EOT niet gelukt

Flo36
Topic Starter
Berichten: 6

EOT niet gelukt

#1 , 27 apr 2011 18:32

Beste,

mijn ouders zijn aan het scheiden maar de poging om het via een EOT te doen is helaas helemaal de mist in gegaan.
Het geschil is zodanig geëscaleerd dat mijn moeder nu de houding aanneemt van "ik wil er het maximum uithalen" en heeft een advocaat ingehuurd die
gespecialiseerd is in dat onderwerp.
Mijn vader wil eigenlijk zover niet gaan en voelt zich nu benadeelt en begint schrik te krijgen van wat de mogelijke gevolgen gaan zijn nu.

Er zijn wel een aantal zaken die geweten moeten zijn:
- ouders hebben huis gebouwd (is afbetaald ondertussen) maar de grond was een schenking van de ouders van mijn moeder waar ze met 4 kinderen zijn.
Ieder kind heeft 1/4 uitgekeerd gekregen in geld, inclusief mijn moeder (hiervan zijn aktes). De grond is dus betaald geweest aan mijn grootouders door
mijn ouders. De grond is ook beschreven toen op naam van mijn moeder. (omdat de notaris toen gezegd had dat het niet anders kon)
- mijn moeder wil het huis openbaar laten verkopen via de notaris
- Mijn vader ZOU nu geen inspraak meer hebben in de verkoop van het huis, omdat de grond op naam van mijn moeder staat ?
- Ook eist mijn moeder nu 1/4 van de huidige waarde van de grond omdat dat haar eigendom zou zijn. Wat ik raar vind, want ze heeft indertijd gewoon het 1/4 bedrag uitgekeerd gekregen in geld en dus zou de grond eigendom moeten zijn van beide ouders. Toch ?
- Verder heeft mijn vader ook bijberoep (zelfstandig) en daar eist mijn moeder ook de helft van zijn zelfstandige rekening + helft waarde materiaal dat hij heeft.
- De bankzaken zijn gewoon in 2 gedaan vorig jaar, maar nu komt mijn moeder nog met een vordering van de helft van het vakantiegeld van mijn vader omdat
dat toen nog niet gestort zou geweest zijn.
- Ook eist mijn moeder 1/3 van zijn loon als onderhoudsgeld (er zijn geen kinderen meer in huis) bovenop wat ze zou krijgen van de soc. zekerheid (ze werkt niet en is > 50j)
- Mijn vader betaalt nu vrijwillig (zonder dwang) 400euro/mnd aan mijn moeder.


En zo zijn er nog zaken.
Kloppen bovenstaande zaken en zijn deze redelijk ? Of zijn er overdrijvingen in het spel ?

Alvast bedankt voor het advies en informatie

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lies Lunders
Berichten: 18

#2 , 27 apr 2011 19:06

Ik kan helaas niet antwoorden op je vragen. Maar ik zou je vader 1 raad geven: Ga zo snel mogelijk naar een advocaat.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 apr 2011 10:03

‘de poging om het via een EOT te doen is helaas helemaal de mist in gegaan’ houdt in dat in afwachting van “Art.229.§ 1. De echtscheiding wordt uitgesproken wanneer de rechter vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.) het huwelijksvermogen niet kan verdeeld worden.

“Art.1282.De eiser of de verweerder in het geding tot echtscheiding kan, te rekenen van de datum waarop de vordering wordt ingeleid, in iedere stand van het geding, tot bewaring van zijn rechter vorderen dat alle roerende goederen van elke echtgenoot worden verzegeld. Ontzegeling geschiedt niet dan onder boedelbeschrijving en onder verplichting voor de partijen om de voorwerpen in de inventaris beschreven weer op te leveren of als gerechtelijk bewaarder voor de waarde daarvan in te staan. In ieder geval hebben de partijen de mogelijkheid om een inventaris te laten opstellen overeenkomstig hoofdstuk II van boek IV.”(Gerechtelijk Wetboek).

‘maar de grond was een schenking van de ouders van mijn moeder’ is ONVERENIGBAAR met ‘De grond is dus betaald geweest aan mijn grootouders door mijn ouders’. Dit dient vooraf uitgeklaard op basis van de aktes.

Ik ga ervan uit dat uw ouders getrouwd zijn onder het wettelijk stelsel en zonder huwelijkscontract,zodat geldt “Art.1405.Gemeenschappelijk zijn :1.de inkomsten uit de beroepsbezigheden van elk der echtgenoten...4.alle goederen waarvan niet bewezen is dat ze aan een der echtgenoten eigen zijn...“(B.W.). De beroepsbezigheden omvat ook die in bijberoep.

“Art.301...§ 2. Bij gebrek aan overeenkomst zoals bedoeld in § 1, kan de rechtbank in het vonnis dat de echtscheiding uitspreekt of bij een latere beslissing, op verzoek van de BEHOEFTIGE echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toestaan ten laste van de andere echtgenoot...§ 3. De rechtbank legt het bedrag van de onderhoudsuitkering vast die ten minste de staat van behoefte van de uitkeringsgerechtigde moet dekken. De rechtbank houdt rekening met de inkomsten en mogelijkheden van de echtgenoten en met de aanzienlijke terugval van de economische situatie van de uitkeringsgerechtigde...§ 4. De duur van de uitkering mag niet langer zijn dan die van het huwelijk...”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Flo36
Topic Starter
Berichten: 6

#4 , 30 apr 2011 11:48

Het is inderdaad zo dat ondertussen de scheiding is uitgesproken op basis van "ontwrichting van het huwelijk".

Wat de grond betreft vind ik het raar dat mijn moeder daar voor 1/4 eigenaar van zou zijn omdat ze vroeger (meer dan 30j geleden) uitbetaald geweest is, samen met haar broers/zus.
Van die uitbetaling zijn aktes. De grond is indertijd wel beschreven op mijn ma haar naam.
Met "onverenigbaar" wordt bedoelt dat het geen schenking kan zijn EN er een betaling van de grond gebeurd is door mijn ouders aan mijn grootouders ?

Mijn ouders zijn idd getrouwd onder het wettelijk stelsel.

Terug naar “Echtscheiding”