kan ik weg bij echtgenoot?

sunray
Topic Starter
Berichten: 2

kan ik weg bij echtgenoot?

#1 , 16 okt 2011 15:05

Graag jullie advies.
het is niet mijn bedoeling om als slachtoffer over te komen....graag uw mening of er een uitweg is uit mijn situatie.
Ikzelf heb nooit een inkomen gehad. Ben 'andersvalide' zonder uitkering omdat volgens het puntensysteem ik goed functioneer.
Heb 2 kinderen...één van 18 en één van 16 die studeren.
Mijn partner verwaarloosd me emotioneel....en heeft narcistische trekjes....en leeft zijn leven.
Hij heeft een inkomen van ongeveer 2000 euro....en ik krijg kindergeld.
Samen goed voor ongeveer 2600 euro de maand.
We wonen in onze eigendom zonder hypotheek.
Is er een mogelijkheid om mijn echtgenoot te verlaten....kinderen willen bij me blijven.
Kan ik een uitkering krijgen?
Hoe pak ik dat aan zonder de kinderen hun toekomst in gevaar te brengen....ik wil dat ze kunnun blijven studeren.
Nog dit....ik kan onmogelijk ons huis alleen onderhouden....en mijn echtgenoot heeft een tijd geleden de spaarrekening op zijn naam gezet.....ik had volmacht over ons geld....nu dus niet meer....ik kan alleen aan de rekening van het kindergeld.
Iemand een idee of er een uitweg is uit dit alles?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#2 , 16 okt 2011 15:26

Ga eens langs de sociale dienst van het ocmw.
ja de vrederechter kan bijzondere tijdelijke maatregelen nemen vb de gezinswoning aan u toewijzen ongeacht wie eigenaar is.
Hoe kan in een huwelijk iemand een rekening openen zonder medeweten van de andere partij.
Indien geld van gemene rekening kan je dit voor de RB aanvechten.
Volmacht is niet voldoende dat wil zeggen dat de rekening al op zijn naam stond.

sunray
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 16 okt 2011 15:33

Bedankt voor je reactie.
Ik had volmacht....het spaargeld stond op zijn naam.
Nu heeft hij het geld gewoon overgezet naar een internetspaarrekening zonder mijn medeweten en weigert me terug volmacht te geven.
Ik weet dat het stom was om de rekening niet op beide namen te zetten.

Reclame

Artis
Berichten: 184

#4 , 16 okt 2011 22:19

Naar gelang je situatie kan je bij het ocmw van je woonplaats aanspraak maken op het recht op maatschappelijke integratie (waaronder het leefloon tbv. iets meer dan 1000 euro). Er zal rekening gehouden worden met de eigendom (vrijstelling van 750 euro van het niet-geïndexeerde KI op jaarbasis).
Wel zal je bij een echtscheiding je rechten op onderhoudsgelden moeten laten gelden voor jezelf en tav je kinderen, ook bvb studiebeurs, enz.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 18 okt 2011 09:59

“Art.213.Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en BIJSTAND verschuldigd.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“Art.223.Indien een der echtgenoten grovelijk zijn plicht verzuimt,beveelt de vrederechter, op verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen. Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten, indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.”(Burgerlijk Wetboek).

De vrederechter kan onder meer de samenwoningsplicht opschorten en een gebruiksregeling treffen inzake het huis en inboedel. Hij kan tevens een onderhoudsuitkering toekennen aan echtgenote en kinderen. Hij kan ook een regeling treffen inzake de gemeenschappelijke spaargelden.

Zie verder art.1253ter Gerechtelijk Wetboek;Ga naar de griffie van het Vredegerecht en vraag daartoe een papieren formulier. Desnoods kopieert u de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruikt u deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat,alhoewel u vrijwel zeker beroep kan doen op een pro-deo-advocaat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Echtscheiding”