Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
JohnLoppersons
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Zelf gemaakte product afbeeldingen op website

#1 , 2 jaar 3 dagen geleden (16 okt 2016 20:59)

Een bedrijf dat installaties doet wenst een website te maken voor zijn diensten. Als voorbeeld van wat er zoal geinstalleerd wordt, worden er doorheen de website afbeeldingen van dergelijke producten getoon. Voor de duidelijkheid: deze producten zijn niet door de firma in kwestie vervaardigt, deze worden aangekocht bij andere bedrijven. Het bedrijf in kwestie installeert deze prodcten enkel. De foto's zijn door het bedrijf in kwestie zelf gemaakt, bv. bij klanten waar dergelijke installaties reeds uitgevoerd zijn (met toestemming van die betreffende klant).

Concreet: mogen zulke afbeeldingen geplaatst worden zonder expliciete toestemming van de bedrijven die de producten maakt ? bv voor zover ik weet is het niet toegelaten zomaar het logo van het merk/product van een ander bedrijf op de eigen website te vermeden zonder toelating. Wat nu als dit logo herkenbaar in beeld is op de product afbeeldingen die (in dit voorbeeld) op de klant locatie gemaakt werden?

mava105
Berichten: 15928
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 2 jaar 2 dagen geleden (17 okt 2016 09:17)

Dan zorg er ervoor dat het logo of merk van dat toestel niet zichtbaar is of wordt afgedekt. Je zou ook de toestemming van dat merk kunnen vragen. (uiteraard schriftelijk)

sloeberken
Berichten: 10301
Locatie: Erpe Mere

#3 , 1 jaar 3 maand geleden (13 jul 2017 10:29)

Denk dat het slechter zou zijn als het logo van dat bedrijf zou verwijderd worden.
In elke reclame of website zie ik merkproducten met hun logo. Zolang het over geen namaak gaat zie ik geen enkel probleem.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Reclame

denlowie
Berichten: 10987
Juridisch actief: Nee

#4 , 1 jaar 3 maand geleden (13 jul 2017 10:41)

Het gemakkelijkst is een toelating vragen schriftelijk, om hun producten te mogen plaatsen .

Als u daar klant bent zal er zeker geen probleem zijn !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Weo
Berichten: 412
Juridisch actief: Ja

#5 , 1 jaar 3 maand geleden (17 jul 2017 15:31)

Ook al is het topic reeds een aantal maanden oud, ter verbetering van enkele van de bovenstaande antwoorden: de wederverkoper van een "merkproduct" mag het merk ook gebruiken in zijn reclame voor de verhandeling van dat product. Anders zit je voortdurend met onwerkbare situaties.

Zelfs een niet-officiële dealer mag een merk gebruiken om duidelijk te maken dat hij erin gespecialiseerd is (bv. herstellen van mercedes-wagens) , op voorwaarde dat hij niet de indruk wekt dat hij een commerciële band heeft met het bedrijf (bv. niet vermelden dat je een 'preferred partner' bent). Daarenboven mag je ook een merk gebruiken om de bestemming van een bepaald product aan te duiden indien dat nodig is (bv. "compatibel met iPhone" plaatsen op de verpakking van een kabeltje).

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”