Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
SR1988
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

publiceren zonder toestemming opdrachtgever

#1 , 1 jaar 6 maand geleden (29 apr 2017 16:05)

Een auteur schrijft een tekst in opdracht van een firma.
Mag de auteur (alleen hij beschikt over de intellectuele eigendomsrechten van het werk), zijn werk publiceren zonder toestemming van de opdrachtgever?

Bart
Beheerder
Berichten: 410
Juridisch actief: Ja

#2 , 1 jaar 4 maand geleden (19 jun 2017 15:52)

Het divulgatierecht (= recht om als auteur te beslissen wanneer je werk "klaar" is en verspreid mag worden) behoort enkel en alleen de auteur toe.
Veel zal afhangen van de concrete situatie, echter, wat meer info kan je alvast hier vinden: http://economie.fgov.be/nl/onderneminge ... UfWNtykKM8

TomVDJ
Berichten: 10296
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 jaar 4 maand geleden (19 jun 2017 16:41)

Zal inderdaad afhangen van wie de effectieve intellectuele rechten heeft op het werk en hoe dit overeengekomen is tussen opdrachtgever en auteur. Als deze rechten niet naar de opdrachtgever overgedragen worden, kan de auteur met zijn werk doen wat hij wil (en is de opdrachtgever vrij dom geweest bij het opstellen van het contract).

Wij werken op ons bedrijf met héél wat consultants die "auteur" zijn van programmacode, maar in hun contracten staat zeer duidelijk dat wat zij creëren tijdens hun opdracht van ons bedrijf, ook intellectuele eigendom blijft van ons bedrijf. Deze code mogen zijn dus niet meenemen eens ze het bedrijf verlaten.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”