adoptie zonder toestemming wettelijke vader

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

adoptie zonder toestemming wettelijke vader

#1 , 09 dec 2005 19:33

Hallo,

mijn verhaal vind je terug onder de rubriek Personen Recht, onder 'Andere' met als posting 'Offici?le wijziging omgangsrecht'. Dit even ter verwijzing zodat ik niet alles dubbel hoef te pennen.
Een adoptie door je vriend kan daar een oplossing voor bieden denk ik (ik ben daar geen specialist in). Maar de vader moet akkoord gaan met die adoptie. Als de vader lange tijd niet naar het kind omkijkt kan de rechtbank de adoptie ook toelaten zonder de toestemming van de vader (denk ik, maar ik volg de problematiek van de adoptie niet ...).
Wij weten dat de adoptie normaliter niet kan zonder de toestemming van mijn ex. Wij hadden al wel eens gehoord over de zogeheten 'verlatenheids verklaring' (als dat echt zo noemt, tenminste) maar vinder er geen verdere info over.

1. Kan dit inderdaad (en is dit dan de zogeheten 'verlatenheids verklaring')
2. Weet iemand hoelang de vader niet naar het kind moet omzien om hiervoor in aanmerking te komen?
3. Kan hij dit aanvechten?
4. Gebeurd dit ook via de jeugdrechtbank of een andere?
5. Best een advocaat onder de arm nemen of kan men dit alleen?

emand die meer weet hier?
There is always hope...
(Gandalf)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Cindy

#2 , 10 dec 2005 10:59

Draakje,

Volgens mij telt de verlatenheidsverklaring pas nadat je ex (gedurende lange tijd) geen alimentatie betaald en ook niet meer omziet naar het kind.

Ik kan je uit ervaring zeggen dat sommige rechters zelfs adoptie niet toestaan, ook al is dit met de goedkeuring van je ex.

Mijn ex-echtegnoot heeft destijds geprobeerd van zijn kinderen af te geven voor adoptie aan de nieuwe echtgenoot van zijn eerste ex-echtgenote. De rechter besliste dat hij vader is en dus vader blijft, zolang hij leeft... En ook mijn ex-echtgenoot hier nochtans de toestemming voor gegeven (zo moest hij er niet meer voor betalen en had hij er geen last meer van)...

Klinkt hard maar volgens mij moet je wel heeeeeel goede redenen hebben om het zover te kunnen laten gaan.

Ik begrijp je frustratie als de papa van je kind niet meer omkijkt en de vragen die daarbij naar boven komen. Ik zou ook niet bij de pakken blijven zitten en helemaal niets doen...

Ik wens je veel sterkte.

Pieter
Berichten: 5

#3 , 30 mei 2006 21:31

Beste,

de vader moet toestemmen in de adoptie, maar als hij dit weigert kan de adoptie door de rechtbank slechts uitgesproken worden indien na een grondig maatschappelijk onderzoek is gebleken dat de vader zich niet meer om het kind heeft bekommerd of de gezondheid, de veiligheid of de zedelijkheid van het kind in gevaar heeft gebracht. (art 348-11Bw) Als u dit kan bewijzen biedt dit eventueel een uitweg.

Reclame

Draakje
Topic Starter
Berichten: 48
Locatie: Limburg

#4 , 31 mei 2006 20:22

Pieter,

mijn ex is sinds begin februari vorig jaar niet meer om de dochter geweest. Noch heeft hij enig teken van leven en/of interesse betoond sinds dan (niet via telefoon, sms, mail of andere, ook niet toen ik hem enkele foto's van de dochter opstuurde).
Is er een termijn op die tijd? Staat dat los van de alimentatie (want die betaald hij nog wel) of telt het niet als die er nog wel is?
Welke stappen onderneem ik dan en waar moet ik daarvoor zijn?

Met dank!
There is always hope...
(Gandalf)

adviesje
Berichten: 19

#5 , 11 okt 2011 16:38

Beste,
is dit ondertussen in orde of nog niet?
indien u nog vragen heeft mag u me steeds contacteren,
mvg

Vechter
Berichten: 7

#6 , 02 mei 2013 14:44

Hier soort gelijk verhaal, mijn ex heeft mijn dochtertje erkend maar al sinds 5 jaar niet meer naar haar omgekeken en zelfs nooit alimentatie betaald,
met aanvragen Kids-ID blijkt dat hij in Gent woont en dat ze hem op de hoogte moeten stellen dat ik met haar op vakantie ga, nu ben ik sinds 2 jaar gelukkig getrouwd en heeft mijn dochtertje in deze man een vader gevonden, en hij zou haar dan ook graag adopteren. Ik heb een ongelooflijke angst dat hij nu binnenkort hier zal staan voor mijn dochtertje die hem niet kent/herkent. Want wettelijk gezien ben ik verplicht haar mee te geven of niet?

J.Danyi
Berichten: 69

#7 , 06 mei 2013 08:29

Wat zou er toch zijn als alle vaders niet zouden omkijken naar hun kind terug. Ik denk dat er onmiddellijk een wet zou uitkomen waarbij de vaders die niet naar hun kind omkijken hun rechten over hun kind verliezen. Bij ons is hetzelfde probleem. Waar slaat dat allemaal toch op.

eylis
Berichten: 8842

#8 , 06 mei 2013 08:54

in het algemeen: het argument van verlating kan enkel ingeroepen worden als de "plegende" ouder geen enkele ouderlijke plicht meer vervult tov het kind.
dus een ouder die geen contact heeft met z'n kind, maar wél de alimentatieplicht vervult zal NOOIT veroordeeld worden wegens verlating en uit zijn ouderlijke rechten gezet worden. Want hij/zij "verlaat" zijn kind niet.
Dus als er bewezen kan worden dat deze ouder én niet meer voorziet in de onderhoudsplicht (door bijvoorbeeld betaling van alimentatie) én geen contact meer heeft (plicht en recht tot ouderlijk contact) en dit voor lange periode, dan kan je dit argument inroepen.
Bovendien zal bij een mogelijke zaak ook onderzocht worden door de rechter of de aangehaalde argumenten wel onweerlagbaar kloppen.
Daarmee doel ik op de vele gevallen waar ouders (A) al lang geen contact meer hebben met hun kind, maar de oorzaak ligt in verhindering en manipulatie van het omgangsrecht door de andere ouder (B) en dat ouder B dit dan nog in een rechtszaal gebruikt om te bewijzen dat ouder A afziet van zijn omgangsrecht : cfr; Parental alienating Syndrome.

Vechter
Berichten: 7

#9 , 08 mei 2013 13:32

Dit is hier simpel, meneer neemt geen contact met ons op al ruim 5 jaar, in 7jaar en half nooit alimentatie betaald, zelfs de bloedeigen zus van hem weet niet waar hij uithangt.
Want bij de zus en moeder van hem hebben we wel nog contact. Al is dit maar eens in enkele maanden, vind het wel belangrijk om te onderhouden.

Franciscus
Berichten: 38603

#10 , 08 mei 2013 14:36

Indien er een vonnis is dient consequent elke maal dat de ouder zijn kind NIET komt halen melding gemaakt te worden bij de politie.
Op die wijze bouwt men een dossier op.

2schatten
Berichten: 10

#11 , 12 jul 2013 21:59

Hier ook hetzelfde verhaal, vader die geen moeite doet voor de kinderen te zien, weet hoogstwaarschijnlijk dat hij niet recht in de schoenen meer staat. Betaalt niet, nooit gedaan, niet getrouwd dus ook niet gescheiden en geen vonnis. Hij heeft het actief sparen wat we beiden deden, nooit stopgezet, maar dat is dan ook alles. Dit is amper 25 euro ik vermoed niet dat dit volstaat om het volledige allimentatie te compenseren. Ik begrijp dat vaders rechten moeten hebben, maar in onze gevallen zou er toch wel een wet mogen komen dat kinderen niet meer naar hun 'onbekende' vader moeten, dit is niet zo goed voor hun ontwikkeling. Liever een stabiele basis waar kinderen zich veilig voelen.

