studietoelage

Mamie
Topic Starter
Berichten: 7
Locatie: brussel

studietoelage

#1 , 23 nov 2007 20:18

op vraag van raadsman verwijderd
Laatst gewijzigd door Mamie op 26 nov 2007 11:50, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 23 nov 2007 21:41

Wat is alimentatie?
Alimentatie is een vergoeding van de ene ouder aan de andere ouder (ten behoeve van het kind!). Ze wordt door de rechtbank toegekend aan de ouder die in hoofdzaak de kosten voor het levensonderhoud draagt, en opgelegd aan de ouder die dit in mindere mate doet. Dit is het algemeen principe. Soms zijn daar afwijkingen op mogelijk, waarbij de rechtbank de ruimte heeft om dit naar eigen inzicht te bepalen.

Wanneer een kind - ook een meerderjarige - alleen woont, kan de alimentatie aan het kind zelf worden toegekend. In dat geval kan het kind, zolang het voldoet aan de voorwaarden om alimentatie te krijgen (geen eigen inkomen genieten en doorgaans niet ouder zijn dan 26 jaar), deze zelf uitbetaald krijgen.

Alimentatie is niet hetzelfde als persoonlijk onderhoudsgeld.

Alimentatie: betaal je voor de kinderen
Persoonlijk onderhoudsgeld: betaal je voor je ex-partner

Voor wie betaal je alimentatie?
Je betaalt alimentatie voor alle kinderen die op het moment van de scheiding of het uit elkaar gaan minderjarig zijn, of waarvan het ouderschap wordt vastgesteld (na de scheiding). Dit geldt eveneens voor kinderen die tijdens het huwelijk door het echtpaar werden geadopteerd.

Waarvoor moet alimentatie dienen?
Alimentatie dient dus om bij te dragen aan het levensonderhoud, huisvesting enz… levenskosten dus. De wetgever heeft er voor gekozen om geen opsomming te maken van de kosten die door de alimentatie gedekt moeten zijn. Men spreekt over kosten in hun algemeenheid. Tegelijk staat er ook nergens dat àlle kosten door de alimentatie gedekt worden. Dit betekent in de praktijk vaak dat men de algemene kosten (kledij, speelgoed, schoolgerief enz…) beschouwt als te bekostigen door de ouder die alimentatie ontvangt.

Toch is er soms betwisting tussen ouders.
Voorbeeld:
Joris betaalt alimentatie voor de kinderen, die vier dagen bij hem, tien dagen bij zijn ex verblijven. De verstandhouding tussen Joris en zijn ex is niet goed. Wanneer de kinderen bij hem komen, krijgen ze geen kledij en geen boekentas mee. Dat moet hij maar bekostigen, vindt zijn ex.

Hoewel deze zaak duidelijk lijkt, ontstaat er betwisting tussen de ouders. Geen van beiden kan echter eigenmachtig optreden. Een betwisting als deze moet dus, bij gebrek aan overeenkomst, aan de jeugdrechter worden voorgelegd.

In alle gevallen van betwisting kan men de zaak na de scheiding aan de jeugdrechtbank voorleggen. Wanneer de betwisting ontstaat tijdens de scheidingsprocedure hangt het af van de aard en de staat van de procedure welke rechtbank bevoegd is om te oordelen. In de meeste gevallen is dat de vrederechter. Om hierover zekerheid te hebben, vraagt men best advies aan de bemiddelaar of de advocaat.

Hier kun je nog meer lezen over dit onderwerp.

Mamie
Topic Starter
Berichten: 7
Locatie: brussel

#3 , 24 nov 2007 10:35

verwijderd...sorry
Laatst gewijzigd door Mamie op 26 nov 2007 11:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Reclame

Jorre

#4 , 24 nov 2007 16:33

Ik bekijk het zo:

Er staat niets extra in de EOT.
De studiebeurs die je kind ontvangt is in verhouding tot je gezinsinkomen.
Hoe meer je verdient, hoe kleiner de beurs, of je krijgt zelfs niets als je een bepaald maximumgrens overschrijdt.
Dit compenseert voor een deel de extra kosten die je als ouder dient op te hoesten voor de studies van je kind. Stel dat je inderdaad geen studiebeurs meer ontvangt omdat je fulltime meer dan de maximuminkomensgrens zou verdienen, dan nog zou uw ex de helft van de extra kosten moeten blijven betalen.

