Overeenkomst kinderen na samenwonen

ernie
Topic Starter
Berichten: 2

Overeenkomst kinderen na samenwonen

#1 , 28 jan 2008 19:40

Mijn vriendin en ik woonden samen, maar gaan uit elkaar. We hadden geen samenlevings- of ander contract.

In onze relatie hebben we 2 kinderen. Deze kinderen zijn door mij erkend.

Gezien we nog een goede verstandhouding hebben, wensen we onderling een "document" op te stellen waarin we de regeling met de kinderen zelf treffen. Kan iemand me adviseren waar zulk'n document te vinden of hoe dit zelf op te stellen?

Verder las ik dat het fiskaal ook van belang is waar de kinderen gedomicilieerd zijn. Hoe zit dat juist?

Dank bij voorbaat voor jullie antwoord.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bemiddelaar
Berichten: 297
Locatie: West-Vlaanderen

#2 , 29 jan 2008 12:51

Jullie kunnen zich laten bijstaan door een bemiddelaar in familiezaken om de afspraken inzake jullie kinderen schriftelijk vast te leggen. Deze persoon kan jullie informatie geven omtrent fiscaliteit, domicilie, kinderbijslag, kostprijs kinderen, ... en dit op basis van jullie concrete situatie.

Gezien het feit dat iedere situatie anders is en de wensen en bekommernissen verschillend kunnen zijn, zorgt deze bemiddelaar voor maatwerk aangepast aan jullie concrete situatie.

Deze persoon helpt jullie om volledig geïnformeerd beslissingen te nemen die door alle betrokkenen als OK worden ervaren. Bijkomend helpt deze persoon jullie ook naar de toekomst kijken om zo ook latere destructieve conflicten te vermijden.

Want de beste regeling voor kinderen is die regeling waarbij eventuele meningsverschillen constructief worden opgelost waardoor ze niet uitgroeien tot langdurende destructieve conflicten ...

Er zijn verschillende soorten bemiddelaars. Gemeenschappelijk is dat ze alleen een opleiding tot bemiddelaar hebben gevolgd. Verschillend is hun achtergrond en het prijskaartje.
Er bestaan advocaat-bemiddelaars (prijskaartje 70 à 100 euro per uur); notaris-bemiddelaars (prijskaartje 100 euro per uur); welzijnswerkers-bemiddelaars (prijskaartje 0 à 75 euro per uur) en tot slot bemiddelaars met een andere achtergrond (prijskaartje 40 à 75 euro per uur).

Welzijnswerkers-bemiddelaars zijn psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers die ofwel werkzaam zijn in de centra voor algemeen welzijnswerk of in een zelfstandige praktijk.

Andere beroepsachtergrond kan zijn: politieke en sociale wetenschappen, moraalfilosofie, godsdienstwetenschappen, economie, jurist (niet werkzaam als advocaat of notaris), ...

Wat uw vraag inzake fiscaliteit betreft is het domicilie-adres enkel van belang als ouders schriftelijk geen afspraken hebben gemaakt omtrent de fiscaliteit. Als ouders hieromtrent een afspraak schriftelijk hebben vastgelegd kan het perfect dat het domicilie-adres bij ouder A is en dat ouder B de kinderen fiscaal ten laste heeft.

Enkel als er geen schriftelijke afspraken hieromtrent zijn en er is discussie tussen de ouders kijken de belastingen naar het domicilie-adres. Op dat moment wordt het fiscaal ten laste zijn van de kinderen gelinkt aan de ouder waar ze gedomicilieerd zijn.

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 29 jan 2008 13:24

niets belet jullie al zoveel mogelijk in onderling overleg en akkoorden te sluiten.

Het eerste wat ik zou trachten overeen te komen (op papier met handtekening) is als het vastloopt je op zoek gaat naar een bemiddelaar in familiale zaken

advies: Maak er werk van nu het kan

Eenmaal je voldoend akkoorden bereikt heeft of zelfs een geheel akkoord zou ik toch nog naar die bemiddelaar in familiale zaken stapen.

Deze kan dan de valkuilen overlopen en nagaan of het "onvoorziene" voldoende is ingebouwd in je akkoord en onlogische gedeelten van akkoorden bespreken of doornemen


succes in het houden van die goede verstandhouding en hou ons op de hoogte, want dit zijn voorbeelden waar anderen naar kunnen optrekken en hoop putten dat ze vooralsnog ondanks hun conflict die weg kunnen bewandelen

RR

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”