Huis

davy
Topic Starter
Berichten: 2

Huis

#1 , 01 mar 2007 13:14

Als 2 personen uit elkaar willen gaan en getrouwd zijn met een contract (ieder zijn onroerend goed en geld). Het huis werd na het huwelijk gekocht en staat op de naam van de vrouw en de man heeft daar veranderingswerken voor 2 miljoen in gedaan ( baar geld en check) en bij de aankoop van het vorig huis dat voor het huwelijk ook al terug verkocht is ,heeft de man ook een cheques van 1.5 miljoen gegeven aan de notaris. Kan de man dan iets terugvorderen wanneer ze uit elkaar gaan of wanneer het huis wordt verkocht?

Mvg Davy
Laatst gewijzigd door davy op 01 mar 2007 21:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Heye
Berichten: 468

#2 , 01 mar 2007 16:57

Hallo Davy,

Door een huwelijkscontract op te stellen kan men van de regels afwijken. U kunt wat u niet zint vervangen door andere regels.

INBRENG VAN EEN EIGEN ONROEREND GOED
Wanneer ??n van de aanstaande echtgenoten eigenaar is van een perceel bouwgrond waarop het toekomstig koppel samen een woning zal bouwen, is het raadzaam een contract te sluiten.
In dat contract kunt u overeenkomen dat het perceel bouwgrond een gemeenschappelijk bezit wordt.
Immers indien de bouwgrond eigendom blijft van ??n partner, zal onvermijdelijk de woning die daarop gebouwd wordt ook enkel toebehoren aan de echtgenoot van wie de grond is. Het feit dat deze woning betaald wordt met gelden van beide echtgenoten, verandert daaraan niets. Daarom is een huwelijkscontract in dat geval ten zeerste aan te raden.

BEDING VAN TERUGNAME BIJ ECHTSCHEIDING
Als ??n van de aanstaande echtgenoten zijn of haar bouwgrond in het gemeenschappelijk vermogen heeft gebracht, heeft dit als gevolg dat bij echtscheiding deze grond tussen beide partners verdeeld wordt. Dit wenst men niet altijd. Immers in ons voorbeeld werd de bouwgrond betaald met gelden van de ene echtgenoot alleen, hij was immers gekocht voor het huwelijk. Als het dan tot een echtscheiding komt, is het des te pijnlijker dat die zijn grond voor de helft verliest.

Om daaraan te verhelpen kan men in het huwelijkscontract een clausule opnemen, die bepaalt dat bij echtscheiding de waarde van de bouwgrond, die gemeenschappelijk gemaakt werd, volledig en alleen toekomt aan de partner die hem inbracht.

Dit zijn twee clausules die het WETTELIJK STELSEL op een bepaald gebied wijzigen. Men stelt een huwelijkscontract op waarin men kiest voor het behoud van wettelijk stelsel als algemeen principe, maar men wijzigt enkele bepalingen.

ik hoop daarmee uw vraag beantwoord te hebben?
voor meer info verwijs ik u door naar :

http://www.notaris.be/kameleon/servlet/ ... id=4097402

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 03 mar 2007 10:03

?Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert ,moet het bestaan daarvan BEWIJZEN...?(Burgerlijk Wetboek).

De man dient zijn investeringen in de woningen van zijn echtgenote te bewijzen en tevens aan te tonen dat dit niet uit vrijgevigheid gebeurde.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”