vertrekken maar hoe...

x123x
Topic Starter
Berichten: 30

vertrekken maar hoe...

#1 , 28 aug 2011 02:01

Met veel pijn in het hart heb ik beslist om de gezinswoning voorlopig voor mijn vriend te laten en tijdig een appartement te huren. Dit omdat het leven voor de kinderen echt niet leuk meer is met al die spanningen... en eigenlijk heb ik geen keuze want mijn vriend zal hier nooit willen vertrekken. We hebben wel nog het terras laten heraanleggen en ook de tuin gaan we nog doen, kwestie voor mij om de schattingsprijs zo hoog mogelijk te kunnen zetten (= een mes dat aan de 2 kanten kan snijden...).
Mijn vraag is de volgende. Als ik een appartement ga huren, kan ik dan eisen dat de woning in onverdeeldheid blijft en nog aanspraak maken om er zelf later terug in te gaan wonen? Ik heb hier namelijk altijd supergraag gewoond en moest na de schatting blijken dat het financieel haalbaar zou zijn, dan zou ik het liefst terug willen komen.
Ik weet niet hoe ik dit het beste aanpak om mijn rechten op het huis niet te verliezen.
Hoe pak ik dit het beste aan?
Kan ik tijdens de duur van de onverdeeldheid aan mijn vriend vragen om een klein deel van de huur mee te betalen?
Alvast voor alle nuttige tips.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
lucgescheiden
Berichten: 2810

#2 , 28 aug 2011 13:09

Indien geen communicatie meer; zou ik in uw plaats: alles op alles zetten om een bemiddelaar te bekomen, zodat op zijn minst de spanningen samen weggewerkt worden. De belangen van beiden ouders staan loodrecht tegenover elkaar, dat is u nu reeds duidelijk.

Al uw vragen kunnen positief beantwoord worden, echter tegen wanneer u dit verwezelijk zult krijgen, zullen de kinderen en u beiden, vier tot vijf jaar de spanningen nog zien oplopen, elkaar financiëel onderuit halen, en de kinderen tegen elkaar in het harnas jagen. Dit heet een vechtscheiding.
De nuttigste tip staat aldus hierboven vermeld.
sterkte!
Handige documenten voor Personenrecht

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 aug 2011 10:31

‘NA de ontbinding van een huwelijksvermogensstelsel met een gemeenschap van goederen, ontstaat tussen de echtgenoten een onverdeeldheid die in de regel beheerst wordt door het gemene recht en de goederen bevat die aanwezig waren op het ogenblik waarop de ontbinding tussen de echtgenoten terugwerkt en de vruchten die deze goederen nadien hebben opgebracht. De deelgenoot die alleen het onverdeeld goed heeft gebruikt en het exclusief genot ervan heeft gehad is een vergoeding verschuldigd die aan de deelgenoten toekomt en gelijk is aan de opbrengstwaarde van dit goed‘(http://jure.juridat.just.fgov.be/?lang=nl" onclick="window.open(this.href);return false; ; Cass N-20010504-5).

‘kan ik dan eisen dat de woning in onverdeeldheid blijft’

Uw vriend die alleen het onverdeeld goed gebruikt en het exclusief genot ervan heeft is u een vergoeding verschuldigd die gelijk is aan de helft van de opbrengstwaarde van dit goed.

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd...”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Franciscus
Berichten: 39722
Juridisch actief: Nee

#4 , 29 aug 2011 14:13

een bemiddelaar aanspreken ook al kom je niet overeen dan nog is dit de beste oplossing
http://www.juridat.be/bemiddeling/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.voba.be/page.aspx?pId=2041&m ... mIdd=0&lid" onclick="window.open(this.href);return false;

Terug naar “Echtscheiding”