#3 , 10 mei 2011 10:46
Ik ga ervan uit dat EEN echtgenoot een huis kocht terwijl de andere echtgenoot daarin de helft van de koopsom betaalde alsmede de helft van de gemeenschappelijke lening.
“Art.1131. Een verbintenis,aangegaan zonder oorzaak of uit een valse oorzaak of uit een ongeoorloofde oorzaak,kan geen gevolg hebben.”(Burgerlijk Wetboek)
‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak. Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming. Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).
Dit geldt op analoge wijze ook wanneer de andere echtgenoot de helft van de koopsom betaalde in het huis van de andere partner alsmede de helft van de gemeenschappelijke lening.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/