kinderen te laste

wimpy_197
Topic Starter
Berichten: 4

kinderen te laste

#1 , 08 sep 2011 19:40

Hallo
wij gaan schieden en doen dit gewoon via een notaris . we hebben twee kinderen . maar volgens de wet zouden de kinderen elk 50/50 zijn te laste . dus elk één . klopt dat dat wettelijk is . we zouden willen dat de kids ten laste zijn voor één ouder ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
briks
Berichten: 17

#2 , 09 sep 2011 15:01

Het is beter dat beide kinderen ten laste zijn van één ouder (kindergeld is hoger) !

duma
Berichten: 2871

#3 , 09 sep 2011 15:13

En voor de kinderen zou ik het niet met een notaris doen, maar daarna alles laten bekrachtigen! Anders is het niet wettelijk afdwingbaar. Maak niet dezelfde fout als ons aub :)

Reclame

eylis
Berichten: 8993

#4 , 09 sep 2011 15:31

je kan altijd via een notaris als de communicatie goed gaat, indien later problemen: moet je wel via de rechtbank. Maar soms blijft het tussen exen vaak ook goed gaan :-)
- fiscaal kunnen de kinderen beide ouders elk voor 50% ten laste zijn bijvoorbeeld. Dat kies je samen dan geef je dat zo aan aan jullie werkgevers. Je kan ook een andere verdeling afspreken. En de belastingen berekenen dan het belastingsvoordeel voor elke ouder.
- voor de kinderbijslag laat je je kinderen domicilieren op één adres en dan wordt de kinderbijslag aan die ouder togekend. Je spreekt dan samen af hoe je deze kinderbijslag onderling verdeelt. Het is soms voordeliger de kinderen in te schrijven bij de ouder die nog andere kinderen heeft (uit nieuwe relatie bijvoorbeeld) dan worden de kinderen samengeteld (NSG) en dat is voor beide ouders voordelig: want de kinder bijslag stijgt dan wel veel.
- voor het kadastraal inkomen van een huis, kunnen de kinderen fiscaal alleen maar ingegeven worden voor de ouder waar ze zijn gedomicilieerd.

Het beste is van alle punten samen te overwegen en de ene keer wat meer voordeel voor de ene, en op een ander punt wat meer voordeel voor de andere.
Veel mensen klagen dat de wetgeving niet hierover niet goed ineen zit, maar je kan best zelf wel afspraken maken over bepaalde dingen.

lucgescheiden
Berichten: 2810

#5 , 09 sep 2011 16:54

"Het is beter dat beide kinderen ten laste zijn van één ouder (kindergeld is hoger) !"

Zoals eylis meldt zijn er vele andere factoren die de vermindering op kindergeld ruim overstijgen.
En dienen alle punten te worden overwogen.

Uiteraard dat dit enkel kan als er nog communicatie bestaat tussen beide ouders, zodat hier afspraken uit kunnen volgen.
In het andere geval zit de wetgeving hierover absoluut niet goed in elkaar.

Indien de rechtbank die geen bilocatie uitspreekt, ondanks deze door beide ouders werd gevordend, DISCRIMINEERT ZIJ, mijn inziens.
Waardoor zij de fiscus oplegt, om 'een vermogensverschuiving zonder reden' na te leven.
De kinderen worden door de fiscus namelijk ten laste gebracht bij de ouder waar de kinderen staan geadresseerd.
Bij meerdere kinderen, gaat dit ten koste van de belastingskorting op het inkomen van de andere ouder,
het niet toekennen van de vermindering op kadastraal inkomen, ...

Wanneer u deze financiële gevolgen optelt, kom je aldra tot de nodige vaststellingen!
Handige documenten voor Personenrecht

Terug naar “Echtscheiding”