen inbreng is de relatie beëindigd.

Vraag 1:
Kan partner X het wettelijk samenwonen eenzijdig verbreken zonder gerechtsdeurwaarder? Indien niet, hebt u enig idee wat de kost is van een gerechtsdeurwaarder in dit geval?

Vraag 2:
Is partner X een deel van zijn/haar geïnvesteerd kapitaal kwijt aan partner Y indien het huis verkocht wordt? Partner Y heeft namelijk de relatie beëindigd alvorens te tekenen dat partner X 40% (een bepaald bedrag) aan eigen middelen in het huis heeft gestoken. In de verkoopsakte staan wel alle bankcheques vermeld samen met de rekeningnummers. Het betreft steeds persoonlijke rekeningen. Op deze manier kan partner X bewijzen hoeveel hij/zij aan eigen middelen geïnvesteerd heeft.

Vraag 3:
Doordat het huis volgens de akte voor ieder van de helft is, betekent dat ook dat dat partner X kan eisen dat de kosten die nodig waren voor de aankoop van het huis gelijk verdeeld worden? Partner Y had altijd gewild dat partner X, in verhouding tot de eigen inbreng, meer moest dragen van de kosten.

Vraag 4:
Partner X heeft een schuldsaldoverzekering (= ssv) afgesloten voor 100% van de lening. Partner Y had zijn ssv nog niet betaald alvorens het beeïndigen van de relatie. Stel dat uiteindelijk het wettelijk samenwonen toch beëindigd wordt door de burgelijke stand, dan gaat het openstaande kapitaal van de lening bij sterfte van partner X naar de ouders van partner X (= 1ste erfgenaam). Toch zal de bank direct dit bedrag opeisen, waardoor de lening direct afbetaald is. Hoe kan partner X vermijden dat partner Y er baat bij heeft dat de lening afbetaald is als partner X sterft.

Vraag 5:
Als het wettelijk samenwonen door het gemeentehuis beëindigd wordt, heeft partner X of Y dan nog recht op het bewonen van de woning?
Ik vermoed dat enkel bij sterfte van één van beide partners, het huis niet meer bewoond mag worden door de langstlevende, indien de wettelijke erfgenaam het de overledene het huis wil verkopen.

Vraag 6:
Indien het wettelijk samenwonen niet officieel beëindigd wordt, kan/mag de domicillie van beide partners dan verschillende zijn?

Vraag 7:
Gezien de relatie beëindigd is, wil geen van beide partners het huis (momenteel) bewonen. Heeft dit grote gevolgen met betrekking de registratiekosten of een eventuele boete? In de verkoopsovereenkomst vragen de kopers voor de toepassing van het abattement. De kopers voldeden immers aan de wettelijke voorwaarden.

Reclame

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding