Pagina 1 van 1

Data herpubliceren

Geplaatst: 2 weken 1 dag geleden (03 jan 2017 12:04)
door dombo
Hallo!

In Belgiƫ hebben we voor de sport die ik beoefen een heel raar ranking systeem. Onlangs heb ik een soort alternatieve ranking gemaakt (op basis van ELO-ranking systeem). Hier is redelijk veel belangstelling voor, dus ik zou een website willen maken waarop ik deze 'alternatieve' ranking publiceer.

Voor mijn ranking systeem heb ik veel historische data nodig. Deze data worden van op een externe website ingelezen. Deze worden verwerkt en terug gepubliceerd op mijn website.

Op de website van de overkoepelende organisatie lees ik het volgende:
Elke vorm van herpublicatie van (enig deel van) de inhoud van toernooi.nl zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Visual Reality is nadrukkelijk verboden.


Wat ik doe, wordt door de 'eigenaar' van de data dus verboden.

Ik vraag me af, kan de 'eigenaar' van deze data dit zo hard spelen? Kan dit ooit tot een rechtzaak komen? Bestaat er al enige rechtspraak hierover in Belgiƫ?

Het gaat om toernooi-uitslagen, die ik (zuiver theoretisch) ook kon genoteerd hebben tijdens de toernooien zelf. Daarnaast is het ook niet de bedoeling om er geld aan te verdienen.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!
Alvast bedankt!

Re: Data herpubliceren

Geplaatst: 2 weken 1 dag geleden (03 jan 2017 15:09)
door TomVDJ
Kan je even verduidelijken? De data die jij verwerkt, kan je die ENKEL op de betrokken website terugvinden, of kan je die data ook elders opzoeken? Als je die data van gelijk waar kan halen, en jij verwerkt deze data zondanig dat je enkel conclusies publiceert, dan zie ik niet in hoe de betrokken website kan bepalen dat je enkel hun data gebruikt hebt voor het bepalen van uw conclusies.

Bijvoorbeeld: op de website van de colruyt vind ik terug dat koekjes van een bepaald merk allemaal duurder zijn dan koekjes van een ander merk. Zelfs al stelt Colruyt dat ik hun prijzen niet mag overnemen of op gelijk welke wijze herpubliceren, dan zou ik toch nog kunnen publiceren: "merk X hun koekjes zijn over het algemeen duurder da merk Y hun koekjes", aangezien je die prijsverschillen hoogtst waarschijnlijk ook bij Delhaize, Carrefour, etc... zal terugzien (sorry voor de namedropping). Geen idee of mijn vergelijking duidelijk is?

Re: Data herpubliceren

Geplaatst: 1 week 3 dagen geleden (08 jan 2017 16:22)
door dombo
Bedankt voor je antwoord!

In Vlaanderen worden er in mijn sporttak elk weekend een aantal wedstrijden gespeeld. Deze organisatoren geven de resultaten van deze wedstrijden in op de website van onze federatie. Die verwerkt de data en publiceert de op haar website. Deze data zou ik willen hergebruiken op mijn website.

Om het iets tastbaarder te maken, een soortgelijk (verzonnen) voorbeeld:
Ik kopieer alle uitslagen, wedstrijdinformatie, etc. van de eerste klasse voetbal wedstrijden over op mijn website. Daarnaast publiceer ik ook een aantal leuke statistiekjes (ploeg X heeft de meeste doelpunten gemaakt in de eerste 15 minuten, ploeg Y kreeg de meeste rode kaarten, etc.).

Het verschil is het hier gaat over een veel kleinere sport, waardoor de informatie enkel raadpleegbaar is op de website van de federatie. Maar in theorie zou ik alle wedstrijden hebben kunnen bijwonen en de scores hebben kunnen noteren.

Re: Data herpubliceren

Geplaatst: 1 week 1 dag geleden (10 jan 2017 12:54)
door TomVDJ
Het zou me sterk lijken dat er copyrights bestaan op uitslagen van sportwedstrijden. Dus als jij de uitslagen "opzoekt" op de andere website, en deze uitslagen gebruikt om er zelf statistieken op te trekken, denk ik niet dat die andere website hier veel problemen van kan maken...