Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Nightlamp
Topic Starter
Berichten: 8

auteursrecht oude foto's op website

#1 , 4 weken 16 uur geleden (17 nov 2017 16:17)

Beste,

Iemand heeft een website waar hij foto's op zet uit de 19e eeuw. Kan deze persoon daar enige vorm van copyright of andere rechten op claimen? Is er een verschil als hij eigenaar is van die foto's? Kan hij enig recht claimen op scans van kranten?

mvg,
Hans

Reclame

TomVDJ
Berichten: 8624

#2 , 3 weken 3 dagen geleden (21 nov 2017 14:15)

Nightlamp schreef:Iemand heeft een website waar hij foto's op zet uit de 19e eeuw. Kan deze persoon daar enige vorm van copyright of andere rechten op claimen?
Als deze foto's ondertussen rechtenvrij zijn, kan hij enkel rechten claimen om de scan die hij gemaakt heeft. Als iemand anders diezelfde foto inscant en publiceert, kan de eerste persoon hier niets tegen beginnen. Als iemand anders echter het bestand van de eerste persoon download en op zijn eigen website gebruikt, zijn de rechten van de persoon weldegelijk geschonden. Hij heeft immers tijd gestoken in het scannen van de foto (eventueel optimaliseren, retoucheren). Die scan mag dus niet zomaar overgenomen worden.
Nightlamp schreef:Is er een verschil als hij eigenaar is van die foto's?
Hangt er allemaal vanaf. Wat bedoel je met "eigenaar"? De persoon heeft deze foto's zelf gemaakt? Of de foto's zijn gemaakt door een fotograaf en verkocht aan die persoon? Indien het laatste, moet er gekeken worden naar wat er in het contract met de fotograaf staat. De fotograaf verkoopt misschien wel de foto, maar niet noodzakelijk de rechten om die foto ook online te plaatsen.
Nightlamp schreef:Kan hij enig recht claimen op scans van kranten?
Als de gescande inhoud rechtenvrij is, kan hij enkel rechten claimen om de scan die hij gemaakt heeft, niet op wat op die scan te zien is. Iemand anders mag dus niet zomaar dat bestand overnemen, maar mag wel diezelfde krant zelf inscannen en dat beeld gebruiken.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Weo
Berichten: 398
Juridisch actief: Ja

#3 , 2 weken 1 dag geleden (30 nov 2017 15:18)

TomVDJ schreef:Als deze foto's ondertussen rechtenvrij zijn, kan hij enkel rechten claimen om de scan die hij gemaakt heeft. Als iemand anders diezelfde foto inscant en publiceert, kan de eerste persoon hier niets tegen beginnen. Als iemand anders echter het bestand van de eerste persoon download en op zijn eigen website gebruikt, zijn de rechten van de persoon weldegelijk geschonden. Hij heeft immers tijd gestoken in het scannen van de foto (eventueel optimaliseren, retoucheren). Die scan mag dus niet zomaar overgenomen worden.


M.i. schuilt daar onvoldoende "originaliteit" in om tot auteursrechtelijke bescherming te komen. De wijzigingen die je maakt zijn eigenlijk puur technisch.

Eventueel zou die persoon nog lastig kunnen doen op grond van de wetgeving op de eerlijke marktpraktijken, maar dat is al een pak minder evident.

TomVDJ
Berichten: 8624

#4 , 2 weken 1 dag geleden (30 nov 2017 15:43)

Weo schreef:M.i. schuilt daar onvoldoende "originaliteit" in om tot auteursrechtelijke bescherming te komen. De wijzigingen die je maakt zijn eigenlijk puur technisch.
Dat is het hem net. Ik spreek niet over artistieke rechten, maar puur over het ownership van het digitale bestand. Dit mag je niet zomaar overnemen!

Er zijn bijvoorbeeld websites die oude kaarten volledig digitaliseren. Die bestanden mag je niet zomaar van hun website plukken en op uw eigen website zetten vanuit het idee "jamaar, zij hebben die kaarten ook niet gemaakt!". Neen, inderdaad, zij hebben die kaarten niet gemaakt, maar wel gedigitaliseerd. Idem met oude foto's die iemand inscand: je mag deze digitale bestanden niet zomaar overnemen. De eigenaar zal zeker een punt hebben als hij merkt dat zijn bestanden elders gebruikt worden, ook al heeft hij de foto's zelf niet gemaakt...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”