notaris in de fout? wanneer is verdeling van kracht?

sam_vde
Topic Starter
Berichten: 1

notaris in de fout? wanneer is verdeling van kracht?

#1 , 21 nov 2006 23:47

2 personen zitten in een scheiding met onderlinge toestemming verwikkeld. Er wordt een akte opgesteld en ondertekend. Deze is echter nog niet bekrachtigd door de rechtbank, dus feitelijk zijn zij nog niet gescheiden.

Ondertussen wordt het huis verkocht.

Probleem: de notaris heeft de verdeling van de gelden nu reeds gedaan en uitbetaald (!), zoals beschreven in die akte. Door het geld reeds over te maken aan de partijen, heeft partij A nu zoveel kapitaal op overschot dat hij daarme opnieuw wil procederen en dus de opgestelde akte voor de rechtbank niet wil bekrachtigen.

Kan dit? Kan een notaris gelden verdelen aan de hand van een akte die in principe nog niet 100% bindend is? Draagt de notaris daar dan aansprakelijkheid als dit niet zo is?

In hoeverre is zo een getekend voorakkoord eigenlijk bindend, financieel en juridisch?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 23 nov 2006 11:25

?Art.544.Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen.Art.1123.Een ieder kan contracten aangaan,indien hij daartoe door de wet niet onbekwaam is verklaard.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Het sluiten van een overeenkomst E.O.T. maakt diezelfde partijen niet onbekwaam om het erin vermelde gemeenschappelijk huis te verkopen en de koopsom onderling te verdelen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”