ouderlijke macht

TsuNami@1234
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

ouderlijke macht

#1 , 03 dec 2021 10:42

dag allemaal.
wij zijn een samen gesteld gezin en gehuwd in 2018 , mijn stiefdochter waar ik persoonlijk voor zorg sinds haar 2 jaar nu inmiddels 12 jaar , haar biologische vader geeft er nooit naar om gekeken , er werd nooit allimentatie voor betaald daar er nooit werd om gevraagd , de biologische mama , geeft al haar hebben en houden genomen en werd per politie naar een vrouwen tenhuis gebracht toen het kind amper 1 jaar was door slagen en verwondingen door de biologische vader. nu de vraag wat kunnen wij doen om de biologische vader van zijn ouderlijke macht te ontnemen , wij willen onze dochter een toekomst geven onder andere naam , namelijk de naam van ons beide ( moeder en stiefvader ) , ik weet er zijn 2 opties , 1) 140€ betalen en een rechtzaak , of 2) een advocaat nemen en zelf een rechtzaak spannen , maar dan komt de aap uit de mouw , hoe zit het met de biologische vader en zen ouderlijke macht ???? ook al geeft die in 12 jaar iets gedaan , wat zijn onze kansen om te slagen ??

mvg

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 03 dec 2021 11:37

Ontzetting uit de ouderlijke macht is geen oplossing voor uw probleem. De ontzetting uit het ouderlijk gezag verbreekt niet de afstammingsband ten aanzien van het kind. De naam van het kind verandert ook niet.
Adoptie is m.i. de oplossing.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Franciscus
Berichten: 36157

#3 , 03 dec 2021 14:27

Klopt, zal niets oplossen.
Wat u moet doen is een procedure adoptie opstarten.
De biologische vader wordt sowieso over die feiten gehoord en zal ook door de jeugdkamer uitgenodigd worden ter zitting.
(of hij komt is een andere zaak).

Onderzoek dat wordt opgestart loopt via jeugdrechter met controle bij u en bij familie o.a. grootouders door jeugddienst lokale politie en Comité Bijzondere Jeugdzorg aangesteld door jeugdrechter
Alle belanghebbende worden gescreend (soort van moraliteitsonderzoek).
Uw echtgenote heeft dus een gerechtelijk dossier over de feiten uit het verleden (ttz de politie en het openbaar ministerie zullen dat zeker nog wel hebben.

Duurt wel een tijdje voor er een uitspraak is.
Voor de minderjarige zal er steeds een advocaat aangesteld worden en ook het Parker Openbaar Ministerie zal aanwezig zijn ter zitting.

U spreekt van biologische vader ..heeft die dochter ooit erkent... draagt ze nu zijn familienaam dan is er een erkenning anders heeft ze als familienaam die van haar moeder. Zie ook mijn PB dat ik al stuurde.

https://www.vlaamswelzijnsverbond.be/in ... r-eerst-12
http://www.kindengezin.be/adoptie/
http://www.kindengezin.be/adoptie/adopt ... e-adoptie/
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... mYAiidV8zq
http://justitie.belgium.be/nl/themas_en ... e_adoptie/
http://www.adoptiehuis.be/

Burgerlijk wetboek:
“Art.353-15.De geadopteerde en zijn afstammelingen behouden al hun erfrecht in hun oorspronkelijke familie. Zij verkrijgen op de nalatenschap van de adoptant of adoptanten dezelfde rechten als een kind of zijn afstammelingen daarop zouden hebben maar verkrijgen geen enkel recht op de nalatenschap van de bloedverwanten van de adoptant of adoptanten.”(Burgerlijk Wetboek).

Reclame

eylis
Berichten: 8278

#4 , 03 dec 2021 20:19

Even ter correctie: u heeft het steeds over de "biologische" vader en de "biologische" moeder, maar dat is erg verwarrend omdat dit in dit geval een foute term is. Biologische ouders hebben geen rechten. Enkel de wettelijke ouders hebben dat. En de wettelijke ouders kunnen ook wel biologische ouders zijn, zoals in dit geval.

ongelukbelaagd
Berichten: 447

#5 , 17 dec 2021 14:46

Als een kind erkent is door een vader, kan men niet zomaar de ouderlijke macht ontnemen. De moeder kan dan wel mishandeld geweest zijn, daarom is dit kind niet mishandeld.
U moet al een goede reden geven waarom het kind niet terug zou mogen gaan naar de vader als er iets met de moeder gebeurd. Dat het kind al 2 jaar de vader niet gezien heeft, is natuurlijk al een goede reden.
Neem een advocaat onder de arm en begin een adoptieprocedure.
De familie van de vader zal gehoord worden en om toestemming gevraagd worden en ook de familie van de stiefvader.
Succes

Terug naar “Adoptie”