uit elkaar en zoveel vragen...

mamasan
Topic Starter
Berichten: 1

uit elkaar en zoveel vragen...

#1 , 02 jun 2011 18:14

Ik weet niet of het hier goed staat, maar kan iemand hierin helpen aub?

Wij wonen feitelijk samen, hebben een jaar geleden een huis gekocht en hebben een zoontje van 6 maanden. Nu wil mijn partner uiteen. Ikzelf ben een gescheiden moeder van 3 kindjes, die ik in co-ouderschap heb (niet ten laste). Mijn partner zou ons zoontje niet meer ten laste willen, en max 2 weekends in de maand zien, de weekends dat hij zijn 2 kinderen heeft, maar dan heb ik mijn 3 zonen ook. Kan hij dit zomaar van mij verlangen? Heb ik recht op enige vorm van alimentatie en hulp van bvb het OCMW? Ik ben namelijk werkloos en zou in augustus een opleiding van 3 jaar mogen beginnen van de VDAB.
Mijn partner wil me zo snel mogelijk weg en ons huis verkopen, maar ik heb geen wagen en geen geld om een huurwaarborg te betalen.
Kan u me zeggen wat ik best kan doen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 03 jun 2011 13:14

Misschien best een advocaat raadplegen .....nog beter een die als bemiddelaar kan optreden en voor u beiden werkt.
Hier zijn veel elementen die gaan meespelen en dus 10-tallen oplossingen gedeeltelijk haalbaar. Het hangt ervan af wat uzelf wel allemaal wil.
Om te beginnen kan uw ex u zo maar niet buiten zetten.
U bent beiden eigenaar dus moet samen beslissen indien geen overeenkomst beslist de rechter.
Diegene die blijft wonen zal een bezettingsvergoeding moeten betalen maar kan wel onderhoudskosten in rekening brengen. De lening moet door beiden betaald worden of ofwel wordt eigendom van een persoon en neemt die de lening over....
Wat de zoon betreft co-ouderschap is regel dus ieder ook de helft van het aantal dagen...
Alimentatie die zou u kunnen krijgen voor zoon maar gezien feitelijk samenwonende niet voor u
Ten laste of niet dat is iets wat u met hem moet afspreken.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 04 jun 2011 10:00

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

Bij feitelijk samenwonen is het huis een onverdeeldheid waarvoor verdeling te allen tijde kan worden gevorderd door elke eigenaar in onverdeeldheid. In uw geval betekent dit verkoop van het huis.

“Art.374.§ 1.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen...In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf. § 2...Ingeval de rechtbank echter van oordeel is dat de gelijkmatig verdeelde huisvesting, niet de meest passende oplossing is, kan zij evenwel beslissen om een ongelijk verdeeld verblijf vast te leggen. De rechtbank oordeelt in ieder geval bij een met bijzondere redenen omkleed vonnis, en rekening houdend met de concrete omstandigheden van de zaak en het belang van de kinderen en de ouders..”(B.W.).

Als toebehoren kan de jeugdrechter ook een onderhoudsgeld toekennen.

De bevoegde rechter is hier de jeugdrechter van de verblijfplaats van het kind. De zaak wordt ingeleid met een verzoekschrift op tegenspraak. Kopieer daartoe de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruik deze als invulformulier mits omzetting in briefvorm. U kan hierin uw bewijsstukken inventariseren en toevoegen. Dit kan in principe zonder advocaat.

Onderzoek eventueel in 18 DECEMBER 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden van de volledige of gedeeltelijke kosteloosheid van de juridische tweedelijnsbijstand en de rechtsbijstand of u recht hebt op een pro deo-advocaat. De erin vermelde bedragen zijn geïndexeerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2010.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”