Hallo Davy,
Door een huwelijkscontract op te stellen kan men van de regels afwijken. U kunt wat u niet zint vervangen door andere regels.
INBRENG VAN EEN EIGEN ONROEREND GOED
Wanneer ??n van de aanstaande echtgenoten eigenaar is van een perceel bouwgrond waarop het toekomstig koppel samen een woning zal bouwen, is het raadzaam een contract te sluiten.
In dat contract kunt u overeenkomen dat het perceel bouwgrond een gemeenschappelijk bezit wordt.
Immers indien de bouwgrond eigendom blijft van ??n partner, zal onvermijdelijk de woning die daarop gebouwd wordt ook enkel toebehoren aan de echtgenoot van wie de grond is. Het feit dat deze woning betaald wordt met gelden van beide echtgenoten, verandert daaraan niets. Daarom is een huwelijkscontract in dat geval ten zeerste aan te raden.
BEDING VAN TERUGNAME BIJ ECHTSCHEIDING
Als ??n van de aanstaande echtgenoten zijn of haar bouwgrond in het gemeenschappelijk vermogen heeft gebracht, heeft dit als gevolg dat bij echtscheiding deze grond tussen beide partners verdeeld wordt. Dit wenst men niet altijd. Immers in ons voorbeeld werd de bouwgrond betaald met gelden van de ene echtgenoot alleen, hij was immers gekocht voor het huwelijk. Als het dan tot een echtscheiding komt, is het des te pijnlijker dat die zijn grond voor de helft verliest.
Om daaraan te verhelpen kan men in het huwelijkscontract een clausule opnemen, die bepaalt dat bij echtscheiding de waarde van de bouwgrond, die gemeenschappelijk gemaakt werd, volledig en alleen toekomt aan de partner die hem inbracht.
Dit zijn twee clausules die het WETTELIJK STELSEL op een bepaald gebied wijzigen. Men stelt een huwelijkscontract op waarin men kiest voor het behoud van wettelijk stelsel als algemeen principe, maar men wijzigt enkele bepalingen.
ik hoop daarmee uw vraag beantwoord te hebben?
voor meer info verwijs ik u door naar :
http://www.notaris.be/kameleon/servlet/ ... id=4097402
Met vriendelijke groeten
Heye Andy