Rangregeling

Adik99
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Rangregeling

#1 , 24 jan 2021 11:16

Hallo

Ik heb een paar vragen ivm rangregeling.

Worden eerst de bijzondere voorrechten uitbetaald, waarna algemene voorrechten op onroerende goederen waarna hypotheken en op het einde de algemene voorrechten op roerende goederen?

De oefeningen die wij gemaakt hebben in de les zijn in die volgorde en ik vind het een beetje verwarrend aangezien er in de cursus overal staat dat alle voorrechten voorrang hebben op hypotheken.

Mijn tweede vraag:
In artikel 19 van de hypotheekwet staat er dat onderhoudsgelden meetellen als algemene voorrechten op roerende goederen zolang dat het bedrag 15 000 euro niet te boven gaat.
Wat gebeurt er dan met onderhoudsschulden als zij allemaal opgeteld het bedrag van 15 000 euro overschrijden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 24 jan 2021 13:55

aangezien er in de cursus overal staat dat alle voorrechten voorrang hebben op hypotheken.
Kan ik moeilijk geloven. Heb je goed gelezen?

DE BAETS, C., Art. 81 Hyp. W in X., Voorrechten en hypotheken. Artikelsgewijze commentaar met overzicht van rechtspraak en rechtsleer , Hypotheken, E. Rang van de hypotheken onderling
Zoals hierboven uiteengezet, bepaalt de datum van inschrijving in de registers van de hypotheekbewaarder de rang van de hypotheek, die bij samenloop tussen hypothecaire schuldeisers determinerend is.
Bij samenloop tussen hypothecaire schuldeisers en bevoorrechte of pandhoudende schuldeisers op handelszaak echter, dienen volgende principes in acht te worden genomen:(8)
a.
Binnen de bevoorrechte schuldeisers dient een onderscheid te worden gemaakt tussen de schuldeisers met een algemeen voorrecht op roerende goederen, de schuldeisers met een voorrecht dat niet aan publiciteit is onderworpen, en ten slotte degenen met een bijzonder onroerend voorrecht dat aan publiciteit is onderworpen.

Artikel 19 Hyp. W. somt de schuldvorderingen bevoorrecht op alle roerende goederen op en bepaalt in zijn laatste alinea dat “wanneer niet de gehele waarde van de onroerende goederen is opgebruikt voor de bevoorrechte of hypothecaire schuldvorderingen, het nog verschuldigde gedeelte van de prijs bij voorrang wordt aangewend tot voldoening van de in dit artikel vermelde schuldvorderingen”.
Bij samenloop tussen hypothecaire schuldeisers en schuldeisers met een algemeen roerend voorrecht gaan eerstgenoemde schuldeisers, die hun titel hebben doen inschrijven om deze tegenstelbaar te maken aan derden, bijgevolg vóór op laatstgenoemde schuldeisers, ongeacht de datum van inschrijving.

Voor de rang tussen de hypothecaire schuldeisers en de schuldeisers met een voorrecht op onroerend goed dat niet openbaar dient te worden gemaakt, dient gegrepen te worden naar artikel 12 Hyp. W.(9): de bevoorrechte schuldeisers hebben voorrang boven alle andere, ook boven de hypothecaire schuldeisers.(10)–
Bij samenloop tussen hypothecaire schuldeisers en schuldeisers met een aan inschrijving onderworpen voorrecht op onroerend goed dient, in afwijking van artikel 12 Hyp. W., teruggegrepen te worden naar de anterioriteitsregel: de datum van inschrijving van beide zekerheidsrechten zal de voorrang bepalen.(11)
Terwijl tussen de voorrechten die op dezelfde dag ter inschrijving worden aangeboden het volgnummer in de registers hun rang bepaalt (cfr. supra), speelt het volgnummer bij samenloop met hypothecaire schuldeisers met inschrijving op dezelfde datum geen enkele rol en zal de datum van inschrijving het enige criterium zijn om de volgorde tussen de hypothecaire en bevoorrechte schuldeisers te bepalen; inschrijvingen op dezelfde datum zullen dus voor wat de rang betreft, dezelfde rechten geven, ongeacht het volgnummer van het voorrecht.(12)
b.
Bij samenloop tussen hypothecaire schuldeisers en pandhoudende schuldeisers op handelszaak geldt eveneens de regel “prior tempore, potior iure” en hebben schuldvorderingen waarvan de zekerheidstitel op dezelfde dag werd ingeschreven, gelijke rang.(13)
Wat gebeurt er dan met onderhoudsschulden als zij allemaal opgeteld het bedrag van 15 000 euro overschrijden?
Wat bedoel je met "allemaal opgeteld"?
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

bosprocureur
Berichten: 6854

#3 , 24 jan 2021 14:08

Wat bedoel je met "allemaal opgeteld"?

Hier zullen wel achterstellen bedoeld worden, vermoed ik.

Zelf vind ik niet direct "voorrechten en hypotheken" terug, het is net iets te lang geleden :)

Reclame

Terug naar “Andere”