Welkom op het juridischforum. Reflectie van de verschillende disciplines is zeker hier bij "echtscheiding" een grote meerwaarde.
een 1ste snelle reactie (ben noch psycholoog, noch advocaat)
Voor mezelf denk ik aan 2 sporen:
1 psychologisch
2 juridisch
1 psychologisch
Gelet je opleiding/beroep zal je moeten handelen naar de deonthologie van een psycholoog. Om het simpel te stellen zodat het (want we zitten op een forum) voor ieder duidelijk is, wat niet mag is de zaak zodanig opzettelijk verknoeien dat je nog geruime tijd je client op bij U zal op consultatie zal komen. Je bent dus verplicht om wat vooruit te kijken en ervoor zorgen dat die therapie het welzijn van de tiener ten goede komt terwijl je weet dat de consultaties mogelijks ook opgestart worden om juridische argumentatie van de moeder te voeden. Wat zou U beletten om de vader trachten te contacteren en Uw argumenten (dochter kan therapie m.i. goed gebruiken) mee te delen en hem net als de andere ouder ervoor zorgen dat beide ouders evenwaardig informatie krijgen van U. Op die manier maak je veel meer kans toestemming en medewerking van beide ouders te bekomen. Welke impact zal een juridische procedure op de therapie van een 11 jarige kunnen hebben als de vader U voor de rechter daagd?
2. juridisch:
art. 373 over de goede trouw
art. 374 over het bekomen van alle nuttige informatie inzake de opvoeding
http://www.f4j.be/verblijfsregeling/art_374_bw.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nu weet je dat de goede trouw waarvan je mogelijks verondersteld had dat er toestemming nodig was voor beide ouders die er niet is.
Er valt iets voor te zeggen dat U de moeder contacteerd en haar op de hoogte stelt dat beide ouders het gezamelijke gezag hebben en de toestemming nodig is van beide ouders om de therapie verder te zetten.
Als de moeder kiest om naar de rechter te stappen om via die weg de toestemming voor therapie te krijgen is dat uiteraard haar keuze. De uitspraak van de rechter is bepalend hoe het verder moet.
Meer info hierover zie ook: Plicht huisarts tot overleg met beide gezaghebbende ouders.
http://www.juridischforum.be/forum/view ... 45&t=13975" onclick="window.open(this.href);return false;
RR