Gezien hierover niets in de EOT vermeld staat (men had er indertijd rekening mee kunnen houden), dan kan men ook niets extra gaan eisen of veranderen aan de huidige situatie. Men kan altijd naar de rechter stapen en gelijk proberen te halen, maar dat is dan weer iets anders.

Dus ik denk niet dat een verandering in een financiële situatie bij één van de ouders hier verandering in brengt.[/url]

Mamie
Topic Starter
Berichten: 7
Locatie: brussel

#5 , 24 nov 2007 16:38

verwijderd
Laatst gewijzigd door Mamie op 26 nov 2007 11:51, 1 keer totaal gewijzigd.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 25 nov 2007 10:25

Onderzoek zorgvuldig de tekst van de overeenkomst EOT en vorder wat u krachtens die tekst toekomt,niets minder en niets meer.Indien daarin de studiebeurs niet aftrekbaar is gemaakt dan is ze niet aftrekbaar.

Wel geldt “Art.1288...Wanneer nieuwe omstandigheden buiten de wil van de partijen hun toestand of die van de kinderen INGRIJPEND wijzigen, kunnen de beschikkingen bedoeld in het 2° en het 3°(=onderhoud kinderen) van het voorgaande lid na de echtscheiding worden herzien door de bevoegde rechter.”(Gerechtelijk Wetboek).

Bij volgehouden niet-betaling zijn er volgende mogelijkheden:

1.“Art.391bis.Met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van vijftig (euro) tot vijfhonderd (euro) (meer de opdeciemen) of met een van die straffen alleen, onverminderd de toepassing van strengere straffen, indien daartoe grond bestaat, wordt gestraft hij die, na door een rechterlijke beslissing waartegen geen verzet of hoger beroep meer openstaat, te zijn veroordeeld om een uitkering tot onderhoud te betalen aan zijn echtgenoot, aan zijn bloedverwanten in de nederdalende of in de opgaande lijn, meer dan twee maanden vrijwillig in gebreke blijft de termijnen ervan te kwijten...Art.391ter.Wanneer een persoon meer dan twee maanden in gebreke is gebleven te voldoen aan een van de verplichtingen op de niet-nakoming waarvan door artikel 391bis straf is gesteld, kan hij voor de vrederechter worden opgeroepen op verzoek* van belanghebbenden of van het openbaar ministerie. De oproeping geschiedt door middel van een aangetekende brief, door de griffier getekend en verzonden met een bericht van ontvangst.De vrederechter neemt de verklaringen van de partijen af en maakt van een en ander een proces-verbaal op, dat hij aan de procureur des Konings doet toekomen.”(Strafwetboek).

*U kan dus de griffier van het vredegerecht verzoeken uw ex op te roepen.

2. "Art.1393. Overhandiging van de uitgifte* van het vonnis...aan de gerechtsdeurwaarder geldt als volmacht voor alle tenuitvoerleggingen."(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

*Een uitgifte draagt boven de vonnistekst de vermelding ‘Wij,Albert,Koning enz..‘.Waarschijnlijk bezit u enkel een kopie van het vonnis.U dient dan aan de griffie van de rechtbank te vragen welke advocaat die uitgifte heeft.Heeft geen advocaat die uitgifte dan kan u die daar zelf bekomen.Bij echtscheiding door onderlinge toestemming vóór 1 oktober 1994 homologeerde de rechtbank de overeenkomsten inzake onderhoudsgeld niet,zodat zulke echtscheidingsvonnissen niet bruikbaar zijn om beslag te leggen.

3. “Art.6.De onderhoudsgerechtigde kan de tegemoetkoming van de Dienst voor alimentatievorderingen aanvragen indien de onderhoudsplichtige zich gedurende twee, al dan niet opeenvolgende termijnen in de loop van de twaalf maanden die aan de aanvraag voorafgaan, geheel of ten dele onttrokken heeft aan de verplichting tot betaling van het onderhoudsgeld.”(21 FEBRUARI 2003. - Wet tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de FOD Financiën).

Er dient onderzocht of u voldoet aan de inkomensvoorwaarden vermeld in die wet.

Indien ja,ga dan verder naar http://www.minfin.fgov.be/portail1/nl/cadrenl.htm >‘De DAVO kan u helpen’ > Aanvraag tot tegemoetkoming

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Mamie
Topic Starter
Berichten: 7
Locatie: brussel

#7 , 26 nov 2007 11:52

Iedereen bedankt voor de reacties, het heeft me vooruit geholpen.

Terug naar “Echtscheiding”