Echtscheiding - Schenking

ikkemikke
Topic Starter
Berichten: 1

Echtscheiding - Schenking

#1 , 01 feb 2007 13:35

Ik was 9 jaar gehuwd en nu aan het scheiden. We kochten een woning samen in huwelijk stelsel. Mijn schoonouders hebben zowel voor de aankoop als voor verbouwingen geld gestort op onze gemeenschappelijke rekening om alles te bekostigen.

Er werd nooit iets op papier gezet noch aangetekend verzonden. Kan/mag ik die stortingen aanzien als schenkingen aan de huwelijksgemeenschap of dient dit teruggegeven te worden?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 01 feb 2007 15:35

Indien jij op ??n of andere manier kan bewijzen dat er geld van uw ouders is gekomen , kan dit door voorafname aan U toegekend worden. Misschien hebt U nog het rekeninguittreksel waarop dat bedrag staat : daaruit moet op te maken zijn dat uw ouders hebben gestort. De rechter of de notaris die uw echtscheiding zal regelen moet daar rekening mee houden.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 03 feb 2007 13:53

?Art.1405.Gemeenschappelijk zijn :...3.de goederen geschonken of vermaakt aan de twee echtgenoten samen of aan een van hen onder BEDING dat die goederen gemeenschappelijk zullen zijn?(Burgerlijk Wetboek).

?Art.1405.Schenkingen van onroerende goederen, die gedurende het huwelijk aan een van beide echtgenoten worden gedaan, vallen niet in de gemeenschap en behoren uitsluitend aan de begiftigde toe, tenzij in de schenking uitdrukkelijk bepaald is dat het geschonken goed aan de gemeenschap toebehoort.?(Burgerlijk Wetboek v??r de Wet 14 juli 1976).

?Maar hier is de vroegere afwijkingsmogelijkheid gehandhaafd...Maar nu kan de afwijking nog maar in ??n richting gebeuren:naar de gemeenschap toe...M.i. is,zoals vroeger,geen uitdrukkelijke verklaring vereist,wel een duidelijke aanwijzing volgend uit het geheel van de akte of uit de natuur van de geschonken goederen,of zelfs uit welbepaalde omstandigheden,waaruit de wil van de schenker kan afgeleid worden?(DILLEMANS,R.,Huwelijksvermogensrecht,Antwerpen Standaard 1979,p.75,nr.27).

Opdat de goederen geschonken aan de twee echtgenoten samen of aan een van hen gemeenschappelijk zouden zijn is dus een BEDING vereist dat die goederen gemeenschappelijk zullen zijn,ook al is dit beding slechts een duidelijke aanwijzing.

Bij ontbreken van zulk beding dient de onverdeeldheid het geschonken bedrag terug te betalen aan de begunstigde,vooraleer het saldo te verdelen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”