Legaal verkregen info? - BAF ( anti-piraterij )

raro11
Topic Starter
Berichten: 1

Legaal verkregen info? - BAF ( anti-piraterij )

#1 , 29 aug 2008 22:25

Ik ben net al de andere forums aan het lezen over dit onderwerp.
En velen denken dat de manier waarop de info is vergaard niet wettelijk is.
Persbericht:
De Federale Gerechtelijke Politie heeft in samenwerking met de Belgian Anti-piracy Federation (BAF) opnieuw een online piratengroep opgerold. Het gaat om een zogenaamde releasegroup die zich vooral concentreert op Belgisch materiaal. Opvallend is dat BAF privédetectives inschakelde om te infiltreren in de groep.

De piratengroep werd twee weken geleden opgerold, tijdens huiszoekingen op 19 en 24 juni. "Het is een debuterende releasegroup die nog niet echt tot de scene behoorde", verklaart Joery Van Daele, gespecialiseerd hoofdinspecteur bij de Computer Crime Unit (CCU). "Voor ons is dat uiteraard goed om op die manier te leren hoe de grote groepen werken."

De omvang van de server is niet helemaal bekend, maar volgens BAF gaat het om ongeveer een terabyte aan data. Volgens Van Daele is de omvang echter niet zo relevant. "Vaak wordt dit niet als opslagplaats gebruikt maar als tijdelijke locatie." Hierdoor loopt de werkelijke omvang vaak enorm op.

Detectives
Vóór de huiszoeking plaatsvond, verzamelde BAF eerst de nodige gegevens over de groep. Dat gebeurde met behulp van privédetectives die in de groep infiltreerden. "De website was geheim en enkel toegankelijk voor de leden van de groep", verklaart Christophe Van Mechelen, coördinator internetonderzoeken bij BAF.

"We hebben de site en de groep geïnfiltreerd met privédetectives en zo onderzoek gedaan naar de identiteit van de verantwoordelijken, waarna we een klacht hebben ingediend bij de CCU."

Iedereen vervolgd
Die klacht werd verder onderzocht en gecontroleerd door de Computer Crime Unit van de Brusselse Gerechtelijke Politie, wat leidde tot de huiszoekingen. De naam van de releasegroup wordt niet vrijgegeven, maar de CCU wil wel kwijt dat deze in totaal 130 leden heeft. De huiszoekingen zijn echter enkel bij de belangrijkste leden gedaan. Al wil dat volgens Van Daele niet zeggen dat de rest ongestraft blijft. "Zij worden vervolgd via de normale manier", zegt hij.

Ik zou willen dat de mensen die hier ervaring ( advocaten , who knows :D )mee hebben deze replys eens bekijken :

Code: Selecteer alles

http://www.zdnet.be/talkback.cfm?id=87932&eid=71065&tbid=156345&inc=subthread
Een VZW heeft een vermoeden... i.p.v. de politie op de hoogte te brengen... infiltreren ze in de mensen hun privé leven.

Ze verzamelen onwettig privé gegevens van mensen, waarschijnlijk ook van mensen die niks met de zaak te maken hebben. Alle bewijsmateriaal, videobeelden, opgenomen telefoongesprekken, ... zijn sowieso al ongeldig omwille van de wet op de privacy.
Dat is gewoon de wet.

Privacy wetten zijn heilig. Zelfs de gerechtelijke instanties hebben al heeeeeel grondige vermoedens nodig om de naam achter een IP adres te krijgen.

Politie mag ook niet zomaar uw telefoonlijnen aftappen hé ... en dat gebruiken als bewijs.Doen ze dat toch... dan is het bewijs ongeldig en al wat er verder op gebouwd is. Ze mogen wel afluisteren maar dan moet er eerst een enorm complexe procedure worden doorlopen.... en gelukkig maar. Eerst afluisteren en dan de toestemming vragen tot afluisteren kan dus ook niet. Mensen moedwillig achtervolgen, infiltreren is ook verboden (eerst moet zoiets onderzocht worden, en goedgekeurd)

En dit is zelfs niet gebeurd door politieagenten maar door een VZW.

Waarom denk je dat er zo weinig mensen worden veroordeelt voor illegale data... want het is vrij simpel hé. Alles kan worden onderzocht op provider niveau. Gelukkig hebben we een zeer strenge privacy wet.
Internetoplichters kunnen ze moeilijker te pakken krijgen omdat die meestal in het buitenland verblijven. Als de oplichter binnen europa zit is de procedure al een ramp, buiten europa is er geen beginnen aan.

Klacht indienen voor zo'n misdrijf is dus meestal enkel voor de statistieken.

terwijl een downloaderke pakken wel heel makkelijk is. MAAR in deze zaak zijn de persoonlijke gegevens van die mensen op illegale wijze verkregen (door privé detectives)... internet providers mogen zelfs de namen bij een IP nog niet vrijgeven. Veel moeten de daders niet vrezen.
Hebben ze iets te vrezen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
IrisS
Berichten: 102

#2 , 29 aug 2008 22:41

Privacy is misschien heilig, maar... er zijn toch uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld de bijzondere opsporingsmethoden... http://www.polfed-fedpol.be/pub/archief ... den_nl.pdf

Ik dacht dat er wel al een update van die wet was (of in de maak is).

Eigenlijk geldt er min of meer het principe: alles wat niet verboden is mag. Het is dus NIET vereist dat het optreden van de politie gesteund is op een uitdrukkelijke wettelijke basis, wel moet men de rechten van de verdediging respecteren en is de overheid gebonden aan de beginselen van behoorlijk strafprocesrecht.
Anders dan art 12GW misschien doet vermoeden, moet politioneel optreden dus NIET op een uitdrukkelijk wettelijke basis berusten.

Reclame

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”