woning en echtscheiding

tomanoniem
Topic Starter
Berichten: 1

woning en echtscheiding

#1 , 05 mei 2008 18:11

Ik wil graag deze vraag voorleggen.

Mevrouw X is in de jaren 70 gescheiden. Ze is getrouwd geweest in gemeenschap van goederen. De eigen woning stond reeds voor het sluiten van het huwelijk destijds op naam van mevrouw X. Bij de echtscheiding heeft zij haar man een bedrag betaald ivm verdeling van het vermogen. Hiervan zijn echter geen bewijsstukken meer van. Begin jaren 90 is mevrouw x opnieuw getrouw op huwelijkse voorwaarden met de man waarme ze nu nog samen leeft.

In maart 2008 heeft ze geprobeerd haar hypotheek afgesloten in 1997 over te sluiten. Tot haar grote schrik kreeg ze van de notaris te horen dat dit niet kon omdat ze de handtekening van haar ex (waar ze jaren geen contact meer heeft en niet bekend is waar die verblijft) nodig had. Volgens de notaris stond haar ex als mede eigenaar nog ingeschreven???

In het kadaster staat zij echter als enigste eigenaar vermeld. In de hypotheek akte van 1997 staat zij ook als enigste eigenaar genoemd. Wat ook vreemd is dat bij het afsluiten van de hypotheek in 1997 de notaris destijds niets heeft opgemerkt hieromtrent???

Mijn vraag is of bij de scheiding destijds in de jaren 70 bepaalde formaliteiten hadden moeten worden vervuld mbt de eigen woning?? De eigen woning heeft altijd op naam van mevrouw x gestaan.

Ben benieuwd naar de reactie. Bij voorbaat dank

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
probi
Berichten: 1

#2 , 30 jun 2008 10:38

Ik vermoed dat het hier gaat om een situatie waarin de oorspronkelijke lening door beide partners werd afgesloten. Dat kan, zelfs al is één van hen maar eigenaar.
Logisch dat bij het "oversluiten" (herfinanciering) beide partijen dan moeten meetekenen. Het oorspronkelijke contract moet dan immers aangepast worden.
Een alternatief is natuurlijk om een nieuwe lening af te sluiten (alleen mevrouw) en daarmee de oude (door beide partners) af te betalen. Dit zal geen probleem geven, vermits ze alleen eigenaar is. Alleen kunnen er misschien meer notariskosten te betalen zijn dan bij een gewone herfinanciering binnen de lopende hypotheek.
Als ze een nieuwe lening wenst kan ze misschien eens kijken op www.onesto-woonkrediet.be. Leningen met gewestwaarborg bieden dikwijls de beste voorwaarden voor alleenstaanden en bij het uitkopen van de ex bij een scheiding.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”