terugkomen op afspraken EOT vastgelegd met notariele akte

thierremans
Topic Starter
Berichten: 1

terugkomen op afspraken EOT vastgelegd met notariele akte

#1 , 18 apr 2008 23:42

Mijn ex wil terugkomen op een aantal zaken die wij bij onze scheiding hebben laten vastleggen in een notariële akte.
Het gaat onder andere over het niet meer betalen van overeengekomen allmentatie, veranderen van de fiscaal ten laste neming van de kinderen,...
Is dit afdwingbaar voor een rechtbank?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 20 apr 2008 09:34

“Art.387bis.In alle gevallen, en onverminderd...kan de jeugdrechtbank in het belang van het kind, op verzoek van beide ouders of van één van hen, dan wel van de procureur des Konings alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of wijzigen.”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.1288...Wanneer nieuwe omstandigheden buiten de wil van de partijen hun toestand of die van de kinderen ingrijpend wijzigen,kunnen de beschikkingen bedoeld in het 2°(ouderlijk gezag) en het 3°(onderhoudsbijdrage) van het voorgaande lid na de echtscheiding worden herzien door de bevoegde rechter.”(Gerechtelijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Gebruiker47
Berichten: 92

#3 , 29 apr 2008 14:36

Is steeds hetzelfde.
Als de kinderen bij jou gedomicilieerd zijn kun jij die nog steeds volledig ten laste nemen, tenzij je de helft afstaat.
Is een kind vb volledig bij hem/haar gaan wonen dient het adres veranderd en kan vanaf 01.01. van het volgend jaar hij/zij dit kind fiscaal ten laste nemen + aanpassing allimentatie.
Is dit niet het geval dan wens ik hem/haar echt veel succes voor de rechtbank : eerst tekent hij/zij voor die voorwaarden, dan trekt hij/zij die in en waarom? Dat moet hij/zij bewijzen voor de rechtbank dat er gegronde redenen zijn.
Beter zou voor hem/haar zijn naar het Vredegerecht te gaan om er samen te verschijnen doch als er niets verandert voor de kinderen is dit m.i. nutteloos. Hij kan ook zijn/haar advocaat rechtstreeks een brief (aangetekend) aan jou laten richten (let op voor de aandringende en overtuigende advocatentaal!) doch hij zal wel goed nadenken voor naar het gerecht te gaan (advocaat betalen, ev. gerechtskosten, heeft dan nog geen zekerheid dat allimentatie wegvalt, ....).
Als jij niet toegeeft sta je sterk. Als alles goed beschreven staat in de akte kan hij/zij echt niets doen, enkel beslissingen in het belang van het kind afdwingen (hetgeen hij wil is echter voor zichzelf).
Gescheiden en er nog niet vanaf : sterkte.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”