Gedeponeerd merk laten schrappen?

Skar29
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Gedeponeerd merk laten schrappen?

#1 , 29 sep 2017 11:46

Een familielid heeft sinds 2015 een eenmanszaak en gebruikt sindsdien een bepaalde handelsnaam (heeft toen ook een domeinnaam geregistreerd met die handelsnaam etc.).
Onlangs werd dat familielid door iemand op de hoogte gebracht dat in een andere stad een handelszaak was gestart met diezelfde naam. Nu blijkt dat de handelsnaam door die andere partij enkele maanden geleden als merk werd gedeponeerd in de Benelux.

Nu, voorlopig blijft de mogelijke verwarring nog beperkt maar indien de zaak van mijn familielid verder groeit, is de kans zeer groot dat hij ook actief zal zijn in die andere stad. Dan wordt het natuurlijk lastig.
Hoe groot is de kans dat dat familielid het deponeren van dat merk kan laten schrappen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 29 sep 2017 11:58

Wie eerst deponeer heeft het recht om deze te gebruiken, eer men deze kan deponeren zijn er voldoende onderzoeken geweest om te zien of nog mensen dit hebben gedeponeerd !
Een handels naam gebruiken, wel er zijn zoveel die de zelfde handels naam gebruiken, kijk maar naar café's, zoals café welkom, zie je overal, ook restaurants hebben dikwijls de zelfde naam.

Je familie lid had maar de eerste moeten zijn om deze naam voor de Benelux te deponeren, zo een grote kost is dit niet een 500€ en dit is voor 10 jaar geldig.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Skar29
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 sep 2017 12:22

Dat er voldoende onderzoeken zijn geweest om te zien of iemand anders het merk al had gedeponeerd, weet ik ook. En mijn familielid had dat (nog) niet gedeponeerd, dat klopt, maar dat was mijn vraag ook helemaal niet.

Wat ik me afvraag is of er op een later moment nog een nietigverklaring van dat merk kan ingeroepen worden indien er te veel verwarring blijkt te zijn en het duidelijk is dat de andere partij al langer gebruik maakte van die naam?
Het feit dat die specifieke domeinnaam al meer dan twee jaar in gebruik was door mijn familielid en dat die commerciële naam ook al twee jaar langer gebruikt werd door hem, zegt toch ook al iets, denk ik dan?

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 29 sep 2017 12:36

Een domeinnaam en een gedeponeerd merk zijn twee totaal verschillende zaken, en twee totaal verschillende registers.
Ook op het KBO vind je veel totaal de zelfde handels namen.

Het is hij die zijn naam EERST laat deponeren die daar de rechten opgeeft.

Zelf een klant meegemaakt en vele processen gevoerd en alles verloren, een domein naam is geen merk!
Laatst gewijzigd door denlowie op 29 sep 2017 12:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#5 , 29 sep 2017 12:39

maar dat was mijn vraag ook helemaal niet
U vraag is doodeenvoudig nee.

Beschermingsomvang

De merkhouder heeft als enige het recht het merk te gebruiken bij de commercialisering van de producten of diensten waarvoor hij een registratie heeft gekregen. Het essentiële kenmerk van dit exclusief recht ligt in zijn verbodsfunctie. Anderen zullen namelijk hetzelfde of een overeenstemmend teken niet mogen gebruiken zonder de toestemming van de merkhouder. Derden zullen bijvoorbeeld dit teken niet mogen aanbrengen op hun producten of verpakkingen noch gebruiken in hun reclame.

http://economie.fgov.be/nl/onderneminge ... c4kQmi0OUk
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Skar29
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#6 , 29 sep 2017 12:55

Ok, ondertussen lees ik op de website van de FOD Economie ook weer een ander, genuanceerder, verhaal. Ingewikkelde materie in ieder geval. Bedankt voor de input.

u kunt eventueel, als alternatief, overwegen om geen merkregistratie te nemen en een teken gewoon te gebruiken, eventueel ook als handelsnaam, wanneer u slechts van plan bent lokaal actief te zijn. Een latere merkregistratie van een derde zal u dan alvast niet kunnen verhinderen deze naam verder te blijven gebruiken.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 29 sep 2017 12:59

Er is nog een uitzondering en dit is als het merk je familie naam bevat !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Skar29
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#8 , 29 sep 2017 13:18

Da's gedeeltelijk het geval. De commerciële naam van mijn familielid ligt een beetje in dezelfde lijn als wat je soms ziet bij grote merken die samenwerken met een gastontwerper, bijvoorbeeld "Maison Martin Margiela for H&M" of "H&M by Madonna".
Voortgaand op dit voorbeeld is zijn commerciële naam momenteel "H&M by Madonna" (waarbij Madonna uiteraard voor zijn naam staat), het merk dat door de andere partij is gedeponeerd is dan "H&M".
Wat zijn dan de mogelijkheden? Of blijft het dan een even verloren zaak? :-)

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#9 , 29 sep 2017 15:04

Dit is een even verloren zaak, met dit verschil dat het gedeponeerd merk je niet kan verbieden deze naam ook te gebruiken.

Ik weet niet uit welke streek je bent maar in Limburg is er een schoolvoorbeeld.

Je heeft misschien al gehoord van steppegras in de frituur !!

Steppegras is gedeponeerd maar in gans Limburg kan je dit kopen onder andere namen , zoals heidegras enz..

Ze mogen die naam niet gebruiken of ze moeten elke jaar een stevig bedrag betalen.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Weo
Berichten: 414
Juridisch actief: Ja

#10 , 13 okt 2017 12:20

Je zal een kans maken om de nietigverklaring te verkrijgen als je kan bewijzen dat het andere merk te kwader trouw werd gedeponeerd.
Ik ken de situatie niet exact, maar dat lijkt me hier op het eerste zicht, gelet op wat je hebt verteld, niet het geval te zijn.

Verder kan je de nietigverklaring ook vorderen op grond van absolute weigeringsgronden, bv. een beschrijvende naam. Maar aangezien je niet hebt gezegd over welk merk het eigenlijk gaat, kan hier niet veel zinnigs over gezegd worden.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”