onderlinge lening

vv-ke
Topic Starter
Berichten: 174

onderlinge lening

#1 , 18 nov 2015 17:09

hallo, een ambetante situatie. Mijn vriend heeft een zestal jaar zijn ex uit de miserie geholpen door haar geld te lenen, ten bedrage van 10 000 EUR. Tot op vandaag heeft ie misschien maar een goeie 500 EUR teruggezien.
Uiteraard zou hij graag zijn 10 000 EUR willen terug zien. Heeft reeds acties ondernomen, dewelke weet ik niet precies, maar toen wisten ze hem te zeggen dat hij de zoveelste schuldeiser op de lijst was.
Ze hebben een gezamelijk dochter, die bij haar gedomicileerd staat, maar om de veertien dagen komt ze een week bij ons. Nu vraagt haar moeder de helft van het inschrijvingsgeld te betalen. Waarop mijn vriend antwoordde dat ze het maar van haar lening moest nemen, dan is er toch weeral eens een deeltje terugbetaalt.
Toppunt van de zaak is, zij huurt samen met haar huidige partner een open bebouwing, daar staat ne Mercedes en ne soort jeep huyandai voor de garage. Ze gaan zoveel keer per jaar op weekend en doen zeker één à twee keer per jaar een grote reis. Allezins dit doet misschien niet terzijde, maar hoe kan iemand blijven wegkomen terwijl er voor de rest grote sier blijft gehouden worden. Plus wetende dat haar huidige vriend ook (ooit) schulden heeft (had)
Dit zijn denk ik toch goeie argumenten om verder te gaan? Alleen denkt mijn vriend dat hem dat veel gaat kosten en uiteindelijk van zijn geld maar de helft gaat zien.
iemand suggesties?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38590

#2 , 18 nov 2015 18:00

En wat is de actie die ondernomen werd?
Wat staat er in hun contract?
Wat staat als mededeling bij de terugbetaling.

Gezamenlijke dochter is er een vonnis en wat staat daar in?
Wordt er alimentatie betaald?
Is er een regeling wat bijzondere kosten betreft?

Die argumenten ...kan geld van haar huidige partner zijn.
Heeft ze werk
Is er een Collectieve Schulden Regeling bij zijn weten?

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 20 nov 2015 12:21

“Art.1326.Een onderhands biljet of een onderhandse belofte waarbij een enkele partij zich tegenover de andere verbindt om haar een geldsom of een waardeerbare zaak te betalen, moet geheel geschreven zijn met de hand van de ondertekenaar; of tenminste moet deze, benevens zijn handtekening, met de hand een goed voor of een goedgekeurd voor geschreven hebben, waarbij de som of de hoeveelheid van de zaak voluit in letters is uitgedrukt. Art. 1902. De lener is gehouden de geleende zaken in dezelfde hoeveelheid en hoedanigheid en op de overeengekomen tijd terug te geven...Art. 1904. Indien de lener de geleende zaken of de waarde ervan niet op de overeengekomen tijd teruggeeft, is hij daarvan interest verschuldigd te rekenen van de dag van de aanmaning.”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Nu vraagt haar moeder de helft van het inschrijvingsgeld te betalen.’

“Art.1289.Wanneer twee personen elkaars schuldenaar zijn, heeft tussen hen

Code: Selecteer alles

schuldvergelijking
[/u]plaats, waardoor de twee schulden teniet gaan, op de wijze en in de gevallen hierna vermeld.Art.1290. Schuldvergelijking heeft van rechtswege plaats uit kracht van de wet, zelfs buiten weten van de schuldenaars; de twee schulden vernietigen elkaar op het ogenblik dat zij tegelijk bestaan, ten belope van hun wederkerig bedrag.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”