afbeelding geplaatst in zwarte lijst (copyright)

rombrero
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

afbeelding geplaatst in zwarte lijst (copyright)

#1 , 2 jaar 1 week geleden (08 jan 2017 11:13)

Ik zit met een complex juridisch probleem.

Ik (woonachtig in Nederland) heb een kunstwerk van een zeer bekende belgische ( al overleden ) kunstenaar. Teneinde meer duidelijkheid te krijgen over de authenticiteit heb ik de belangrijkste expert in België foto's gemaild van het kunstwerk (deze expert is de schrijver en samensteller van de oeuvre catalogus)

Ondanks dat ik op overtuigende wijze heb aangetoond dat het haast niet anders kan, dat het werk door die kunstenaar vervaardigd is, is de expert van overtuiging dat het werk niet authentiek is (m.a.w. vals).

Nu heeft deze expert op het internet een lijst geplaatst met foto's waarvan hij van mening is dat het hier om niet authentieke (valse) werken betreft van deze belgische kunstenaar.

Nu ben ik erachter gekomen dat hij zonder mijn medeweten (dus ongevraagd) , het kunstwerk waar ik de eigenaar van ben, geplaatst heeft in die "zwarte lijst " met mijn naam erbij (voorletter + achternaam)

Wat zijn mijn rechten als de expert niet in wil gaan op mijn vriendelijke verzoek tot verwijdering van de afbeelding uit de zwarte lijst ?

Er is nog een andere expert in België die ik wil contacteren , en ik wil graag dat die onbevooroordeeld , naar het werk gaat kijken. Ook is het zo dat er nu een smet op het werk is gekomen, waardoor het onmogelijk wordt het kunstwerk te verkopen , mocht ik daar ooit toe overgaan.

Iedere hulp wordt zeer op prijs gesteld !

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
TomVDJ
Berichten: 10669
Juridisch actief: Nee

#2 , 1 jaar 10 maand geleden (24 feb 2017 11:23)

Je hebt hier drie aspecten:
1. De "specialist" meent dat uw werk een vervalsing is. Hij mag die mening openbaar maken. Dit op zich is geen probleem.
2. Hij vermeld uw naam. Dit kan hij niet zomaar doen. Hij maakt min of meer openbaar dat u een kunstcollectie hebt, wat zeer interessante informatie is voor inbrekers of dieven.
3. Hij gebruikt foto's die u getrokken hebt. Tenzij u hem effectief toestemming gegeven hebt die foto's te publiceren, heeft hij niet het recht deze foto's zomaar openbaar te maken.

Ik zou deze persoon een aangetekend schrijven sturen met de melding dat de foto's die u hem bezorgd hebt, niet voor publicatie bestemd waren en dus met de vriendelijke vraag om de foto's waar u de rechten op hebt, te verwijderen van zijn site, alsook het verwijderen van uw naam. Meld hem dat u niet zal nalaten verdere stappen te ondernemen en de nodige schadevergoedingen te eisen, als hij niet op uw vraag in gaat.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”