Advies over kwestie met intellectueel eigendom bij samenwerking

oeidiw
Topic Starter
Berichten: 8

Advies over kwestie met intellectueel eigendom bij samenwerking

#1 , 1 jaar 4 weken geleden (17 jan 2018 15:40)

Hallo, ik heb een vraag over een samenwerking die ik heb lopen met een vriend en ik zou input van anderen hierover erg appreciëren.

Een vriend van mij is 1,5 jaar geleden gestart met een website met premium abonnementen. De eerste halve maand heeft hij mij betaald om te werken aan het project als freelancer. De omzet steeg tot € 500 per maand die periode. We hebben toen over het project gepraat en hij wou het nog een stuk groter maken. We hebben toen een deal afgesproken. Ik zou een heleboel uren gratis presteren aan het project (ca. € 10.000 in waarde aan mijn uurtarief) en hij zou hiervoor niet hoeven te betalen, maar ik zou wel 15% van de maandelijkse omzet krijgen vanaf onze samenwerking wat verhoogd zou worden tot 20% wanneer de maandelijkse omzet € 4.400 zou bereiken. Ik ging akkoord. We zijn goede vrienden dus ik begon eraan te werken. We hebben geen schriftelijke overeenkomst.

Vandaag zijn we één jaar verder en de website heeft vandaag een omzet van ca. € 4.500 per maand. Ik krijg nu 20% commissie op deze omzet en ben bijna beak-even als ik de uren tel die ik in het project heb gestopt. We willen nu allebei graag enkele zaken op papier zetten voor de verdere samenwerking. Het probleem is dat deze vriend vraagt voor het complete intellectuele eigendom van de code die ik heb geschreven, en ik weet niet zeker of ik hem dit wel zou geven.

Hij stelt voor om mij het volgende te geven:
  • - 15% van verkoopprijs als hij de website ooit verkoopt aan een derde partij
    - Onze overeenkomst betreffende de commissie (20% indien > € 4.400 maandelijkse omzet) op papier zetten
In ruil wil hij het volgende:
  • - Volledig intellectueel eigendom van alle geschreven code
    - Niet-concurrentiebeding in de overeenkomst
    - Dat ik blijf werken aan het project voor een waarde van ca. 50% van mijn commissie elke maand (wat uiteindelijk betekent dat ik in principe slechts 10% krijg i.p.v. 20%) maar wel met een cap van 10 uur werk per maand
Ik heb schrik dat als ik hem de intellectuele eigendom geef, dat hij dan kan doen wat hij maar wil met het project, zoals het bv. direct verkopen of andere projecten starten met de code. Op dit moment heb ik het gevoel dat ik een zekere waarborg heb omdat hij het project niet kan verkopen (althans niet de code) zonder met mij te overleggen en hij kan de code ook niet gebruiken voor andere projecten zonder mijn toestemming.

Als ik vraag waarom het zo belangrijk is om de intellectuele eigendomsrechten te verkrijgen op de geschreven code, dan krijg ik als antwoord dat het voor zijn gemoedsrust is, maar hij kan of wil mij niet uitleggen waarom dit nodig is voor zijn gemoedsrust.

Ik weet niet zeker wat ik nu moet doen. Zou ik me neerleggen bij zijn visie en hem het intellectueel eigendom geven? Ik heb het gevoel dat dit een serieuze stap neerwaarts is voor mij. Op dit moment heb ik het gevoel dat ik in een vrij sterke positie sta omdat ik het intellectueel eigendom heb behouden. Hij zal me geen 15% op de verkoopprijs willen geven als ik dit wil behouden, maar langs de andere kant, wat gaat hij dan verkopen? Hij kan het concept en domeinnaam verkopen (wat natuurlijk ook waarde heeft), maar niet de code.

Langs de andere kant, is dit het waard? Het zal ongetwijfeld onze samenwerking ruïneren. Als ik gewoon naar de ruwe nummers kijk, dan ben ik nu ongeveer break-even en als ik 15% voor de verkoop van de website krijg heb ik sowieso een leuke winst gemaakt, en dan zouden we verlost zijn van dit gedoe.

Ik ga heen en weer en zou enige input erg appreciëren, zelfs al is het maar "gast, je hebt het helemaal verkeerd". Ik denk dat het me op dit moment kan helpen om andere mensen een verse blik te laten werpen op deze situatie.

Veel dank bij voorbaat voor jullie antwoorden.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
Sirkii
Berichten: 2952

#2 , 1 jaar 4 weken geleden (17 jan 2018 16:12)

Laat al zeker een advocaat de ontwerpovereenkomst nalezen vooraleer te tekenen.

Geef in géén geval het eigendomsrecht af: Je hebt risico genomen door te presteren met de belofte op commissie en nu het een suc6 wordt wil hij je "goedkoop" kwijtgeraken (wat logisch is vanuit zijn standpunt ;-)) Da's een beetje het Zuckerberg verhaal maar dan in het klein.

Stop - indien nog niet gebeurd - code in het packet om aan licentiebeheer te doen en softwareonderhoudskosten te kunnen factureren. Voorzie iets ifv bv omzetgrootte of aantal transacties. Voorzie ook een verkoopprijs. Ga dan akkoord dat hij het packet commercialiseert mits betaling aan u door de gebruiker van een weerkerende licentievergoeding. Je "moet" je beschermen tegen een snelle verkoop waardoor de 20% commissie zou wegvallen. Voorzie eventueel een uitdoofscenario om te evolueren van "commissie op de omzet" naar betaling van licensies etc incluis schadevergoedingen indien hij "te vroeg" z'n verkoop stopzet.

Definieer welke prestaties inbegrepen zijn in de licentiekost en de onderhoudskosten.

Voor zijn gemoedsrust kan je overeenkomen om de broncode te bewaren bij een Escrow provider. Google eens "source code escrow". Alle (grote) bedrijven eisen dit systematisch voor de softwarepakketten die ze aankopen/gebruiken om zich in te dekken tegen faillissement.

'k Veronderstel dat je ook al lang een zaak gestart hebt om de commissie te kunnen factureren en fiscal correct af te handelen.

oeidiw
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 1 jaar 4 weken geleden (17 jan 2018 16:31)

Dag Sirkii, alvast bedankt voor je input, dat waardeer ik enorm! Ik heb zelf een eenmanszaak (natuurlijk persoon) sinds 2012 en deze vriend heeft zowel een eenmanszaak als een BVBA. Voor dit project maakt hij gebruik van de BVBA. Ik ga over 'source code escrow' alvast wat opzoeken, dat kan een goed argument zijn voor de gemoedsrust. Bedankt!

Reclame

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”