onderhoudsplicht vader meerderjarige dochter

Duffy
Topic Starter
Berichten: 1

onderhoudsplicht vader meerderjarige dochter

#1 , 23 sep 2011 13:37

Mijn partner heeft twee dochters uit een vorig huwelijk, een dochter die nu 17 is en een dochter van bijna 21. Hij heeft gedurende meer dan 10 jaar onderhoudsgeld betaald aan zijn ex die voogdij had over de kinderen maar een tijd geleden werd de voogdij van zijn jongste dochter aan hem toegekend en werd er beslist dat hij geen onderhoudsgeld meer hoefde te betalen gezien elke ouder één kind ten laste had. Vorige maand is zijn ex overleden aan kanker. Zijn oudste dochter, die nog bij de moeder inwoonde, is nu naar het OCMW gestapt en die manen ons aan om vanaf deze maand september onderhoudsgeld te storten op de rekening van die dochter. Er staat letterlijk "het onderhoudsgeld dat u aan de moeder betaalde, gelieve dit nu op de rekening ... van de dochter te storten". Kan dit zomaar? Ten eerste, hij hoefde geen onderhoudsgeld meer uit te betalen aan de moeder, en ten tweede, zijn oudste dochter is meerderjarig. Ze gaat wel nog altijd naar school (ze heeft nog altijd haar middelbare school niet beëindigd!) maar mijn partner heeft absoluut geen zin om nu opnieuw die dochter te gaan onderhouden. Hij heeft er al jaren geen contact meer mee, mede door de moeder die de kinderen voortdurende tegen hun vader opstookte en hem ook altijd verhinderde de kinderen te zien. Die dochter is ook van het type om zo lang mogelijk naar school te gaan om niet te hoeven gaan werken. Ze heeft zich al in verschillende studierichtingen ingeschreven en al verschillende malen gedubbeld. Momenteel wordt ze opgevangen door de grootmoeder. Eigenlijk is het altijd al de grootmoeder die ze opgevoed heeft, de moeder heeft nooit naar haar kinderen omgekeken. Hoogst waarschijnlijk zal de grootmoeder bij de kleindochter intrekken of omgekeerd. Wat zijn de rechten en plichten van mijn partner?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 23 sep 2011 15:20

Door het wegvallen van de moeder is de vader nu de enige verantwoordelijke voor het kind. Onderhoudsplicht blijft tot het kind een diploma heeft dat toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Op 21 jaar nog geen diploma secundair onderwijs zou wel kunnen betekenen dat zelfs een diploma secundair onderwijs er niet in zit, en als een rechter dit volgt vervalt de onderhoudsplicht.

eylis
Berichten: 8851

#3 , 23 sep 2011 17:17

De vader heeft uiteraard de plicht te zorgen voor de studies van de dochter totdat ze een diplomza heeft waarmee ze op de arbeidsmarkt terecht kan.
Het OCMW maakt de denkfout (wellicht verkeerd ingelicht door de dochter) dat de vader nog alimentatie betaalde voor haar aan de moeder. Dat was niet het geval.Dus dat moet je hen uitleggen.

Ik denk dat je enkele veiligheidsmarges moet inbouwen om er voor te zorgen dat deze jongedame eindelijk eens een humaniora-diploma behaalt voordat ze 45 is...
dus:
- je moet er voor zorgen dat ze haar studies kan vervolledigen, maar anderzijds voorziet de wet ook dat de "student" blijk moet geven van voldoende inspanningen en vlijt om in de studies te slagen....Dit gaat de rechter ook zien dat juffrouw het behoorlijk heeft uitgehangen (of is ze zo'n 4 jaar ernstig ziek geweest?)

dat betekent dat je gerust enkele voorwaarden kan gaan stellen:
-> dat ze bij de vader gaat wonen bvb...de vader kan immers bepalen dat de bijdrage voor het levensonderhoud in natura gebeurt: eten en drinken onder het ouderlijk dak. Dat heeft ze niet te kiezen.
-> Als ze bij de oma blijft wonen dat de vader inzage heeft in de school- en andere uitgaven zodat hij WEET wat hij betaalt.(facturen rechtstreeks door de vader laten betalen etc...)
-> welke afspraken er gemaakt worden mbt studeren, ontspanning en omgaan met geld.
-> regelmatig opvolgen van haar studieresultaten door de vader én een studiecoach die haar remediërt.
Wat gebeurt er met het minderjarige meisje? Gaat dat terug bij de vader wonen?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 25 sep 2011 09:59

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘en werd er beslist dat hij geen onderhoudsgeld meer hoefde te betalen’ en ‘Vorige maand is zijn ex overleden’.

“Art.203bis...§2.Onverminderd de rechten van het kind,kan elk van de ouders van de andere ouder diens bijdrage vorderen in de kosten voortvloeiende uit artikel 203,§1...”(B.W.).
Na het overlijden van haar moeder kan de bij haar inwonende dochter dus onderhoudsgeld vorderen van haar vader. ‘naar evenredigheid van hun middelen’ dient hierbij opnieuw onderzocht,rekening houdende met de nalatenschap van de moeder en is zeker niet gelijk aan het vroegere onderhoudsgeld.

‘De in de art.203 en 303 vermelde verbintenissen ten behoeve van de kinderen bestaan echter afgezien van elke vordering die ingesteld wordt ten einde de uitvoering ervan te krijgen‘(Cass. 2 juni 1978,Pas. 1978,I,1142,Arr.Cass. 1978,1173,R.W. 1978-79,904;Cass. 6 februari 1986,J.T. 1987,464).Dit houdt in dat de oudste dochter onderhoudsgeld kan vorderen van haar vader met terugwerkende kracht tot het overlijden van haar moeder.

Tref dus best een schriftelijke regeling in der minne met uw meerderjarige dochter of vraag zelf herziening van de bestaande regeling aan de vrederechter.

“Art.1320.De vorderingen tot toekenning...van de uitkering tot levensonderhoud kunnen worden ingesteld bij een verzoekschrift, dat de eiser persoonlijk of door zijn advocaat aan de (vrede)rechter moet aanbieden.”(Gerechtelijk Wetboek=Ger.W.).

Ga naar de griffie en vraag daartoe een papieren formulier. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat. Desnoods kopieert u de tekst van art.1034ter Ger.W. en gebruikt u deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Echtscheiding”