Zouden we ons niet kunnen verenigen en goed gefundeerd de grondwetmakers informeren en vechten voor onze kinderen zodat ze krijgen waar ze recht op hebben en dat ze in hun stabiele omgeving verder mogen opgroeien en ontplooien tot volwaardige persoontjes met waarden en normen.

Wat doen jullie? Allimentatie met terugwerkende krachten eisen?

eylis
Berichten: 8842

#12 , 12 jul 2013 22:04

é vechter: mijn oog valt op iets wat echt niet klopt: "........met aanvragen Kids-ID blijkt dat hij in Gent woont en dat ze hem op de hoogte moeten stellen dat ik met haar op vakantie ga......."

Bedoel jij dat je als ouder een Kinds-Id bent gaan aanvragen bij de dienst bevolking van je gemeente en dat een medewerker daar je vertelde dat zij je ex moeten verwittigen dat jij op vakantie gaat met je dochter?
Graag hier wat uitleg over. Want dat klopt van géén kanten.
Als jij een kids-ID gaat halen voor je kind, hoeft de dienst bevolking zelfs niet eens te weten dat jij op vakantie gaat met je kind. Dat zijn hun zaken niet. Je haalt een Kids-ID.

Vechter
Berichten: 7

#13 , 16 jul 2013 10:57

@ Eylis Ja idd, dit was de mededeling die ik meekreeg, dat ze de andere ouder hierover moeten inlichtten, k snap er ook de ballen van maar dit is de mededeling die ik kreeg, ik merkte dan ook op, dat hij hier totaal geen zaken mee heeft, ik heb de volledige voogdij en hij is al zo een lange tijd uit mijn dochter haar leven dat hij een totaal vreemde zou zijn. en hierop antwoordde ze dat dit standaard procedure is... ik ken al die administratieve rondsloop niet maar ik schrok wel even steenhard aangezien hij in het buitenland zou zitten en blijkt in Gent te zitten enz... en dan nog hem moeten inlichtten over aanvraag en vakantie, ...

@ 2schatten Ik vind het trouwens een goed idee van eventueel onze verhalen en krachten samen te bundelen en te hopen zo toch iets te bereiken...

eylis
Berichten: 8842

#14 , 16 jul 2013 11:32

het zou me verwonderen dat je volledige voogdij hebt, gezien de huidige wetgeving. In dat geval zou de andere ouder totaal uit zijn ouderlijke rechten gezet moeten zijn en dat gebeurt niet echt meer.

Maar waarom heb je in de eerste plaats gezegd aan de administratie dat je op vakantie vertrok? Dat is niet eens van objectief belang als je een KIDs-ID gaat halen.
Maar wat wél van belang is: zelfs al verblijft een kind exclusief bij de ene ouder, je blijft altijd samen ouder en dan is informeer je best wel de andere ouder dat je op vakantie gaat. nu is dat in jouw geval niet echt mogelijk als je niet weet waar de andere ouder zich bevind.

Mijn vraag aan jou is: heeft de beambte aan de balie gezegd dat de dienst bevolking de vader zou contacteren en meedelen dat je op vakantie ging? Want dat lijkt me zeer eigenaardig. Heb jij dan aan de dienst laten weten waar je op vakantie gaat? Dat moet je niet vertellen aan de dienst bevfolking.
Of hebben ze de vader gewoon ingelicht dat jij op vakantie gaat met jullie kind.
Ik zou echt willen weten over welke standaard procedure dit gaat, want hier heb ik nog nooit van gehoord...

Vechter
Berichten: 7

#15 , 16 jul 2013 13:39

@Eylis, er is gewoon de vraag gekomen van ons op dat moment hoelang het ongeveer zou duren voor de id er zou zijn omdat we op vakantie gingen, er is geen specifieke datum, bestemming ofzo doorgegeven, en ze hebben idd gezegd dat ze de andere ouder dit moeten meedelen, bedoelen ze daarmee dat er kids-id is aangevraagd, bedoelen ze ermee dat je naar buitenland gaat, geen idee...
Ik normaal heel mondig, was totaal mijn slag kwijt en heb hier dan ook niet meer rond gevraagd...

Wat betreft de voogdij hij heeft recht op 1 dag om de week, maar dit is zelfs niet van toepassing geweest...

Terug naar “Adoptie”